Το σημαντικότερο γκρουπ της τουρκικής avant-garde σκηνής, οι BaBa ZuLa, επισκέπτονται την Ελλάδα, και στο πλαίσιο των

εμφανίσεών τους στη χώρα μας, θα βρεθούν στη σκηνή του PassPort, στις 24 Νοεμβρίου (1 μέρα πριν παίζουν και στο Θέατρο της Γης, στη Θεσσαλονίκη).

Η μπάντα που αναδείχθηκε εκτός συνόρων από την ταινία του, αγαπημένου εδώ στα μέρη μας, Fatih Akin, «Crossing the bridge«, με θέμα τις μουσικές της Πόλης, υπόσχεται μια ανεπανάληπτη, μουσικά, και όχι μόνο, βραδιά.

Ο ήχος τους; Μια μίξη παραδοσιακής τουρκικής μουσικής με ηλεκτρονικούς ήχους, dub και reggae. Παίζουν και darbuka αλλά και ηλεκτρικό saz, ή αλλιώς κάτι σαν το τούρκικο μπουζούκι, ένα όργανο-σύμβολο της τουρκικής μουσικής παράδοσης, που πάει τόσο παλιά πίσω στο χρόνο, όπως πάνω-κάτω το ney για τους Σούφι, ή το κλαρινέτο για τους τσιγγάνους της Τουρκίας. Όλα αυτά συνθέτουν τον ήχο που έχει χαρακτηριστεί ως “istanbul psychedelia”, ένα είδος oriental dub μουσικής, που παραπέμπει περισσότερο στα τέλη των sixties, παρά σε σημερινά ιδιώματα.

Οι συναυλίες των BaBa ZuLa αποτελούν, ωστόσο, ένα οπτικοακουστικό χαρμάνι από διάφορες σχολές της τέχνης, αφού συχνά πλαισιώνονται από χορεύτριες της κοιλιάς, εμφανίζονται με περίτεχνα και ευφάνταστα κοστούμια, διαβάζουν ποίηση και θέατρο αλλά και ζωγραφίζουν live, κατά τη διάρκεια του show.

Η μπάντα αποτελείται από τα ιδρυτικά μέλη Levent Akman (κουτάλια, κρουστά, μηχανές, παιχνίδια) και Murat Ertel (saz κι άλλα έγχορδα, φωνητικά, theremin), και από τον  Cosar Kamçi, που παίζει darbuka και κρουστά, και που αντικατέστησε το ιδρυτικό μέλος του γκρουπ, Emre Onel, το 2005.

Με τους BaBa ZuLa έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί καλλιτέχνες όπως η Καναδή τραγουδίστρια Brenna MacCrimmon (τραγουδά κυρίως βαλκανική folk), ο περίφημος Alexander Hacke των Einstürzende Neubauten, κι ο Dr. Das (Asian Dub Foundation).

Εχουν κυκλοφορήσει συνολικά 6 studio album. Ειδικότερα, στο τρίτο κατά σειρά lp τους,  με τίτλο «Psychebelly Dance Music», το Μάιο του 2003, συνεργάστηκαν με τον Mad Professor, που ανέλαβε το μιξάζ και το mastering, γνωστό από τη δουλειά του με τους Massive Attack και Lee Perry, ανάμεσα σε άλλους. Στο άλμπουμ που κυκλοφόρησε 2 χρόνια αργότερα, το Μάιο του 2005, και που έφερε τον τίτλο «Duble Oryantal», ξανασυναντήθηκαν με τον Mad Professor αλλά και τους Sly & Robbie και Alexander Hacke, παραδίδοντας ένα τελικό αποτέλεσμα που αντανακλούσε πολλά χρόνια τολμηρού πειραματισμού. Στα χρόνια που ακολουθούν, ο ήχος των Baba Zula θα μπολιαστεί και με επιρροές από τη μακρινή Ιαπωνία, μετά από το πρώτο τους ταξίδι εκεί, την άνοιξη του 2007. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους είναι το άλμπουμ Gecekondu, που κυκλοφόρησε πέρυσι το φθινόπωρο και ηχογραφήθηκε και αυτό στο στούντιό τους στην Istanbul.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το γκρουπ άρχισε να ακούγεται ευρέως εκτός των τουρκικών συνόρων, μετά την εμφάνισή τους στο film του Fatih Akin, “Crossing the bridge”, όπου ο βραβευμένος σκηνοθέτης εξερευνούσε την ιδιαίτερη μουσική σκηνή της Πόλης. Οι BaBa ZuLa έντυσαν μουσικά την ταινία, με υλικό που είχαν ηχογραφήσει παρέα με τον Alexander Hacke.

Εκτός από τις πολυάριθμες βραβεύσεις τους εντός Τουρκίας, την πετυχημένη συνεργασία τους με σκηνοθέτες και θεατρικούς θιάσους, και τις εμφανίσεις τους σε δεκάδες μεγάλα φεστιβάλ ανά τον πλανήτη (μέχρι και στο Roskilde έχουν εμφανιστεί), οι BaBa ZuLa είναι κυρίως αυτό: Μια απρόβλεπτη  μπάντα,  με έναν εξωτικό oriental dub ήχο που υπνωτίζει, θεατρικότητα και ρυθμούς που παραπέμπουν στα ψυχεδελικά late sixties, όταν η μουσική Δύση έπεφτε για πρώτη φορά αμαχητί στο φλερτ της Ανατολής. 

Τη συναυλία ανοίγουν οι Elektrobalkana, ενώ στα decks θα κρατάει τα πνεύματα ζωηρά και στις επάλξεις, η dj Spery.

Support band: Elektrobalkana
Guest dj: DJ Spery