Η έκθεση “Broken Heart Syndrome” περιλαμβάνει έργα των Ιλεάνας Αρναούτου, Σεβαστιάνας Κωνστάκη, Mariandrie, Ναταλίας Παπαδοπούλου, Ελεάννας Μπαλέση, Ηλέκτρας Σταμπούλου και Εύης Ζαμπέλη, και πραγματοποιείται σε επιμέλεια της Φαίδρας Βασιλειάδου.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς αποτελεί μια αναγνωρισμένη πλέον μυοκαρδιοπάθεια που αντιγράφει την καρδιακή προσβολή: εκδηλώνεται δηλαδή με έντονη πίεση στο στήθος, δύσπνοια και ξαφνική αδυναμία, συμπτώματα που ταιριάζουν σε μια καρδιακή προσβολή. Το σύνδρομο ανακαλύφθηκε ως ξεχωριστή παθολογική οντότητα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από Ιάπωνες γιατρούς και έγινε γνωστό ως «νόσος takotsubo» λόγω ομοιότητας του σχήματος της πάσχουσας καρδιάς με το εργαλείο των Ιαπώνων για το ψάρεμα χταποδιών. Συνήθως, η κατάσταση αυτή πυροδοτείται από έντονο stress που είναι ψυχικό, όπως ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός, οργή ή αίσθημα προδοσίας.

Άραγε, μπορεί η καρδιά μας να σπάσει κυριολεκτικά; Να αποσυναρμολογηθεί στα συστατικά της μέρη και σε ακόμη περισσότερα; Αν αυτή η διαδικασία ραγίσματος συμβεί, μας τσακίζει όντως ανεπανόρθωτα; Και ακόμη και αν καταφέρουμε να την αποκαταστήσουμε, τι συμβαίνει με τη ρωγμή που γνωρίζουμε πως πάντα είναι εκεί; Η έκθεση Broken Heart Syndrome αφηγείται τους τρόπους που μπορεί μια καρδιά να θρυμματιστεί και να διαλυθεί, ενώ την ίδια στιγμή αποσαφηνίζει τις διαδικασίες που προκύπτουν έπειτα από ένα μεγάλο ράγισμα· μια προσπάθεια επανασυγκόλλησης των ασυνεχειών και των θραυσμάτων. Οι συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν έργα που φλερτάρουν με την οδύνη και το πένθος, μέσα από το καλειδοσκοπικό πρίσμα της ανάδυσης στην επιφάνεια.

-Φαίδρα Βασιλειάδου (Μουσειολόγος – επιμελήτρια τέχνης)

Κεντρική εικόνα θέματος: Ελεάννα Μπαλέση, Landmarks lost in a wave, cement, glitter, cd, flowers, chain, aluminum rod, silicone alkyd enamel paint, 2021. Λεπτομέρεια του έργου.