Με άμεση ισχύ και μέχρι και την 23η Οκτωβρίου 2013, έμπειροι παραγωγοί από όλο τον κόσμο, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν σχέδια για νέες μεγάλου μήκους ταινίες στο BerlinaleCoProductionMarket 2014.

 

Για το έτος 2014: Για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία οι Προϋποθέσεις Υποβολής είναι λιγότερο αυστηρές.

 

Τα σχέδια πρέπει να είναι κατάλληλα για διεθνή συμπαραγωγή και να έχουν ήδη εξασφαλίσει το 30% της χρηματοδότησής.

 

Για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, τρεις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, οι προϋποθέσεις του προϋπολογισμού έχουν αρθεί για τη φετινή χρονιά. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Φεστιβάλ DieterKosslick: «Κανονικά οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν σχέδια με προϋπολογισμούς μεταξύ 1 και 20 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η κινηματογραφική παραγωγή σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες, έχει υποστεί τέτοια ύφεση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών που χρειάζεται τη βοήθειά μας για να ορθοποδήσει και να διατηρήσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά. Αφορά την ενίσχυση μιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας συνεργασίας, ακόμη και αν η ανάπτυξη των σχεδίων από αυτές τις χώρες πρέπει τώρα να γίνει με πολύ μικρότερους προϋπολογισμούς. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε εισάγει ένα ελάχιστο ποσό προϋπολογισμού για τα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά έργα του τρέχοντος έτους.»

 

Παράλληλα με τη γενική πρόσκληση για εγγραφές στο BerlinaleCoProductionMarket, γίνονται πλέον δεκτές οι αιτήσεις για το TalentProjectMarket, μια συνεργασία μεταξύ των BerlinaleTalentCampus και CoProductionMarket. Στο πλαίσιο της αίτησης για το Campus, παραγωγοί και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο μπορούν να κάνουν αίτηση οnline μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου για αυτό το εργαστήρι σχεδίων, το οποίο έχει πιο ευέλικτο προϋπολογισμό καθώς και κριτήρια επιλεξιμότητας χρηματοδότησης. Οι επιλεγμένοι κινηματογραφιστές στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους στο CoProductionMarket.

 

Συνολικά, περίπου 35 σχέδια θα επιλεγούν από όλες τις συμμετοχές που θα υποβληθούν στο BerlinaleCoProductionMarket. Οι παραγωγοί τους θα συγκεντρωθούν στο 11ο BerlinaleCoProductionMarket (9 -11 Φεβρουάριου 2014) με πιθανόν ενδιαφερόμενους συμπαραγωγούς, χρηματοδότες, salesagents, διανομείς, εκπροσώπους από ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και φορείς χρηματοδότησης σε περίπου 1.000 επιμέρους συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί εκ των προτέρων ειδικά για αυτό το σκοπό.

 

Από το 2004, περίπου 160 σχέδια από το BerlinaleCoProductionMarket έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή, πάνω από 40 % των επιλεγμένων έργων έγιναν ταινίες και προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και κινηματογραφικές αίθουσες.

 

Το BerlinaleCoProductionMarket αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής αγοράς. Οι κύριοι εταίροι το MDMMitteldeutscheMedienförderung (από το 2004) και το MEDIA– Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από το 2005).

 

Τα έντυπα των αιτήσεων με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή σχεδίων του έτους 2014 μπορούν να βρεθούν στη διεύθυνση:

https://www.efmberlinale.de/en/copromarket/participation/project_submission/projectsubmission.php