Με μια αναδρομή στις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν τη χρονιά που πέρασε, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει από τις 21 έως τις 24 Μαΐου 2015, ένα πρώτο Best Of προβάλλοντας ταινίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις του κοινού και φέρνουν στην οθόνη τέσσερα αριστουργήματα με την υπογραφή σπουδαίων δημιουργών:  Η γλώσσα της πεταλούδας του Χοσέ Λουίς Κουέρδα, Σταυροί στο μέτωπο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Άμλετ του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ και Νότος του Βίκτορ Ερίθε, προσκαλούν τους θεατές σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία.

Στη διάρκεια του αφιερώματος Best of, το φεστιβάλ θα προσφέρει σε προσφορά (3 ευρώ) την έκδοση Victor Erice (η προσφορά ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια των προβολών του αφιερώματος, από Πέμπτη 21 έως και Κυριακή 24/5).

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:

Η ταινία Η γλώσσα της πεταλούδας του Χοσέ Λουίς Κουέρδα απέσπασε έξι βραβεία Γκόγια (τα αντίστοιχα ισπανικά Όσκαρ) στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μουσικής, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και καλύτερης ερμηνείας πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.

Η ταινία Σταυροί στο μέτωπο είναι η πρώτη χολιγουντιανή παραγωγή του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και μια από τις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες όλων των εποχών.

Η κινηματογραφική μεταφορά του σεξπιρικού Άμλετ από τον Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, είναι η 17η κατά σειρά στο σινεμά και θεωρείται ως η καλύτερη όλων των εποχών. Την αριστουργηματική της μουσική υπογράφει ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Ο Νότος είναι μία από τις τρεις μεγάλου μήκους ταινίες –μαζί με Το πνεύμα του μελισσιού και Το όνειρο του φωτός– που γύρισε ο Βίκτορ Ερίθε μέσα στα 50 χρόνια της κινηματογραφικής πορείας του. Οι ταινίες αυτές καθιέρωσαν τον ισπανό δημιουργό ως έναν από τους σπουδαιότερους του παγκόσμιου σινεμά.

Πρόγραμμα προβολών:

21/05 ΠΕΜΠΤΗ

19:00 Η γλώσσα της πεταλούδας
21:30 Σταυροί στο μέτωπο

22/05 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

18:30 Άμλετ
21:30 Ο Νότος

23/05 ΣΑΒΒΑΤΟ

19:00 Σταυροί στο μέτωπο
21:30 Η γλώσσα της πεταλούδας

24/05 ΚΥΡΙΑΚΗ

19:00 Ο Νότος
21:30 Άμλετ