Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί, στα πλαίσια της έκθεση «Εβλιγιά Τσελεμπί: το βιβλίο των ταξιδιών» στο χώρο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, την αφηγήτρια

Σάσα Βούλγαρη και τη μουσική συνοδεία του μουσικού Γιώργου Κατσάνου. Εμπνευσμένο από τα ταξίδια και με μια ποικιλία από πρωτότυπα μουσικά όργανα απ’ όλο τον κόσμο, το κοινό θα παρακολουθήσει μια νέα επιλογή ιστοριών στην μαγευτική ταράτσα του Μουσείου με θέα την Ακρόπολη, το Θησείο, τον Κεραμεικό και φόντο το φεγγάρι.

Οι αφηγήσεις θα πραγματοποιηθούν για το ενήλικο κοινό στις 23, 24 και 25 Ιουνίου 2011 στις 21.00 το βράδυ.

Ταξίδια Έξω…
Ταξίδια Έσω…
Ταξίδια του νου, της φαντασίας, της ομορφιάς και της αναζήτησης…
Της αγωνίας, της κατάκτησης, του νόστου…
Όσα κάναμε, όσα επιθυμήσαμε και όσα δεν θα κάνουμε ποτέ…
Σε όποια κατεύθυνση και αν πάει
Κάθε Ταξίδι έχει την δικιά του ιστορία
Και το πιο όμορφο τέλος!

Το νέο πρόγραμμα της Σάσας Βούλγαρη αποτελεί μια διακειμενική αφηγηματική περιπλάνηση με ιστορίες, μύθους και θρύλους από την παγκόσμια προφορική παράδοση, με επώνυμα λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα απ’ όλο τον κόσμο, με τραγούδια που ιστορούν ταξίδια καθώς και με αφηγήματα δημιουργημένα από την ίδια ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αποσπάσματα της Οδύσσειας και ιστοριών του Λουκιανού, ποιήματα του Καβάφη και του Καββαδία, παραδοσιακές ιστορίες από την Ιαπωνία, το Αλγέρι, την Αφρική, την Ελλάδα, των Ινουίτ, της Ρωσίας, της Γερμανίας και από τα βάθη της Ανατολής, οδηγούν τα βήματά μας σε ένα… ταξίδι της φαντασίας, μαγικό, περιπετειώδες, συγκινητικό, αστείο, διδακτικό και… ακίνδυνο!

Σχεδιασμός προγράμματος, διασκευή κειμένων, αφήγηση, τραγούδι και ενορχήστρωση προγράμματος: Σάσα Βούλγαρη

Μουσική σύνθεση και συνοδεία με μια ποικιλία από ιδιόφωνα όργανα: Γιώργος Κατσάνος

 Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη

Είναι Ψυχοπαιδαγωγός, αφηγειται επαγγελματικά από το 1993, ανήκει στους πρωτοπόρους της νεο – αφήγηγησης στην Ελλάδα και στους σημαντικότερους δημιουργούς σε αυτό το χώρο, με έντονη επιρροή στις νεότερες γενιές αφηγητών, με πλούσιο έργο και με σταθερές εμφανίσεις σε μεγάλα Μουσεία και Πολιτιστικά Ιδρύματα. Στην Αθήνα έχει αποκτήσει σταθερό κοινό που την ακολουθεί στις εμφανίσεις της, ενώ συχνά ταξιδεύει με τα παραμύθια της.

Διδάσκει με τη δική της μέθοδο για την τέχνη της αφήγησης, καλεσμένη συχνά σε Πανεπιστημιακούς και Παιδαγωγικούς χώρους. Έχει αφηγηθεί κείμενα τόσο από την ελληνική και παγκόσμια προφορική παράδοση όσο και επώνυμα λογοτεχνικά. Συχνά δημιουργει και παρουσιάζει δικά της αφηγήματα.

Το ρεπερτόριό της ξεπερνά πλέον τα 300 παραμύθια.

Δεν αποστηθίζει ποτέ το προφορικό υλικό ενώ «τραγουδά» τα παραμύθια στοχεύοντας να αναδείξει την ιδιαίτερη μουσικότητα – την «παρτιτούρα» – του κάθε αφηγήματος με το οποίο καταπιάνεται, ψάχνοντας τον συν-τονισμό με το κάθε ακροατήριο και τη μετα-μόρφωση του χρόνου σε α-χρονο.

Το 1998 αφηγήθηκε 13 παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1 και η σειρά που παραμένει μοναδική στο είδος της, έχει επαναληφθεί πολλές φορές.

Στις συνεργασίες της συγκαταλέγονται τα μουσεία: Μπενάκη-Ισλαμικής Τέχνης, Γουλανδρή-Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Τέχνης, το Λουτρό των Αέρηδων, Παιδικής Τέχνης, Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Ίδρυμα Κατακουζηνού, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Κολλέγιο Αθηνών, τα θέατρα Μεταξουργείο και Φούρνος, το Τσάι στη Σαχάρα, το Μπαράκι του Βασίλη και το Παιδικό Μουσείο. Έχει αφηγηθεί και σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο μουσικός Γιώργος Κατσάνος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Ιαπωνία.

Σπούδασε κλασσικά κρουστά στο ωδείο Αθηνών και αποφοίτησε από το Berklee College of Music της Βοστώνης με έπαινο το 1993 στο πιάνο με ειδικότητα Professional Music Major.

Υπήρξε μαθητής των John Arcarro, Livingston Taylor, Hall Crook. Είναι πτυχιούχος κλασσικού πιάνου από το ωδείο TCHAIKOFSKY και επαγγελματίας jazz πιανίστας.

Διδάσκει jazz θεωρητικά και ear training στο Αθηναικό Ωδείο.

Είναι ιδρυτικό μέλος τριών συγκροτημάτων: της ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ, του ΗΩΣ και του LOST CIRCUS με σημαντική δισκογραφική παρουσία.

Το 2007 παρουσίασε την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο: BLUR ( TMC 2007)

Έχει συνεργαστεί δησκογραφικά με πολλούς, σημαντικούς έλληνες δημιουργούς μεταξύ των οποίων οι: Λένα Πλάτωνος, Σαββίνα Γιαννάτου, Νότης Μαυρουδής Λουδοβίκος των Ανωγείων, Βασίλης Ρακόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς.

Επίσης υπήρξε ενορχηστρωτής και εκτελεστής στη μουσικο-χορευτική παράσταση του Κ.Ρήγου AMERICAN DREAM το 2007 στη Εθνική Λυρική σκηνή.

Είναι πολυ-οργανίστας και συλλέκτης σπάνιων μουσικών οργάνων τα οποία μαθάνει μόνος του και χρησιμοποιεί στις παραστάσεις του.