Το Be there!, το διεθνές Φεστιβάλ animation, που γεννήθηκε πριν 4 χρόνια στο μοναδικό νησί της Κέρκυρας, ετοιμάζει τη φετινή επιστροφή του από 16 έως 19 Οκτωβρίου 2014 και μας επιτρέπει να τρυπώσουμε στα άδυτα του πλούσιου προγράμματός του, το οποίο και σας παρουσιάζουμε.

165 ταινίες από 35 χώρες θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό στο επίσημο πρόγραμμα του Be there! 4 (συμπεριλαμβανομένου του διαγωνιστικού τμήματος και των αφιερωμάτων)  στο τετραήμερο διεξαγωγής του, στην Ιόνιο Ακαδημία Κέρκυρας, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, στo Ιατρείο Κέρκυρας και στον πολυχώρο τέχνης Πολύτεχνο.

Η 4η έκδοσή του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη σε θέματα ταυτότητας: πολιτική, ταυτότητα φύλου και πολυπολιτισμική ταυτότητα, κάτι που αντανακλάται με τον πιο ευφάνταστο  τρόπο στη φετινή επίσημη αφίσα του, σχεδιασμένη από την Ιρανή καλλιτέχνη Hanieh Shojaee.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Φεστιβάλ έχει εξασφαλίσει υψηλές αφίξεις πολυβραβευμένων δημιουργών.

Εξαιρετική συμμετοχή αυτή της υποψήφιας για Oscar δημιουργού από την Τσεχία Michaela Pavlátová, ακάματης εξερευνήτριας των σχέσεων των φύλων και της γυναικείας σεξουαλικότητας, που ερχόμενη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το Be there!, αναλαμβάνει καθήκοντα κριτή , δίνει ένα συλλεκτικό masterclass και φυσικά παρίσταται στην παρουσίαση  ρετροσπεκτίβας του έργου της. Η μοναδική συμμετοχή της δημιουργού πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Τσεχίας.

Μια ακόμη μεγάλη έκπληξη περιμένει τους φίλους του animation, καθώς το Be there! εξασφάλισε για φέτος έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ταινιών ευρωπαϊκού animation, τoν παραγωγό των ταινιών «Περσέπολις» και «Η Ημέρα των Κορακιών», ιδρυτή και διευθυντή του στούντιο παραγωγής Je Suis Bien Content, Marc Jousset.

Η σημαντική αυτή προσωπικότητα έρχεται στην Κέρκυρα για μια μοναδική παρουσίαση με τίτλο «Η ευρωπαϊκή πρόκληση στην παγκόσμια παραγωγή ταινιών animation», ενώ συμμετέχει και στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος του οποίου θα προβληθεί η ταινία του Περσέπολις με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο και φέτος όπως και κάθε χρόνο κατέχουν οι  μεγάλες συνεργασίες, που παραδοσιακά επιδιώκει το Βe there!

Πιο συγκεκριμένα, το φεστιβάλ IFF Etiuda & Anima της Κρακοβίας παρουσιάζει με τον Πολωνό καλλιτέχνη Zbigniew Czapla και την θεωρητικό του κινηματογράφου Barbara Szczekała (και οι δύο μέλη κριτικής επιτροπής στο Be there! 4) ένα δίπτυχο αφιέρωμα με τίτλο «Πολωνική Σχολή
Animation: Επόμενες Γενιές 2», ένα πανόραμα παλαιότερων και σύγχρονων ταινιών με εκπληκτικές τεχνικές και τολμηρά θέματα.

Εξίσου τολμηρό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά φεστιβάλ animation θα είναι και το αφιέρωμα «Πέρα από το ουράνιο τόξο», που εξετάζει μέσα από ταινίες μικρού μήκους animation θέματα ταυτότητας ΛΟΑΤ (Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών Ατόμων) με αιχμηρά σχόλια, αλλά και πικάντικη διάθεση χιούμορ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρουσιαστούν αποτελέσματα έρευνας για την ομοφοβική και τρανσφοβική βία από τον ακτιβιστή και εκπρόσωπο της ΟΛΚΕ, Θάνο Βλαχογιάννη.

