Από 1η Ιουνίου έως 10 Αυγούστου θα διαρκέσει η έκθεση – εγκατάσταση έργων της γνωστής καλλιτέχνιδος Βάνας Ξένου, που θα παρουσιαστεί στον Εθνικό Κήπο.

Συγκεκριμένα, η Βάνα Ξένου τοποθετεί 19 μεγάλες εγκαταστάσεις στις οποίες περιέχονται 85 γλυπτά εντάσσοντας στοιχεία του τόπου στο έργο της, το οποίο διασπείρει σε όλη την έκταση του Εθνικού Κήπου, ενώ ειδικά για την έκθεση στην Αθήνα έχουν δημιουργηθεί νέα έργα.

Βασικό χαρακτηριστικό του έργου της καλλιτέχνιδος είναι ο διάλογος με την ιστορία και τους μύθους. Οι αναφορές σήμερα στα Ελληνικά Μυστήρια δεν αποτελούν επίσκεψη σε ένα άψυχο σώμα. Σ’ αυτή την προοπτική της σύγχρονης ματιάς στις πηγές των μεγάλων πολιτισμών στηρίζεται και η έκθεση, η οποία προβάλλει τη διαχρονική σημασία και τον αναγωγικό-αποκαλυπτικό-παιδευτικό χαρακτήρα της μυητικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης αυτής και σε συνεργασία με το ΚΜΣΤ – επ’ αφορμής του φετινού αφιερώματος του, στις γυναίκες δημιουργούς – θα γίνουν σχετικές βιντεοπροβολές των εκθέσεων-εγκαταστάσεων της Βάνας Ξένου μέσα στον Ιούνιο (3/6, 10/6, 17/6 και 24/6), στη Θεσσαλονίκη (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι).

Πρόκειται ουσιαστικά για προβολές ενός καταγραφικού βίντεο της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας που ξεκίνησε χρόνια πριν, και η οποία φαίνεται να παίρνει άλλη μορφή σε κάθε χώρο που παρουσιάζεται. Έτσι, στο ΚΣΤΘ δημιουργείται μια νέα εγκατάσταση, η οποία μέσω της ψηφιακής προβολής δείχνει να ξεπερνά πλέον το χώρο και τον τόπο.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από την έκθεση στο Palais-Royal στο Παρίσι με τίτλο Έλευσις Πέρασμα, στο βιομηχανικό συγκρότημα Κρόνος στην Ελευσίνα, αλλά και πλάνα από την εγκατάσταση των γλυπτών στον Εθνικό Κήπο.

Οι θεματικοί άξονες που διέπουν τις 19 εγκαταστάσεις στον Εθνικό Κήπο είναι: Η προέλευση, η έννοια και ο χαρακτήρας της ελεύσεως, η έννοια και ο χαρακτήρας του περάσματος, η σημασία των αξόνων ως μετάγουσας δύναμης, η φύση και οι κήποι της ιστορίας- αρχετυπικότητα και αρχές.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Εθνικού Κήπου.