Η ανακοίνωση των βραβευόμενων του 12ου Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου και του 10ου Βραβείου «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» είναι γεγονός. Ο αναγνωρισμένος θεσμός θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 13 Απριλίου 2008.

Η ανακοίνωση των βραβευόμενων του 12ου Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου και του 10ου Βραβείου «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» είναι γεγονός. Ο αναγνωρισμένος θεσμός θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 13 Απριλίου 2008.


Η 12η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου, ξεκίνησε το 1986/87 ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2002 αναγνωρίσθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης ως ένας αναγνωρισμένος ευρωπαϊκός οργανισμός πολιτιστικού ενδιαφέροντος.


Στις 30 Απριλίου, στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η σύσταση της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Πρόεδρος αυτής ο Franco Quadri, Κριτικός της εφημερίδας La Repubblica.


Η διεθνής αυτή κριτική επιτροπή, αποφάσισε παμψηφεί να απονείμει το 12ο Ευρωπαϊό Βραβείο Θεάτρου στον Πατρίς Σερό και το 10o Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» στην ομάδα Πρωτόκολλο Ρίμινι, στην Σάσα Βάλτζ και στον Κρυστόφ Βαρλικόβσκι.


Με πρόταση των Βασλάβ Χάβελ, Χάρολντ Πίντερ και Τομ Στόπαρντ, ειδική μνεία θα γίνει στο Ελέθερο Θέατρο της Λευκορωσίας για την αντίδραση του στο αυταρχικό καθεστώς της χώρας του.


Οι αναμενόμενοι, για τον Απρίλη του 2008, βραβευμένοι άνθρωποι του Θεάτρου σε λίγα μόνο λόγια:


Ο Πατρίς Σερό, γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός του Παρισιού ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο με την ταινία Η Σάρκα της Ορχιδέας (1974), με πρωταγωνίστρια την Σαρλότ Ράμπλινγκ. Τη μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισε το 1993 με τη Βασίλισσα Μαργκό, ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Αλέξανδρου Δουμά, για την οποία έχει βραβευθεί στο διεθνές Φεστιβάλ Καννών, το 1994, με το Βραβείο της «Κριτικής Επιτροπής».


Η Χέλγκαρντ Χάουγκ, ο Στέφαν Καέγκι και ο Ντάνιελ Βέτζελ αποτελούν το σκηνοθετικό τρίο της ομάδας με τον περίεργο τίτλο «Πρωτόκολλο Ρίμινι». Οι παραστάσεις τους, βασισμένες πάντοτε σε ερευνητική δουλειά και σε συνεργασία με «ειδικούς», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τους επαγγελματίες αλλά και τους απλούς ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται και τους οποίους εμφανίζουν επί σκηνής, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κινούνται με ανατρεπτικό τρόπο στα όρια θεάτρου και πραγματικότητας.


Η Σάσα Βαλτζ σπούδασε Χορό και Χορογραφία στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη. Μέχρι τώρα, στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνονται 12 μεγάλες διεθνώς γνωστές παραγωγές, μεταξύ άλλων οι: Körper, S, noBody, Insideout, Impromptus, Διδώ και Αινείας. Το πιο σημαντικό σημείο της καριέρας της ήταν η ίδρυση, το 1993, μαζί με τον τον Γιόχαν Σάντιγκ (Jochen Sandig), της ομάδας χορού Sasha Waltz & Guests (Σάσα Βαλτζ & Προσκεκλημένοι Καλλιτέχνες), η οποία από το 1996 εγκαταστάθηκε στο θέατρο Sophiensaale.


Ο Κριστόφ Βαρλικόβσκι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του πολωνικού θεάτρου, γνωστός ως ένας «αιρετικός» του θεάτρου. Ο Σαίξπηρ, ένας από τους αγαπημένους του συγγραφείς. Η προκλητική σκηνοθεσία του στο Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας (2003) ξεσήκωσε αντιδράσεις και οδήγησε στην αποχώρηση μέρους του κοινού από την αίθουσα. Έχει ανεβάσει τις Φοίνισσες (1998) και τις Βάκχες (2001) του Ευριπίδη, καθώς και την Ηλέκτρα του Σοφοκλή (1997), τοποθετημένη στα Βαλκάνια.


Τo Ελεύθερο Θέατρο της Λευκορωσίας (Belarus Free Threatre) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της Τέχνης, που καθιερώνεται μέσα από την αντίσταση στην πολιτική καταπίεση. Μη αναγνωρισμένο από τις αρχές της χώρας, το Ελεύθερο Θέατρο, που έχει την έδρα του στο Μινσκ, παρουσιάζει «περιθωριακές» παραστάσεις ενάντια στην τελευταία δικτατορία της Ευρώπης.


Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου υποστηρίζεται από την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση ενώ συνεργάζεται με την Διεθνή Ένωση Κριτικών Θεάτρου, το Διεθνές Ινστιτούτο Μεσογειακού Θεάτρου και το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της ΟΥΝΕΣΚΟ.


Η 12η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος και συνδιοργανώνεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.