Η ζωή της Μελίνας Μερκούρη ξεδιπλώνεται μέσα από μικρά κείμενα και εικόνες αρχείου, ακολουθώντας σαν οδηγό 20 από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της. Η μουσική παράσταση «20 χρόνια… χωρίς Μελίνα» πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο Θέατρο La Reine Blanche στο Παρίσι, ανήμερα της επετείου των 20 χρόνων από τον χαμό της Μελίνας Μερκούρη. Το δίγλωσσο αυτό αφιέρωμα αφηγείται την καλλιτεχνική της πορεία καθώς και το έργο της ως Υπουργού Πολιτισμού.

Η παράσταση εγκαινιάζει την έναρξη της γιορτής Γαλλοφωνίας 2019 ενώ παράλληλα την ίδια μέρα συμπληρώνονται 25 χρόνια ολόκληρα χρόνια από τότε που έφυγε η Μελίνα από κοντά μας. Το «Αξέχαστη Μελίνα, 25 χρόνια ήδη…» αποτελεί ένα γλαφυρό αφιέρωμα σε μία ξεχωριστή γυναίκα: δυναμική μαχήτρια ενάντια στη δικτατορία, αναχωρεί, εξόριστη, για τη Γαλλία όπου μεγάλοι δημιουργοί θα διασκευάσουν, ειδικά για αυτήν, ελληνικά τραγούδια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα γίνεται Βουλευτής και στη συνέχεια Υπουργός Πολιτισμού για 8 χρόνια.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Παρίσι για ένα μήνα τον Μάρτιο του 2014, και στη συνέχεια ταξίδεψε σε Νάντη, Μασσαλία, Νίκαια, Saint-Germain-En-Laye, Evry, Γενεύη (Ελβετία), Sarzeau, Αθήνα και Σάμο. Αποκλειστικά για την παράσταση αυτή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Μάρω Θεοδωράκη, κόρη του Γιάννη Θεοδωράκη (αδερφού του Μίκη Θεοδωράκη), στιχουργού του τραγουδιού της ταινίας Φαίδρα, θα ερμηνεύσει τιμής ένεκεν, το εν λόγω τραγούδι. Η Τίνα Αλεξοπούλου θα ερμηνεύσει την γαλλική διασκευή του Pierre Maraval.

Συντελεστές

Τραγούδι/επιλογή κειμένων: Τίνα Αλεξοπούλου
Επιμέλεια μετάφρασης κειμένων: Μαρία Μουζάκη
Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου
Μπουζούκι: Πάνος Τσιφτσής
Ακορντεόν: Γιώργος Σχοινάς
Κοντραμπάσο: Κώστας Αρσένης

Το φόρεμα της παράστασης είναι δημιουργία του Vasilis Zoulias
Καλλιτεχνική σύλληψη: Pierre Maraval
Παραγωγή: Le Chant des Poètes και Life Works Productions