Η μουσική διαδρομή του φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012 στην όμορφη Σαντορίνη ξεκινά στις 4/8 με το ξεχωριστό σύνολο AXA: One Piano, Six Hands. Τρεις πιανίστριες σ’ ένα πιάνο, έξι χέρια που εξερευνούν τα όρια «του αινιγματικού κουτιού με τις μακριές χορδές», όπως κάποτε χαρακτήρισε το πιάνο ο συνθέτης Άλφρεντ Σνίτκε.

Η Γερμανίδα Anne Salié, η Ελληνίδα Ξένια Κουρκουμέλη και η Ουκρανή Alina Pronina είχαν διαγράψει η καθεμία αξιόλογη πορεία με σπουδές και σημαντικές διακρίσεις, προτού συστήσουν στη Γερμανία το 2004 το σύνολο “Some handsome hands”, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε “AXA: One Piano, Six Hands”.

Το τρίο έχει δώσει πολλές συναυλίες ανά τον κόσμο και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις. Το σύνολο AXA: One Piano, Six Hands συνδυάζει την κλασική και τη σύγχρονη μουσική προσφέροντας στο κοινό μία πραγματικά «διαφορετική» συναυλία, μια πρωτότυπη εμπειρία για τα μάτια και τα αυτιά.

Οι τρεις πιανίστριες παρουσιάζουν στο Μέγαρο Γκύζη ένα πρόγραμμα με έργα για έξι χέρια σε ένα πιάνο, ερμηνεύοντας –μεταξύ άλλων- τον Κύκνο του Saint-Saëns, την Εισαγωγή από τους Γάμους του Φίγκαρο του Mozart και από τον Κουρέα της Σεβίλλης του Rossini, αλλά και Brahms, Schmitz, Baynov, Khatschaturian, Massenet, Rimsky-Korsakov, καθώς και το έργο «Rag me baby one more time» (medley του Scott Joplin) γραμμένο ειδικά για το σύνολο από τον Γιάννη Αντωνόπουλο.

 

Anne Salié (Γερμανία), πιάνο
Ξένια Κουρκουμέλη (Ελλάδα), πιάνο
Alina Pronina (Ουκρανία), πιάνο

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012

Εικαστικές Τέχνες και Μουσική, αλλά και μία παιδική αφηγηματική παράσταση, απαρτίζουν και φέτος αρμονικά τις οκτώ συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012, για έκτη συνεχή χρονιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, από 1 έως 23 Αυγούστου, στα Φηρά Σαντορίνης, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις. Η αυγουστιάτικη αυτή γιορτή πολιτισμού έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού στη Σαντορίνη, συγκεντρώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών και των κατοίκων του νησιού.