Atopos Unlocked είναι το νέο πρόγραμμα της Atopos, το οποίο φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Σαλαμίνος στο Μεταξουργείο και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014.

Κατά τη διάρκειά του η Atopos συστήνει το νέο αντικείμενο ερευνάς της: την απεικόνιση του γυμνού μέσα από τις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες. Πρόκειται για ένα εκτενές αφιέρωμα – έρευνα εν εξελίξει με τον τίτλο Unlocked γύρω από το γυμνό ανθρώπινο σώμα και το πως αυτό αποτυπώνεται από τη νέα γενιά καλλιτεχνών του Tumblr και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα. Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής θα παρουσιαστεί στην ειδική έκδοση της Atopos με τίτλο Unlocked, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη la Gaîté lyrique στο Παρίσι και θα κυκλοφορήσει το 2015.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Atopos Unlocked, η Atopos “ξεκλειδώνει” τους χώρους της παρουσιάζοντας σημαντικά κομμάτια της συλλογής και της δεκάχρονης πορείας της.

Occupy Atopos #DavidMarinos

Βασικό κομμάτι του Atopos Unlocked αποτελεί μια μορφή Open Studio με τον τίτλο Occupy Atopos. Στο πλαίσιο μιας σειράς μηνιαίων επισκέψεων, καλλιτέχνες θα καταλαμβάνουν το Open Studio της Atopos δημιουργώντας πρωτότυπα έργα ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακoλουθήσουν από κοντά τα στάδια έρευνας του Unlocked, του νέου εγχειρήματος του οργανισμού. Το Occupy Atopos εγκαινιάζεται με τη συμμετοχή του Ελληνοουκρανού David Marinos.

O David Marinos γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1998 και ανακάλυψε το πάθος του για τις εικαστικές τέχνες, το κολάζ και τη φωτογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία. Χαρακτηριστικό στοιχείο στη δουλειά του αποτελεί το ενδιαφέρον του για το χρώμα, τη φόρμα, τον κλασικισμό και κυρίως για το ανθρώπινο σώμα. Μέσα από μια διαδικασία εξατομίκευσης το έργο καταλήγει πάντα στο ίδιο ξεχωριστό, φρέσκο και δυναμικό αποτέλεσμα. Aν και έφηβος ο Marinos εντυπωσίαζει ήδη με την ψηφιακή του παρουσία, το διαρκώς εξελισσόμενο έργο του και την έντονη δραστηριοποίησή του σε διάφορα πεδία: υπήρξε ο ιδρυτής της Lucent Kids, μιας κολεκτίβας νέων καλλιτεχνών, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει τη δική του σειρά ρούχων με τίτλο Icey. Το 2010 ο 16χρόνος καλλιτέχνης έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Καλιφόρνια και τιμήθηκε με το Scholastic News Award Silver Medal στη Νέα Υόρκη καθώς και με το Young Arts Award California ένα χρόνο αργότερα.

Atopos Collection

Κατά τη διάρκεια του Atopos Unlocked η Atopos ανοίγει τους χώρους φύλαξης της συλλογής της και καλεί το κοινό να δει σπάνια χάρτινα φορέματα σε μια παρουσίαση που θα εναλλάσσεται σε τακτά διαστήματα. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να εισχωρήσουν στα άδυτα της Paper Fashion collection της Atopos, στην οποία περιλαμβάνονται δημιουργίες των Issey Miyake, Helmut Lang, Maison Martin Margiela, Walter Van Beirendonck, και Hussein Chalayan μεταξύ άλλων, disposable paper dresses της δεκαετίας του 60, ιαπωνικά κιμονό της περιόδου Εντό, το Campell Soup Dress after Andy Warhol, το Lisa Dress του Robert Wilson, το Yellow Pages Dress του Howard Hodgkin κ.ά.

