Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Αρτεμίσιον» της Καρυάς Αργολίδας, διοργανώνει βραδιά αφιερωμένη στη βιογραφία του Γιώργου Ζαμπέτα από την Ιωάννα Κλειάσιου

… το Σάββατο 18 Αυγούστου 2012, στις 21.00.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Αρτεμίσιον» της Καρυάς Αργολίδας, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αρτεμίσια 2012», το Σάββατο 18 Αυγούστου στις 9μ.μ. αφιερώνει τη βραδιά στο βιβλίο της Ιωάννας Κλειάσιου, την επίσημη και αυθεντική βιογραφία τού Γιώργου Ζαμπέτα  ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΕΙΑ – «και η βρόχα έπιπτε…στρέιτ θρου» (εκδόσεις ντέφι – 1997).

Θα παρευρεθεί η συγγραφέας, που θα παρουσιάσει αναλυτικά το βιβλίο και τη γνωριμία της με τον σπουδαίο σολίστα και μεγάλο συνθέτη. Ακόμη, θα απολαύσουμε και προβολή σπάνιου οπτικοακουστικού και  φωτογραφικού υλικού. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο εξαίρετος γνώστης και μελετητής του ελληνικού πολιτισμού, και εκδότης του ιστορικού περιοδικού «ντέφι», ο γνωστός δημοσιογράφος και ερευνητής  Στέλιος Ελληνιάδης.

Τη  βιβλιοπαρουσίαση θα ακολουθήσει μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα, με την υπέροχη κομπανία «Οι φίλοι του Στέλιου»,  με τους :  Αδριανό Παγουρόπουλο (μπουζούκι και τραγούδι), Θοδωρή Ζέη (μπουζούκι και μπαγλαμά), Δημήτρη Κουκουλιτάκη (κιθάρα) και Εύα Ξένου (τραγούδι).

Γιώργος Ζαμπέτας  ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΕΙΑ – «και η βρόχα έπιπτε…στρέιτ θρου»   [Ιωάννας Κλειάσιου]
Το βιβλίο, μια πολύχρονη και εμπεριστατωμένη έρευνα της Ιωάννας Κλειάσιου, είναι μια μυθιστορηματική προσωπική ζωή και μια πρωτότυπη καταβύθιση στην θεατή και αθέατη πλευρά τού ελληνικού τραγουδιού, μέσα από τη διαπεραστική ματιά του Ζαμπέτα. Είναι η διαδρομή όλου του ελληνικού τραγουδιού μέσα από τον πηγαίο, αυθόρμητο, ειλικρινή, καυστικό, ιδιότυπο, αφοπλιστικό και λυρικό λόγο τού Ζαμπέτα. Ο διαπρεπής δεξιοτέχνης και σπουδαίος λαϊκός συνθέτης με την αστείρευτη έμπνευση και το παροιμιώδες χιούμορ «σχολιάζει»… Ιστορίες γεμάτες χιούμορ, περιπέτειες, επιτυχίες και πικρίες. Από τις αλάνες με τα βατράχια και τ’ αηδόνια του Βοτανικού, στα χρόνια της Κατοχής και στα ρεμπέτικα πατάρια με τον Βαμβακάρη, τον Παγιουμτζή, τον Παπαϊωάννου, τον Μητσάκη και τον Τσιτσάνη…
Από τα κινηματογραφικά πλατό της Φίνος-Φιλμς με την Αλίκη και τη Τζένη στις Κάννες με τη Μελίνα Μερκούρη. Από το Αιγάλεω Σίτυ στα ξέφρενα γλέντια με τον Ωνάση, τη Τζάκυ, τον Άντονι Κουίν και τον ελληνικό εφοπλιστικό κύκλο. Από τα λαϊκά πάλκα της νυχτερινής Αθήνας στα κοσμικά κέντρα της Νέας Υόρκης και τα παλάτια του Σάχη της Περσίας. Από τον Στράτο και τον «Αράπη τον ταμ-ταμ-ταμ» στα «Δειλινά» και τα «Ξημερώματα» με τη Βίκυ Μοσχολιού. Από τις συνεργασίες με Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο στις μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες του. Απ’ τα «Παιδιά του Πειραιά» στη «Γειτονιά των αγγέλων»,  τις «Διπλοπενιές» και το συρτάκι. Από τα μεγαλεία και τη δόξα στην απομόνωση,  το περιθώριο και την πικρία… Απ’ την αδιαφορία της δισκογραφικής μουσικής βιομηχανίας στα «Χίλια περιστέρια» !!! Ο Ζαμπέτας μιλάει στη γλώσσα του για όλους και για όλα. Δημιουργικός και λαμπερός λόγος με το ύφος και τη μαγεία του Γιώργου Ζαμπέτα από τη βιογράφο του Ιωάννα Κλειάσιου.

