Το μεγάλο βραβείο κοινού απέσπασε το «Πουλιά στο Βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου, ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη συμμετοχή και προσφορά της γυναίκας στην Αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής 1941-44, καθώς και στις συνέπειές της.

Η ξένη παραγωγή που απέσπασε το ανάλογο βραβείο κοινού η αμερικανική ταινία, με τίτλο «Μέσα από αυτά τα μάτια» της Χίλαρι Χέλσταιν, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια γύρισε τον κόσμο παίρνοντας συνεντεύξεις από επιζώντες του εβραϊκού ολοκαυτώματος, παρουσιάζοντας ουσιαστικά μέσα από το λόγο τους ένα ημερολόγιο της θηριωδίας ιδωμένο μέσα απ’ τα μάτια καλλιτεχνών.

Η σκηνοθέτις, Χίλαρι Χέλσταιν, είχε μιλήσει επίσης στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Πρόσωπα του φασισμού» που διοργάνωσε το Φεστιβάλ, για το πώς μπορεί η τέχνη να λειτουργήσει ως «όπλο» εναντίον του φασισμού. Το βραβείο που απέκτησε συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

Το βραβείο κοινού για ταινίες (μια ελληνική και μια ξένη παραγωγή αντίστοιχα) διάρκειας μικρότερης των 45 λεπτών απονεμήθηκε στις παραγωγές «Τhe Archelon Bubble» (Ο Αρχέλων είναι ο ελληνικός σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας) και «Η πόλη των γερανών» της Εύα Ουέμπερ.

Τα βραβεία της FIPRESCI μοιράστηκαν οι ταινίες «Οι εραστές της Αξού» σε σκηνοθεσία Νίκου Λυγγούρη και «Να ‘σαι σαν τους άλλους» (συμπαραγωγή Καναδά – ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας και Ιράν) σε σκηνοθεσία Τανάζ Εσέιγκιαν.

Το βραβείο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης απονεμήθηκε στην ταινία «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Βερνίκου.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε βραβεία στις ταινίες: «Etel Adnan εξόριστες λέξεις», «Αλεξ», «Πουλιά στο Βάλτο», «Ο τρίτος Τάκης», «Οι εραστές της Αξού» και «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι».

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Μικρές Αφηγήσεις» εξασφάλισε η ταινία «Οι εραστές της Αξού».

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία των τμημάτων Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πρόσωπα του Φασισμού απονεμήθηκε στην αμερικανική ταινία «Η τιμή της ζάχαρης», σε σκηνοθεσία Μπιλ Χέινι.

Η ταινία αναφέρεται στις συνθήκες εργασίας χιλιάδων εργατών στο νησί του Αγίου Δομίνικου υπό το βλέμμα οπλισμένων φρουρών για τη συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου, μεγάλο μέρος της οποίας καταλήγει στις κουζίνες των ΗΠΑ.

Τέλος, η Κριτική Επιτροπή για το βραβείο της WWF απένειμε το βραβείο του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον» στην ταινία «Για το νερό: Ανθρωποι και κίτρινα μπιτόνια» σε σκηνοθεσία του Ούντο Μάουρερ.