Παράλληλα, στην έδρα της Atopos θα εκτεθούν για πρώτη φορά έργα από το project Mon Petit Chou. Μέσα από το project αυτό ο οργανισμός αναλαμβάνει την στήριξη νέων καλλιτέχνών από τα πρώτα τους βήματα με συνεργατικό τρόπο ενώ δημιουργίες τους εντάσσονται στη συλλογή της Atopos. Τα δύο πρώτα Chou είναι ο Βρετανός σχεδιαστής Craig Green και η Γαλλίδας art critic και η καλλιτέχνης Clo’e Floirat ενώ έργα τους θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα του Atopos Unlocked.

O Green βρίσκεται ήδη στις 500 σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της μόδας παγκοσμίως σύμφωνα με τη λίστα του Business of Fashion. Στο πρώτο του solo show για την περίοδο S/S 2015 στο London Fashion Week άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς σύμφωνα με τους New York Times και το style.com.

Η Floirat, συνεργάτιδα των Robert Wilson και Rufus Wainwright, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στην Collette στο Παρίσι καθώς και στο σημαντικό περιοδικό τέχνης Artpress ενώ μέσω του Drawing Crit της, ένα κράμα «Κριτικής Ζωγραφικής» και «Κριτικής Συγγραφής» καταγράφει και αποκωδικοποιεί με τα έργα της συμμετοχές της Monumenta από το 2011.

Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης

Αtopos CVC

Η Atopos Contemporary Visual Culture (Atopos cvc) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, πολιτιστικός οργανισμός που ερευνά το ανθρώπινο σώμα και το ένδυμα. Ιδρύθηκε το 2003 από τον Στάμο Φαφαλιό και τον Βασίλη Ζηδιανάκη, ο οποίος ενεργεί επίσης ως καλλιτεχνικός διευθυντής, ενώ στα μέλη της εντάχθηκε πρόσφατα ο Άγγελος Τσουράπας.

Στο πρόγραμμα των τελευταίων 10 ετών του οργανισμού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πολλές και σημαντικές εκθέσεις και project όπως η έκθεση ARRRGH! Τέρατα και σημεία στη μόδα, η έκθεση ZZzzzZZzzz με τον Shoboshobo, η έκθεση ΧΡΑΑΑΤΣ !!!! Μόδα από χαρτί, η έκδοση Not A Toy σε συνεργασία με το Pictoplasma Publishing Berlin αλλά και τα project Atopic Bodies και Slave to Atopos τα οποία παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στo έργο της Atopos έχουν συμμετάσχει άλλοτε ως συμπαραγωγοί και άλλοτε ως υποστηρικτές φορείς και οργανισμοί όπως το ΥΠΠΟ, το Μουσείο Μπενάκη, το Watermill Center του Robert Wilson, το φεστιβάλ Αθηνών, τo ICOM (International Council of Museums), o Δήμος Αθηναίων, το Miyake Issey Foundation, το Fondation Cartier και το Musée d’Orsay στο Παρίσι κ.ά

Το 2010 η Atopos εγκαινίασε τον νέο της χώρο στην οδό Σαλαμίνος 72, στην καρδιά του Μεταξουργείου. Πρόκειται για ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο σπίτι που μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο επαγγελματικό χώρο. Στην αρχική του μορφή ήταν μια τυπική αθηναϊκή κατοικία του 1912 με αυλή που ανακαινίστηκε και έχει μετατραπεί σε ένα ζωντανό οργανισμό: εκεί στεγάζονται εκθέσεις, εκδηλώσεις, εργαστήρια και perfrormances, τα γραφεία και η βιβλιοθήκη της Atopos καθώς και η μεγαλύτερη συλλογή ενδυμάτων από χαρτί στον κόσμο. To νέο πρόγραμμα Atopos Unlocked, που θα παρουσιαστεί στην έδρα του οργανισμού, είναι εμπνευσμένo από τoν ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ιστορία του κτιρίου αλλά και από τη νέα έρευνα της Atopos και είναι αφιερωμένο στα 10 χρόνια λειτουργίας της.