Είναι η δεύτερη έκθεση που πραγματοποιεί ο καλλιτέχνης στην γκαλερί Bernier/Eliades. Ο καλλιτέχνης θα βρίσκεται στην Αθήνα για τα εγκαίνια.

Ο Philip A. Zimmermann (γ. 1988, Γερμανία) είναι ζωγράφος και φωτογράφος που ζει κι εργάζεται στη γενέτειρά του, το Saarbrücken της Γερμανίας.

Η δουλειά του φέρει επιρροές από το Urban Art και το Graffiti, με τα οποία ασχολείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το Grafitti και το tagging θεωρούνταν βανδαλισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αντίληψη αυτή άλλαξε κατά τον 21ο αιώνα και οι πρακτικές αυτές έγιναν όλο και πιο δημοφιλείς, αποτελώντας πλέον μέρος της σημερινής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη: “Η τέχνη του δρόμου είναι μια ουσιαστική κριτική απέναντι στο σύστημα και το κατεστημένο. Αυτός ο αγώνας πρέπει να καθοδηγείται από τους νέους ανθρώπους, αντί να σπαταλούν τα χρόνια τους σε μπροστά σε μια οθόνη”.

Στα έργα του ο Zimmermann, μετατρέπει τις καθημερινές παρατηρήσεις του σε μια καλά δομημένη οπτική κριτική της πολιτικής και του καταναλωτισμού. Η εφήμερη πτυχή του tagging συνδέεται με την ανάγκη για μια ανανέωση και την ιδέα της αδιάκοπης ζωγραφικής πάνω σε ήδη υπάρχοντα πράγματα.

Ο λευκός χώρος της γκαλερί γίνεται ένα ουσιαστικό μέρος για την παρουσίαση του έργου του, το οποίο ελέγχεται από τη μορφή, τα χρώματα, τις γραμμές σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Καθώς η επιφάνεια ενός καμβά είναι περιορισμένη, ο Zimmermann συνήθως προσθέτει επιπλέον όρια διακόπτοντας την εικόνα ή μειώνοντάς την. Το μονόχρωμο πλαίσιο είναι μέρος του πίνακα και κατά κάποιο τρόπο όχι και προσθέτουν σε ορισμένους πίνακες την ηρεμία που χρειάζονται.

Τα έργα του σε χαρτί και οι φωτογραφίες συνδέονται με τη μοναξιά και την απομόνωση που βιώνει ο άνθρωπος σήμερα, ενώ οι πίνακές του είναι το αποτέλεσμα της πολύπλευρης δημιουργίας του.

Μέσα από την δουλειά του ο Zimmermann εκφράζει τις εμπειρίες, τις διαθέσεις και τα συναισθήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος κάποια στιγμή στη ζωή του ενώ καταγράφει την ταχύτατα μεταβαλλόμενη εποχή μας.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Αριστερά: Untitled, 2021, Acrylic on canvas, 200 x 180 cm. Courtesy: Philip A. Zimmermann & Bernier/Eliades Gallery | Δεξιά: Untitled, 2021, Acrylic on canvas, 160 x 140 cm. Courtesy: Philip A. Zimmermann & Bernier/Eliades Gallery