Το Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών φιλοξενεί, στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων, την ομάδα χορού Wayne Mcgrecor – Random Dance και την παράσταση Atomos.

Ποια είναι τα στοιχεία του ανθρώπου που δεν μπορούν να διαιρεθούν περισσότερο; Ποια είναι τα άτομα που όλα μαζί συνθέτουν την ανθρωπότητα;  

James Leach, κοινωνικός ανθρωπολόγος

Με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία και πρώτη ύλη τη ανθρώπινη μονάδα, ο βρετανός χορογράφος Wayne McGrecor, στην πιο πρόσφατη δουλειά της ομάδας του, μελετά τη δομή του ατόμου και την αλληλεπίδραση των ατόμων ως προϋπόθεση για  την ύπαρξη που καθορίζεται από την παρουσία και την απουσία.  Γνωστός για την εμμονή του στη σχέση τέχνης και επιστήμης, σώματος και νου, προσθέτει ανάμεσα στους 10  εκπληκτικών ικανοτήτων χορευτές του έναν ακόμα, έναν χορευτή τεχνητής νοημοσύνης, έναν υπολογιστή. Τι είναι ανθρώπινο, τι δεν είναι και τι το αναμεταξύ τους προκύπτει από αυτήν την αλληλεπίδραση.

Ιδιαίτερα τολμηρός και επιδραστικός, ο McGregor  είναι ένας δημιουργός, που καταφέρνει να προκαλεί δέος με τις παραστάσεις του εδώ και 22 χρόνια. Δοκιμάζει ριζοσπαστικές συνέργειες μεταξύ χορού, μουσικής, εικαστικών τεχνών , κινηματογράφου, τεχνολογίας και επιστήμης και πειραματίζεται με τρισδιάστατα οπτικά περιβάλλοντα.  Μέσα σ’ αυτά, το σώμα διεκδικεί τη θέση του στο χώρο και τον χρόνο και η έντονη σωματικότητα κυριαρχεί στη σκηνή. Τα κορμιά των χορευτών του είναι κορμιά που διερευνούν την ευφυΐα τους, ατομική και συλλογική, προκαλώντας τους νόμους της φυσικής.  

Σύλληψη-σκηνοθεσία- σκηνικά: Wayne McGregor
Χορογραφία: Wayne McGregor (σε συνεργασία με τους χορευτές του)
Μουσική: A Winged Victory For The Sullen
Φωτιστικός σχεδιασμός: Lucy Carter
Φιλμ και  φωτογραφία: Ravi Deepres
Σχεδιασμός κοστουμιών: Studio XO
Χορευτές: Catarina Carvalho, Travis Clausen-Knight, Alvaro Dule, Michael-John Harper, Louis McMiller, Daniela Neugebauer, Anna Nowak, James Pett, Fukiko Takase, Jessica Wright
Βοηθός σκηνοθέτη: Odette Hughes
Βοηθός παραγωγής: Catarina Carvalho
Τεχνική διεύθυνση: Christopher Charles, Colin Everitt
Ηλεκτρική-φωτιστική παραγωγή: Ashley Bolitho

Το ‘Atomos’ είναι συμπαραγωγή με:
Sadler’s Wells, Λονδίνο, UK
Peak Performances, Montclair State University, New Jersey, USA
Movimentos Festwochen der Austad in Wolfsburg, Γερμανία
Festival Montpellier Danse 2014

Υποστηρίζεται από The Idlewild Trust