Ο Zhang Yexing (γ. 1981, Κίνα) είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες Κινέζων καλλιτεχνών της γενιάς του. Αποφοίτησε από την κεντρική Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Πεκίνο. Ζει κι εργάζεται στο Πεκίνο.

Γεννημένος σε μία βιομηχανική πόλη στη βορειοδυτική Κίνα, κοντά στη Ρωσία, δέχτηκε επιρροές από τη Σοβιετική Ένωση και την ανατολική Ευρώπη, οι οποίες είναι εμφανείς στα έργο του.

Ο Zhang Yexing δημιουργεί ζωγραφικά έργα που χαρακτηρίζονται από αμέτρητες και πυκνές στρώσεις χρώματος. Οι αρχικές επιφάνειες τρίβονται και καλύπτονται εκ νέου με στρώσεις λαδομπογιάς. Στα έργα του συνυπάρχουν με ένα δυναμικό αλλά ταυτόχρονα αρμονικό τρόπο, η απλότητα με την σκληρότητα, όμως διακρίνει κανείς και μία πιο βαθειά ερμηνεία της πραγματικότητας.

Στη νέα σειρά έργων που θα δείξει στη γκαλερί Bernier-Eliades απεικονίζονται αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο στούντιο του καλλιτέχνη αλλά παρουσιάζονται μέσα σε ένα ονειρικό και μυστηριώδες πλαίσιο: γύψινα γλυπτά που αντικρίζουν το ένα το άλλο, μια ανοιχτή πόρτα ακουμπισμένη σε ένα έπιπλο, ένα άδειο κρεβάτι σε σκοτεινό δωμάτιο με έναν άντρα ξαπλωμένο στο πάτωμα. Τα έργα του στοιχειώνουν η μοναξιά και η νοσταλγία, θυμίζοντας αποσπάσματα από ταινίες του Wang Kar-wei. Όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης λέει: “ Τα έργα μου συνδυάζονται με τον χρόνο, τον χώρο, και την αφήγηση. Οι στιγμές με ενθουσιάζουν και μου προκαλούν φαντασιώσεις, στις οποίες ο πραγματικός κόσμος μετατρέπεται σε φανταστικό και πολύ μακρινό ”.