Η κλιμάκωση της πραγματικότητας, έννοια πάνω στην οποία εστιάζεται η δουλειά του νεαρού εικαστικού Αχιλλέα Μανταίου, διατρέχεται από μία υπόγεια δύναμη καθηλωτική, ίσως και ανατρεπτική.
Αυτή η δύναμη μεταφέρεται στα έργα μέσα από την αισθητική προσέγγιση -αντλώντας επιρροές από τον Ιερώνυμο Μπος και τους Chapman Brothers, τις τεχνικές και κυρίως το βλέμμα του νέου καλλιτέχνη, το οποίο βρίσκεται σε κριτική εγρήγορση απέναντι σε ό,τι συνθέτει τη σύγχρονη (ελληνική) πραγματικότητα.
Η θεματική των έργων έχει πλούτο ιδεολογικών αναφορών στο πολιτισμικό και ιστορικό φορτίο, τις ανισότητες, τους αξιακούς κώδικες, τις κοινωνικές αντιφάσεις, τις δομές εξουσίας, ενώ εκτείνεται με εξίσου γοητευτική οξυδέρκεια και σε συνολικότερα και αναπάντητα ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση και ύπαρξη.
Κάθε μικρογραφία του (διόραμα) είναι ένα εκρηκτικό σκηνικό των ανθρώπινων καταστάσεων, με εικαστική και δραματουργική δεινότητα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η χρήση της κλίμακας και της διαφοροποίησης μεγέθους δημιουργεί μία αίσθηση αποστασιοποίησης, ωθώντας τον θεατή να προσεγγίσει τα θέματα από μία εξωτερική προοπτική. Η μικρογραφία ενισχύει αυτήν την αποστασιοποίηση, προσδίδοντας στον παρατηρητή έναν ρόλο που του επιτρέπει να εξετάσει τις ηθικές αντιφάσεις με ψυχραιμία χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στις δράσεις».
Πράγματι, ο θεατής, με τη χρήση ενός μεγεθυντικού φακού, μπορεί να παρατηρήσει τις μικρογραφίες εστιάζοντας στις σκηνές που επιλέγει.
Όμως, η ‘δύναμη της κλίμακας’ του εικαστικού Αχιλλέα Μανταίου είναι καταιγιστική, εισχωρώντας παντού σαν το νερό. Η ασφάλεια της απόστασης ανάμεσα στον θεατή και στο δρώμενο καταρρίπτεται. Ο θεατής γίνεται συμμέτοχος.
Και ίσως αυτή η διαδικασία να σηματοδοτεί μία μικρή νίκη της τέχνης του απέναντι στη ζωή χαμηλών προσδοκιών.
Αχιλλέας Μανταίος:
Ο Αχιλλέας Μανταίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών. Ακόμα, είναι κάτοχος Bachelor of Arts του Middlesex University του Λονδίνου.
Έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις και έχει λάβει διακρίσεις για το έργο του. Από το 2019 εργάζεται στον χώρο των εικαστικών ως καθηγητής στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Κύριο αντικείμενο του ο φωτορεαλισμός, δηλαδή η πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας με το παραδοσιακό μέσο, το μολύβι. Το σκεπτικό του είναι ότι όσο η εξέλιξη της τεχνολογικής εποχής και το AI θα υπερνικά τον άνθρωπο σε όλο και περισσότερους τομείς, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη για την επιστροφή μας στο χειροποίητο και την ανάδειξη της ικανότητας του ανθρώπινου χεριού.