Μοναδική παράσταση της δημοφιλούς γερμανο -βρετανικής ομάδας Gob Squad, σε ανάθεση του φλαμανδικού θεάτρου CAMPO, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εφήβους, θα πραγματοποιηθεί στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Η Στέγη πραγματοποιεί ένα άνοιγμα στη διεθνή εφηβική θεατρική σκηνή παρουσιάζοντας μια τολμηρή παράσταση τόσο για εφήβους όσο και για ενήλικες, την Παρασκευή 8, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013. Παιδιά και έφηβοι μας μιλούν κατά πρόσωπο για τη δική τους αλήθεια.

 

Μια παράσταση-εμπειρία για το παρόν και το μέλλον, την αθωότητα και τη βαρβαρότητα της ενηλικίωσης. Μία παράσταση που αναστατώνει και συγκινεί όπου κι αν παίζεται.

 

Πώς θα ήταν το Big Brother αν το σκηνοθετούσε ο Andy Warhol;

 

Κάπως σαν το «Before Your Very Eyes»: με μια ομάδα παιδιών και εφήβων, ηλικίας 11-17 ετών, κλεισμένη σε ένα γυάλινο δωμάτιο, να ζει σε fastforward το μέλλον της. Μια φωνή από τα μεγάφωνα δίνει οδηγίες ενηλικίωσης στους ανήλικους πρωταγωνιστές και μια σειρά από βίντεο με παλιότερες συνεντεύξεις τους, τους φέρνει σε διάλογο με τους εαυτούς τους ως παιδιά.

 

«Οδεύουμε προς το θάνατο, ωστόσο τώρα ζούμε στο έπακρο» θα πει κάποιος από τους νεαρούς αυτούς περφόρμερ κι όλοι μαζί θα «μεγαλώσουν» μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, φορώντας μουστάκια και περούκες, ανάβοντας τσιγάρα και πεθαίνοντας ηρωικά. Επτά παιδιά παίζουν τη ζωή, τον έρωτα και τον θάνατο, χλευάζουν τη φθορά της νεότητας, φιλοσοφούν για το παρόν και το μέλλον, την αθωότητα και την ωριµότητα, τη µνήµη και τη λήθη, βιώνοντας μέσα στη σύμβαση του θεάτρου μια ολόκληρη ζωή.

 

Το σκηνικό -ένα γυάλινο δωμάτιο που θυμίζει ενυδρείο- είναι καλυμμένο με καθρέπτες διπλής όψεως. Έτσι, το κοινό παρακολουθεί αβίαστα όσα διαδραματίζονται εντός του, ενώ οι έφηβοι περφόρμερ παρατηρούν μεν τους εαυτούς τους στους καθρέπτες αλλά δεν μπορούν να δουν τους θεατές.

 

Η παράσταση της αβανγκάρντ ομάδας Gob Squad, μετά από ανάθεση του θεάτρου CAMPO της Γάνδης, αναστατώνει και συγκινεί όπου κι αν παίζεται, ακριβώς γιατί υπενθυμίζει πως είμαστε όλοι φτιαγμένοι από ευαίσθητα υλικά: κύτταρα και όνειρα.

 

Είναι η πρώτη φορά στη σχεδόν 20χρονη ιστορία της που η avantgarde Βρετανο-γερμανική κολεκτίβα Gοb Squad εμφανίζεται στην Ελλάδα. Έχοντας αρχικά σαν έδρα το Νόττινχαμ κι έπειτα το Βερολίνο, δημιουργούν από το 1994 ακραίες περφόρμανς και videoprojects με άξονα τη σύζευξη των παραστατικών τεχνών με τα νέα μέσα και τον καυστικό σχολιασμό της καθημερινότητας στον 21ου αιώνα.

 

Το Before Your Very Eyes αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το πρωτοποριακό φλαμανδικό θέατρο CAMPO της Γάνδης, αναθέτοντας σε σκηνοθέτες που δεν είχαν προηγουμένως ασχοληθεί με το παιδικό/εφηβικό θέατρο να ετοιμάσουν έργα για ενήλικο κοινό με πρωταγωνιστές παιδιά. Το πρώτο μέρος της τριλογίας, με τίτλο Ubung, έγινε σε συνεργασία με τον Βέλγο Josse De Pauw, ο οποίος έχει έρθει στη Στέγη, πριν από 2 χρόνια, ως δραματουργός του Guy Cassiers στο Κάτω απ’ το ηφαίστειο. Το δεύτερο, με τον τίτλο That Night Follows Day, έγινε με τον Tim Etchells από την ομάδα Forced Entertainment. Και τα τρία πρότζεκτ στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους αυτοσχεδιασμούς και τις συνεντεύξεις των ίδιων των παιδιών, τα οποία λένε πως, χάρη στην πρωτοβουλία του CAMPO, ζουν μια αξέχαστη εμπειρία.

 

(Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 12 ετών μόνο αν συνοδεύονται από γονείς).

 

Συντελεστές:

Ιδέα, Σχεδιασμός & Σκηνοθεσία: Gob Squad (Johanna Freiburg, Sean Patten, Berit Stumpf, Sarah Thom, Bastian Trost, Simon Will)

Συνεπεξεργασίαμετουςπερφόρμερ: Martha Balthazar, Maurice Belpaire, Spencer Bogaert, Zoë Breda, Faustijn De Ruyck, Ramses De Ruyck, Fons Dhossche, Tasja Doom, Gust Hamerlinck, Robbe Langeraert, Zoë Luca, Jeanne Vandekerckhove, Aiko Vanparys, Ineke Verhaegen (δύοδιαφορετικέςομάδεςτων 7 παιδιώνηκαθεμία)

Προηχογραφημένηφωνή: Rigley Riley

Διδασκαλίαηθοποιών: Pascale Petralia

Κοστούμια: An Breughelmans & Gob Squad

Τεχνικοί: Korneel Coessens & Bart Huybrechts

Κάμερες: Philippe Digneffe, Pol Heyvaert & Gob Squad

Βοηθοίπαραγωγής: Stephanie Dewachter & Hilde Tuinstra

Παιδικήμέριμνα: Merel Van Den Steen