Το θέατρο Booze Cooperativa ανακοινώνει την αναβολή της παράστασης με τίτλο «Αυτό τα υπέροχο πορνείο» …

Η θεατρική σκηνή του Βooze Cooperativa υποδέχεται τη θεατρική παράσταση «Αυτό το υπέροχο πορνείο», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαϊδη, κατά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2012. Βασισμένη στο έργο «Αυτό το καταπληκτικό πορνείο» του Ευγένιου Ιονέσκο και μετάφραση του Κώστα Σταματίου.

 
Ζωή… Θάνατος…
Ευτυχία… Μοναξιά…
Όνειρο… Πραγματικότητα…
Χρόνος…
Τι αλήθεια και τι ψέμα σ’ αυτόν τον κόσμο της αβεβαιότητας;
Και ας υποθέσουμε ότι γνωρίζουμε… μπορούμε να το αντέξουμε;
Μια προσέγγιση του θεάτρου του παραλόγου μέσα σε λογικά και κωμικά πλαίσια…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η μαύρη κωμωδία «Αυτό το υπέροχο πορνείο» βασίστηκε στο έργο «Αυτό το καταπληκτικό πορνείο» του Ευγένιου Ιονέσκο.

Απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει δει το φως ελληνικής θεατρικής σκηνής. Δεν είναι από τα γνωστά έργα του Ιονέσκο που παρακολουθούμε συχνά στα θέατρα, αλλά κατά την άποψή μου είναι ίσως το σημαντικότερό και πιο ελκυστικό έργο του.

Το έργο αυτό έπεσε στα χέρια μου, σε μετάφραση Κώστα Σταματίου, πριν δύο χρόνια χάρη στον δάσκαλό μου Γιώργο Αρμένη που μου εμπιστεύτηκε τη σκηνοθεσία του στο τελευταίο μου έτος στη σχολή του, στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο». Αμέσως μετά πήρε μέρος σε δύο καλλιτεχνικά φεστιβάλ στο θέατρο «Επί Κολωνώ» και στο θέατρο «Altera Pars» το 2011.

Φέτος ξανάρχεται για 8 μόνο παραστάσεις στη θεατρική σκηνή του Booze Cooperativa.

Η παράσταση είναι low budget, τα σκηνικά είναι από το σπίτι μας, τα κουστούμια είναι δικά μας κι αυτά, αλλά νιώθουμε πως έχουμε δώσει ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα.

Είναι μια παράσταση που έχει να δώσει πολλά στο θεατή. Ο λόγος του Ιονέσκο είναι αφοπλιστικός και έχω προσπαθήσει μέσω της σκηνοθεσίας να προωθήσω τον λόγο του συγγραφέα και όχι να τραβήξω την προσοχή αποκλειστικά στο σκηνοθετικό κομμάτι. Προσωπικά, θα ήμουν ευτυχισμένη αν βγαίνοντας οι θεατές από το θέατρο μαγεύονταν πρώτα από τα λόγια και τα θέματα ζωτικής σημασίας που πραγματεύεται το έργο και ύστερα από τη σκηνοθεσία ή την υποκριτική, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει την αποδυνάμωση των στοιχείων αυτών, αλλά αντίθετα την ενδυνάμωση του λόγου μέσω αυτών και την έλξη της προσοχής του θεατή στο νόημα του έργου που είναι και νόημα ζωής.

Ο δεύτερος λόγος που με ώθησε να συνεχίσω το έργο είναι η συνεργασία μου με τους ηθοποιούς. Αναγκαστικά αντικαταστάθηκαν δύο κοπέλες λόγω άλλων υποχρεώσεων, αλλά οι δύο νέες ηθοποιοί ενσωματώθηκαν ομαλότατα στο κλίμα της θεατρικής παράστασης και της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας.

Όταν έχεις κοινούς στόχους με τους συνεργάτες σου και δίνεσαι σ’ αυτό που κάνεις, δεν γίνεται παρά να περνάς όμορφα στις πρόβες και να χαίρεσαι πραγματικά να συνεργάζεσαι μαζί τους. Προσωπικά νιώθω ευλογημένη για τα άτομα που ήρθαν στον δρόμο μου, τόσο τους ηθοποιούς όσο και τους λοιπούς συντελεστές, γιατί όλοι λατρέψαμε αυτό το υπέροχο πορνείο και δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου τον Πατέρα μου που στέκεται δίπλα μου και στηρίζει τα καλλιτεχνικά μου βήματα. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω την Αγάπη μου στο πρόσωπό του… Ίσως ένας στίχος από το γνωστό ποίημα της Μ. Πολυδούρη που μου ‘ρχεται τώρα στο μυαλό…

«Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα»

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΑΤΣΟΣ
ΝΙΚΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑ
ΜΙΚΑΕΛΑ ΖΑΝΝΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
ΑΛΕΞΙΑ ΠΗΓΑΔΙΩΤΗ

 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Παραγωγή : A PRIORI (α πριόρι)
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία  καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων
Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνα Νικολαϊδη
Αφίσα & Βίντεο-Μοντάζ : Εύη Στάμου & Πιέτρο Ραντίν
Κάμερα & Φωτογραφίες : Αντώνης Τολάκης

 
Φιλική συμμετοχή για τις ανάγκες της παράστασης

Απόστολος Αποστολόπουλος
Μάριος Μακρόπουλος
Κωνσταντίνος Μούτσης
Γιάννης Οικονόμου
Βασίλης Μουστρούφας
Μικαέλλα Ζώτου