Μετά από την θετική ανταπόκριση του κοινού παρατείνεται η έκθεση της Βάνας Ξένου με γενικό τίτλο Η Ψυχή του Τόπου, που παρουσιάζεται  στον Εθνικό Κήπο από τον Δήμο Αθηναίων

τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κήπου με τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου  2010.

Η Βάνα Ξένου τοποθετεί 19 μεγάλες εγκαταστάσεις στις οποίες περιέχονται 85 γλυπτά εντάσσοντας στοιχεία του τόπου στο έργο της, το οποίο διασπείρει σε όλη την έκταση του Εθνικού Κήπου, ενώ ειδικά για την έκθεση στην Αθήνα έχουν δημιουργηθεί νέα έργα.

Βασικό χαρακτηριστικό του έργου της καλλιτέχνιδος είναι ο διάλογος με την ιστορία και τους μύθους. Οι αναφορές σήμερα στα Ελληνικά Μυστήρια δεν αποτελούν επίσκεψη σε ένα άψυχο σώμα. Σ’ αυτή την προοπτική της σύγχρονης ματιάς στις πηγές των μεγάλων πολιτισμών στηρίζεται και η έκθεση, η οποία προβάλλει τη διαχρονική σημασία και τον αναγωγικό-αποκαλυπτικό-παιδευτικό χαρακτήρα της μυητικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης αυτής και σε συνεργασία με το ΚΜΣΤ – επ’ αφορμής του φετινού αφιερώματος του, στις γυναίκες δημιουργούς – θα γίνουν σχετικές βιντεοπροβολές των εκθέσεων-εγκαταστάσεων της Βάνας Ξένου μέσα στον Ιούνιο (3/6, 10/6, 17/6 και 24/6), στη Θεσσαλονίκη (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι).

Πρόκειται ουσιαστικά για προβολές ενός καταγραφικού βίντεο της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας που ξεκίνησε χρόνια πριν, και η οποία φαίνεται να παίρνει άλλη μορφή σε κάθε χώρο που παρουσιάζεται. Έτσι, στο ΚΣΤΘ δημιουργείται μια νέα εγκατάσταση, η οποία μέσω της ψηφιακής προβολής δείχνει να ξεπερνά πλέον το χώρο και τον τόπο.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από την έκθεση στο Palais-Royal στο Παρίσι με τίτλο Έλευσις Πέρασμα, στο βιομηχανικό συγκρότημα Κρόνος στην Ελευσίνα, αλλά και πλάνα από την εγκατάσταση των γλυπτών στον Εθνικό Κήπο.

Οι θεματικοί άξονες που διέπουν τις 19 εγκαταστάσεις στον Εθνικό Κήπο είναι: Η προέλευση, η έννοια και ο χαρακτήρας της ελεύσεως, η έννοια και ο χαρακτήρας του περάσματος, η σημασία των αξόνων ως μετάγουσας δύναμης, η φύση και οι κήποι της ιστορίας- αρχετυπικότητα και αρχές.

το 2007-2008 η Βάνα Ξένου παρουσίασε μεγάλη εγκατάσταση έργων της στο Palais-Royal στο Παρίσι με τίτλο Arrivée Passage (Έλευσις Πέρασμα). Η μεγάλη εκείνη εγκατάσταση στο κέντρο της πόλης – και μάλιστα σε έναν από τους σημαντικότερους κήπους της Γαλλικής πρωτεύουσας, στο σημείο που βρίσκεται το ιστορικό Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας– έτυχε εξαιρετικής κριτικής αποδοχής από τον Ευρωπαϊκό Τύπο και συνοδεύτηκε από ογκώδη κατάλογο στις έγκυρες εκδόσεις τέχνης Skira. Μέσα σε μια δεκαετία, η καλλιτέχνιδα βρέθηκε να εκτελεί μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις σε μνημεία-κλειδιά στην Ευρώπη.  

Η προηγούμενη εκθεσιακή παρουσία της Βάνας Ξένου στο Παρίσι έγινε το καλοκαίρι του 2000 στην Εκκλησία Saint-Louis του Νοσοκομείου Σαλπετριέρ. Η καλλιτέχνιδα επίμονα χειρίζεται παρεμβάσεις σε ιστορικά μνημεία, δημόσιους χώρους και αρχιτεκτονικά σύνολα, όπως για παράδειγμα στο βιομηχανικό συγκρότημα Κρόνος στην Ελευσίνα –τόπος τέλεσης των Ελευσινίων μυστηρίων– το οποίο και έχει συμπεριλάβει τα τελευταία χρόνια στη δουλειά της.

Η Βάνα Ξένου σχετικά με την εμπλοκή της στους Ελληνικούς μύθους εξηγεί: Το ερώτημα γιατί η Ελευσίνα σήμερα, μου δίνει το έναυσμα να προσπαθήσω να διατρυπήσω το παρελθόν για να οδηγηθώ στο πιο βαθύ ερώτημα της ανθρωπότητας, για το ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, πού πάμε. Η αιώνια επιστροφή, όπου η ζωή μπορεί να ξαναρχίζει πάνω και πέρα από την ατομική μοίρα, σχετίζεται με αυτό που βίωναν στην Ελευσίνα οι μυημένοι, απαλλαγμένοι από το φόβο του θανάτου ανοίγονταν σε έναν ελεύθερο στοχασμό.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης είπε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση της έκθεσης: Η συνεργασία μας με την κα. Ξένου θα σηματοδοτήσει μια καινούρια εποχή όχι μόνο για τον Εθνικό Κήπο, από τον οποίο και ξεκινάμε, γιατί είναι ένα κομμάτι της ταυτότητας και της καρδιάς της Αθήνας, αλλά και για άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις σε μικρότερες εκτάσεις της πόλης.

Και ο Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού,΄Αγγελος Μοσχονάς παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι Η Βάνα Ξένου με τα  έργα της επιτυγχάνει μία σχέση του τοπίου με το έργο, αλλά και έναν διάλογο με την ιστορία και τους μύθους.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Εθνικού Κήπου