Από το φετινό μεγάλο Be there! 4 δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι πανελλήνιες πρεμιέρες, 3 στο σύνολο τους, μια για κάθε ηλικιακό γκρουπ και ανάμεσά τους η πασίγνωστη «Μάγια η Μέλισσα» σε νέα ταινία (σκηνοθεσίας  Alex Stadermann, Γερμανία/Αυστραλία, 2014), «Οι αγχώδεις περιπέτειες του Τετραγωνοκέφαλου και του Στρογγυλοκέφαλου» (Elliot Cowan, Ην.Πολιτείες/Ρουμανία, 2014) και η ταινία πολυπολιτισμικού έρωτα «Μέχρι να μας χωρίσει η Σμπόρνια» (Otto Guerra & Ennio Torresan Jr, Βραζιλία 2013).

Ασφαλώς, η Ελλάδα δεν παραγκωνίζεται στο Be there! 4. Μια μοναδική διάλεξη για αγαπημένες ελληνικές τηλεοπτικές διαφημίσεις animation επιφυλάσει η επίκουρη καθηγήτρια του ΤΕΙ Αθηνών Ελένη Μούρη (και μέλος της κριτικής επιτροπής), ενώ η μεγάλου μήκους αντιμιλιταριστική ταινία του Άγγελου Σπάρταλη, «Από την Γη στη Σελήνη» (2013) θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα.

4ος χρόνος δημιουργικής συνεργασίας του Be there! και με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, μέλη ΔΕΠ και φοιτητές του οποίου θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ στις διάφορες εκδηλώσεις του. Μια λατινική και μια Ευρωπαική νότα προστίθενται φέτος στο Be there! κάνοντάς το πλουσιότερο σε φίλους ανά τον κόσμο.

Σε συνεργασία με το φεστιβάλ CutOut Fest και την πρεσβεία του Μεξικό στην Ελλάδα, η πολύ αγαπητή χώρα της Λατινικής Αμερικής έρχεται πιο κοντά μας με μια επιλογή πρόσφατων ταινιών animation, ενώ και η  Ολλανδία συμμετέχει στο Φεστιβάλ με το ντοκυμαντέρ «ο Disney της Ολλανδίας» (Τhe Disney of Duivendrecht) αποκαλύπτοντας τον ξεχασμένo αλλά  σημαντικό δημιουργό Joop Geesink.

Τεράστια επιτυχία του Be there! 4 η εξασφάλιση του “Mafalda Project”. 50 χρόνια με τη Μαφάλντα! και το φεστιβάλ εγκαινιάζει στην Ελλάδα ειδικό αφιέρωμα στη διάσημη ηρωίδα του Quino, με ειδική έκθεση κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, προβολή dvd και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεχωρίσαμε ένα διαφορετικό εργαστήριο trash art (Σάββατο 18/10, 12:30, Πλατεία Δημαρχείου) με την Σοφία Ιωακειμίδου για μικρούς και μεγάλους , καθώς και το εξαιρετικό σεμινάριο του πολυσχιδούς σκηνοθέτη Martin Andrée, με θέμα «Δημιουργία και πραγμάτευση ταυτοτήτων στο ιστορικό ντοκυμαντέρ».

Σημαντικό μέρος του φεστιβάλ το Kids, Be there! με τη συμμετοχή σχολείων ανανεώνει και φέτος το ραντεβού του για τα πρωινά του Φεστιβάλ με πλήθος δραστηριοτήτων.

Υπό την αιγίδα του Ιονίου Πανεπιστημίου

Υποστηρικτές:
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα
Πρεσβεία του Μεξικό στην Ελλάδα | Etiuda & Anima Film Festival

Διοργάνωση: Great Events
Παραγωγή: ANIMATE CORFU