Η αίθουσα τέχνης The Apartment βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ατομική έκθεση του Βασίλη Μπαλατσού με

τίτλο «Ο περίπατος του σχιζοφρενικού: μια απο-δρομική έκθεση». Πρόκειται για τη δεύτερη ατομική του καλλιτέχνη με τη γκαλερί, και εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, από τις 8 έως τις 10 μμ.

Η έκθεση «Ο περίπατος του σχιζοφρενικού: μια απο-δρομική έκθεση» δεν είναι μια παρουσίαση μιας καινούργιας σειράς έργων αλλά αποτελεί μια εννοιολογική πρόταση, ένα απόσταγμα της πρακτικής ενός πολυσχιδή καλλιτέχνη.

Ο Βασίλης Μπαλατσός είναι γνωστός για τα Independent Landscapes, επιτοίχιες εγκαταστάσεις με αυτοκόλλητες ταινίες που ορίζουν τα περιγράμματα του αστικού τοπίου και έχουν αισθητικές συγγένειες με τον ευρωπαικό μοντερνισμό του Mondrian.

Στην παρούσα έκθεση ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα καινούργιο Independent Landscape, το οποίο έγινε μέσα στο χώρο λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γκαλερί. Οι αυτοκόλλητες ταινίες που έχουν χρησιμοποιηθεί διακρίνονται για την συγκρατημένη μονο-χρωμία ή ακόμα και την α-χρωμία τους προτάσσοντας μια πιο εγκεφαλική προσέγγιση.

Ο καλλιτέχνης για πρώτη φορά εντάσσει ζωγραφικά έργα στη σύνθεση της εγκατάστασης αρνούμενος έτσι να διαχωρίσει πρακτικές, μέσα και είδη όσον αφορά στη θέαση και ανάγνωση της δουλειάς του.

Παρουσιάζει επίσης καινούργια κολλάζ καθώς και ένα καινούργιο γλυπτό σε διάλογο με μια σειρά από παλαιότερα σχέδια, αναθεωρώντας, επανεξετάζοντας και διευρύνοντας έτσι τα όρια της δουλειάς του. Αποθώντας οποιαδηποτε διάθεση για αφηγηματικότητα, ο καλλιτέχνης φιλοδοξεί να ενθαρρύνει την ελεύθερη διάβαση από τη θέαση στο στοχασμό και την περισυλλογή.

Ο Βασίλης Μπαλατσός (γεν. 1966) είναι γνωστός για τη δράση του ως καλλιτέχνης και συνιδιοκτήτης της γκαλερί Unlimited όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Erwin Wurm, ο Lothar Hempel και άλλοι.

Ως καλλιτέχνης, έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις, πιο πρόσφατα στο Ozon, Αθήνα, στη γκαλερί Unlimited στην Αθήνα και στη Villa Arson στην Νíκαια, Γαλλία. Εχει συμμετάσχει σε σειρά από ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία όπως το Maison Blanche, Ελβετία, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα. ‘Eργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές αλλά και σε συλλογές σημαντικών μουσείων όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Γενεύης, Ελβετία και το Art Cologne Foundation στην Κολωνία, Γερμανία.