Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης ανοίγει το πρόγραμμα των εικαστικών εκδηλώσεων του φθινοπώρου με

την έκθεση – παρουσίαση του βιβλίου «Η ΠΟΛΗ» της Βίκυς Τσαλαματά, στο πλαίσιο του Athens Print Festival 2012. Πρόκειται για έργα ιστορικής μνήμης και φαντασίας, με την συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων μέσων χαρακτικής.

Στον εκθεσιακό χώρο του iset παρουσιάζονται τα έργα που περιλαμβάνονται στο livre d’ artiste· ένα συλλεκτικό βιβλίο σε λίγα αντίτυπα.

 

Η ΠΟΛΗ της Τσαλαματά ανήκει στην ενότητα «Ουτοπικές πόλεις» όπου ο μύθος συναντά το πραγματικό και το πραγματικό διαπλέει τον μύθο.

«… Η συνάντησή μου με τις «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο ήταν αποκαλυπτική. Εικόνες από τις πόλεις του Καλβίνο αναδύονται, επιλεκτικά με τις αντίστοιχες ‘Ουτοπικές Πόλεις’  που επί χρόνια είναι αντικείμενο εικαστικής αναζήτησης και έρευνας καινοτόμων μεθόδων πλαστικής διατύπωσης» γράφει η Βίκυ Τσαλαματά. Ενώ η Ειρήνη Οράτη, σε κείμενό της, υπογραμμίζει «…το ενδιαφέρον της Τσαλαματά για τα ‘Τοπία των πόλεων’ την οδηγεί αδιάκοπα σε νέες αποκαλύψεις και καθώς προστίθεται ο πολλαπλός τρόπος αποτύπωσης με σύγχρονες τεχνικές, αποκαλύπτονται διαφορετικές δομές που μεταμορφώνουν σχέδιο, όγκους, επίπεδα…».

Αυτό το θέμα των ΠΟΛΕΩΝ που την απασχολεί χρόνια, κάνει ιδιαίτερο τον πολυδιάστατο εικαστικό λόγο της Βίκυ Τσαλαματά.

H Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια, διευθύντρια του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής και διευθύντρια του τομέα Χαρακτικής, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε είκοσι τέσσερεις ατομικέs εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε Γκαλερί, Μουσεία, Πινακοθήκες, Πανεπιστήμια και Διεθνείς Μπιενάλε-Τριενάλε. Έχει ενενήντα εννέα διεθνείς συμμετοχές, στις σημαντικότερες Διεθνείς Mπιενάλε Χαρακτικής ανά τον κόσμο, στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Η.Π.Α.