Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και Κοζάνης παρουσιάζουν στο θέατρο Πέτρας τη Βαβυλωνία του Δημήτρη Βυζάντιου, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, την Τετάρτη 22 Ιουλίου.

Ένας Ανατολίτης, ένας Μωραΐτης, ένας Χιώτης, ένας Κρητικός, ένας Αρβανίτης, ένας Κύπριος κι ένας λογιότατος από την Κω, μαθαίνοντας στο Ναύπλιο το νέο της καταστροφής της αρμάδας του Ιμπραήμ (1827), αποφασίζουν να γιορτάσουν το ευχάριστο γεγονός μ\’ ένα γλέντι στη λοκάντα του Χιώτη μισέ Μπαστιά.

Τα παραπίνουν όμως πάνω στον πατριωτικό ενθουσιασμό τους κι ο αψύς Αρβανίτης που δεν καταλάβαινε το γλωσσικό ιδίωμα του Κρητικού, νομίζοντας σε μια στιγμή πως ο τελευταίος τον πρόσβαλε, τον τραυματίζει με μια πιστολιά. Φτάνει η αστυνομία, γίνονται ανακρίσεις από τον Επτανήσιο αστυνόμο Διονύσιο Φάντε, που μ\’ όλη την ανακριτική πείρα του δεν τα καταφέρνει να εξακριβώσει αν ο τραυματισμός του Κρητικού είναι κάζο π ε ν σ ά τ ο (εκ προμελέτης) ή α τ σ ι ν τ έ ν τ ε  (τυχαίο), επειδή ούτε αυτός καταλαβαίνει το γλωσσικό ιδίωμα των μαρτύρων, ούτε οι μάρτυρες το δικό του, οι πανηγυριστές οδηγούνται στην αστυνομία μαζί με το Χιώτη καταστηματάρχη και τελικά αποφυλακίζονται όλοι με διαταγή της διοίκησης για να φιληθούν σαν αδέρφια.

Αυτούς όλους και όλα αυτά η παράστασή – το θέατρο έχει τον τρόπο –  θα τους φέρει, θα τους βγάλει, θα τους αναστήσει στις μέρες μας.

Πρόλογος-επεξεργασία κειμένου: Θόδωρος Γρηγοριάδης, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης – Τάσος Ράτζος. Παίζουν οι: Ταξιάρχης Χάνος, Θάνος Δόβρης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Νίκος Τουρνάκης, Άρης Τσαμαπαλίκας, Στράτος Παυλίδης, Κώστας Βασαρδάνης, Θύμιος Κούκιος, Παντελής Δεντάκης, Κώστας Καράκης, Ερατώ Πίσση, Βάσια Χρήστου.