Η έκθεση Back to Basics: Painting ως μέρος της σειράς εκθέσεων Back to Basics που εξετάζει βασικά θέματα και στοιχεία της εικαστικής πρακτικής, έχει σκοπό να διερευνήσει τους στόχους αλλά και τις μεθόδους προσέγγισης κατά την εικαστική χρήση του μέσου της ζωγραφικής στο έργο των καλλιτεχνών.

Η ζωγραφική αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο διαχρονικά εικαστικά μέσα. Τα πρώτα γνωστά έργα ζωγραφικής θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι τοιχογραφίες στο Grotte Chauvet στη Γαλλία, οι οποίες χρονολογούνται περίπου 32.000 ετών και απεικονίζουν μορφές ζώων βαμμένες με κόκκινη ώχρα και μαύρη χρωστική ουσία.

Η χρήση του μέσου της ζωγραφικής μέσα στην ιστορία της τέχνης χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές, ερμηνείες και αντιλήψεις ενώ αποτελεί το μέσο με τους περισσότερους ίσως εκφραστές. Συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη, τη διαμόρφωση του πολιτισμού του ανθρώπου εκφράζοντας τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της κάθε εποχής.

Μέσα από διαφορετικές τεχνοτροπίες, η ζωγραφική χρησιμοποιήθηκε για την αποτύπωση της ιστορίας, του φυσικού κόσμου, της θέσης του ανθρώπου μέσα σε αυτόν, του θείου ενώ εξέφρασε τις ιδέες και τα ήθη της εκάστοτε εποχής. Η εφεύρεση της φωτογραφίας είχε σημαντικό αντίκτυπο στη ζωγραφική (1829) απελευθερώνοντας τη από μέσο ακριβούς καταγραφής του παρατηρούμενου κόσμου αλλά οδηγώντας κάποια είδη ζωγραφικής σε εξαφάνιση. Από τότε ο “θάνατος” του μέσου έχει αναγγελθεί από πολλούς καλλιτέχνες για διαφορετικούς λόγους.

Το 1959 ο μινιμαλιστής γλύπτης Donald Judd υποστήριξε στο Arts Magazine όπου δούλευε ως κριτικός τέχνης ότι η ζωγραφική έχει “τελειώσει”. Στη  δεκαετία του 1960  η ύπαρξη του κινήματος της εννοιολογικής τέχνης οδήγησε πολλούς εικαστικούς  στην απομάκρυνση από το μέσο θεωρώντας τη ζωγραφική ως νεκρή μορφή τέχνης, μια άποψη που αναθεωρήθηκε  ξανά στις αρχές του 21ού αιώνα διαψεύδοντας τις προηγούμενες “δηλώσεις”.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Jackie Berridge, Marian Wijnvoord, Βαγγέλης Γκόκας, Γιώργος Γύζης, Νίκος Καναρέλης, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Νίκος Σαμαράς, Πάνος Φαμέλης, Μανταλίνα Ψωμά

Επιμέλεια έκθεσης: Άρτεμις Ποταμιάνου


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Enia gallery – Jackie Berridge, Lost in Space 1, oil on canvas, 100x130cm, 2016-17