«Δύο έργα ορχηστρικής τζαζ» περιλαμβάνει το νέο άλμπουμ του Βασίλη Δημητρίου που κυκλοφορεί από την

El Capitan. Ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου είναι γνωστός για την αγάπη του σε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, στα οποία μάλιστα έχει διακριθεί με αξιοζήλευτη επιτυχία.

Στο νέο του άλμπουμ «Δύο έργα ορχηστρικής τζαζ» αποδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την αγάπη του για την ορχήστρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ενορχηστρωτές μας.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει τα έργα «Ο κύκλος του ήλιου» και «Το χρώμα του ήχου», τα οποία γράφτηκαν για τις ανάγκες μίας θεατρικής παράστασης και μίας τηλεοπτικής σειράς αντίστοιχα και αποτελούν αναφορά μνήμης για τον συνθέτη, προς όλους εκείνους τους μουσικούς της τζαζ που με το παίξιμό τους του ‘αποκάλυψαν’ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 60, την τζαζ που θαυμάζει. 

Η τζαζ είναι το είδος που κατ’ εξοχήν βασίζεται στους μουσικούς που την ερμηνεύουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικούς σολίστες.

Ο Βασίλης Δημητρίου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Με ενδιαφέρει η μουσική σ’ όλες τις μορφές και φόρμες της, ακόμη και στις πιο ακραία πειραματικές, όταν έχει άξονα, όταν έχει σημείο αναφοράς, όταν έχει αφετηρία.

Και όσο περνάν τα χρόνια όλο και πιο πολύ με ενθουσιάζει αυτή η μουσική που μαζί με όλα τ’ άλλα αναδεικνύει και δείχνει την ευαισθησία των μουσικών που την ερμηνεύουν, γιατί κάθε έργο παίρνει την όποια διάσταση ανάλογα με την ερμηνεία που έχει κάθε στιγμή, αυτό δηλαδή που είναι προτεραιότητα στην τζαζ•  η ερμηνεία».   

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του ίδιου του συνθέτη.

Τα εικαστικά έργα που κοσμούν το εξώφυλλο και το ένθετο του άλμπουμ, είναι του Γιώργου Λαζόγκα και είναι μία προσφορά στον φίλο του Βασίλη Δημητρίου.