Η συναρπαστική ζωή του Γιώργου Ζαμπέτα και η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού με ουσιαστική και διεισδυτική ματιά.  500 σελίδες με ειλικρίνεια, πάθος και λεπτομέρεια. Με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό και πληρέστατο δισκογραφικό κατάλογο.  ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΕΙΑ Γιώργου Ζαμπέτα – «και η βρόχα έπιπτε…στρέιτ θρου»:  Ένα βιβλίο αντάξιο του μεγαλείου τού σπουδαίου μας δημιουργού. Ένα σημαντικό βοήθημα για όλους που αγαπάνε το λαϊκό τραγούδι -και για κάθε μελετητή τού λαϊκού μας πολιτισμού.

Το βιβλίο προλογίζουν : 
Σταύρος Ξαρχάκος,  Άκης Πάνου,  Λευτέρης Παπαδόπουλος,  Στέλιος Ελληνιάδης, Γιώργος Κοντογιάννης  και η  συγγραφέας Ιωάννα Κλειάσιου

«…Ο βίος και η πολιτεία του Γιώργου Ζαμπέτα είναι ένα οδοιπορικό τόσο του δικού του βίου όσο και του βίου των νεοελλήνων της τελευταίας εξηκονταετίας. Ένα οδοιπορικό που στη διαδρομή του απεικονίζει τον κόσμο της «ψυχαγωγίας» της νύχτας με όλα τα λαμπερά και όλα τα σκοτεινά σημεία του. Έναν κόσμο που ο Γιώργος Ζαμπέτας και οι αληθινοί ρεμπέτες του καιρού του τον ήθελαν όμορφο, ανθρώπινο και ονειρεμένο, μέσα από την αναζήτηση των μουσικών του παρελθόντος, για να μην εκχυδαΐζεται η μουσική του μέλλοντος…»
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ

«…Εγώ πιστεύω στο στίχο, είμαι στιχοπλόκος και τη μουσική τη θεωρώ σάλτσα. Ο Γιώργος ήταν μουσικός κι απ\’ αυτή την άποψη είμαστε αντίθετοι. Η μουσική όμως του Ζαμπέτα δεν χρειάζεται τον στίχο. Εκεί είναι που με αναιρεί ο Ζαμπέτας. Μου λέει: «Κοίτα μάγκα, μπορεί να είμαστε φιλαράκια, αλλά εκεί που εσύ μου λες πως πρώτα είναι ο στίχος, εγώ σου δείχνω ότι πρώτα είναι η μουσική…»
ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ

«…Όλη του τη ζωή μ\’ ένα σπαθί, ανυποχώρητος, ταμένος σε Έλληνα θεό, άνοιγε δρόμο στο ελληνικό τραγούδι. Αρνήθηκε τον εύκολο δρόμο τής μίμησης, αρνήθηκε να ενταχθεί σε ρεύματα, δεν έπαιξε το παιχνίδι κανενός. Έπαιζε μόνο ό,τι αυθόρμητα και πηγαία ξεπηδούσε από μέσα του ανά πάσα στιγμή. Κι όταν έφτανε στην έκσταση, πλημμύριζε ο τόπος από το ουράνιο, που κατέβαινε στη γη…».
ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΑΔΗΣ

«…Ως μπουζουκτσής, κατά τη γνώμη μου πάντοτε, υπήρξε ο καλύτερος, από την άποψη του προσωπικού ήχου. Και ως σόουμαν, ήταν μοναδικός! Ένα φαινόμενο! Ένας καλλιτέχνης, που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική, θα πρωταγωνιστούσε πιθανότατα, στην παγκόσμια σκηνή…»
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