Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 το απόγευμα, στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη

(Κουμπάρη 1, Κολωνάκι), ο Δήμος Αθηναίων – Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζουν το βιβλίο: «Βάνα Ξένου. Η ψυχή του τόπου», Εθνικός Κήπος, Αθήνα 2010.

Η γλυπτική εγκατάσταση της Βάνας Ξένου, «Η Ψυχή του Τόπου», άλλαξε την κλασική φυσιογνωμία του Εθνικού Κήπου και έδωσε μια εικαστική διάσταση σε έναν χώρο που δεν είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν έργα τέχνης. Η εγκατάσταση που ξεκίνησε στην αρχή του καλοκαιριού και θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εκτείνεται σε όλο τον Εθνικό Κήπο.

Το γεγονός αυτό συμπληρώνεται σήμερα με μια έκδοση. Οι δεκαεννέα μεγάλες εγκαταστάσεις αποτυπώνονται από τον φωτογραφικό φακό επαγγελματιών αλλά και
ερασιτεχνών τονίζοντας τη σχέση του έργου της καλλιτέχνιδος με τη λειτουργία του μύθου και την ιστορικότητα του χώρου αλλά και εντάσσοντας τις συμβολικές μορφές στο φυσικό και μοναδικό αυτό τοπίο.

Το φωτογραφικό υλικό συμπληρώνει διάλογος της Βάνας Ξένου με την Πρόεδρο του Κ.Μ.Σ.Τ. Κατερίνα Κοσκινά και επιμελήτρια της έκδοσης αλλά και τα κείμενα των Emmanuel Daydé και Αριάδνης Βοζάνη.

Στη ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το βιβλίο των εκδόσεων τέχνης Skira: «Vana Xenou – Arrivée Passage», Palais Royal, Παρίσι 2007-2008, στο οποίο παρουσιάζεται η μνημειακή εγκατάσταση της ελληνίδας εικαστικού στο Παρίσι το 2007, σε έναν από τους σημαντικότερους κήπους της πόλης, στο Palais-Royal.

Θα προηγηθεί ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των έργων στον Εθνικό Κήπο από τη Βάνα Ξένου. Σημείο συνάντησης θα είναι το μικρό καφενείο του Κήπου (στην είσοδο της Ηρώδου Αττικού), ώρα 17: 30.