Με αφορμή το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη ατομική του στην Πάτρα, ο Ανδρέας Βούσουρας παρουσιάζει μια επιλογή έργων του, των τελευταίων 12 ετών.

Φωτεινά κουτιά, κατασκευές μικτής τεχνικής, κολάζ, ready mades και μια επίτοιχη εγκατάσταση συνθέτουν ένα προσωπικό αρχείο, όπου αναπτύσσονται και καταγράφονται οι βασικοί προβληματισμοί του καλλιτέχνη, όπως η μνήμη (ατομική και συλλογική), οι οικογενειακές σχέσεις, η αναφορά στο kitsch, τη λαϊκή κουλτούρα και τη λογοτεχνία.

Για το έργο του Ανδρέα Βούσουρα, ο ιστορικός τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Θ. Μάρκογλου, σημειώνει:

“Ο κόσμος του Ανδρέα Βούσουρα έχει πολλές ομοιότητες με την ιστορία της ανθρωπότητας και το περιβάλλον (παρελθόν και παρόν) στο οποίο ζούμε όλοι μας. Όχι τυχαία λοιπόν, ο καλλιτέχνης επέλεξε εδώ και αρκετά χρόνια ως μέσο του τις εγκαταστάσεις και τα ready made αντικείμενα, αφού αυτές οι δύο εικαστικές κατηγορίες ξεχωρίζουν για την ευθραυστότητά τους και τον αποσπασματικό τους χαρακτήρα. Όπως είναι δηλαδή η ανθρώπινη εμπειρία και μνήμη, προσωπική και συλλογική.

Ο ίδιος ξεκίνησε από το δισδιάστατο κολάζ και το assemblage, χρησιμοποιώντας τόσο τις τεχνικές δυνατότητές τους όσο και τις συμβολικές τους διαστάσεις, καθώς τα θραύσματα ή τα σκουπίδια πάντα μεταδίδουν στον θεατή πολύ πιο έντονα συγκεκριμένες ιδέες, ενώ η κατάληψη του χώρου από οποιοδήποτε εικαστικό αντικείμενο επίσης επιβάλλεται άμεσα σε όλες τις αισθήσεις.

Η επιλογή των υλικών (ανόργανων και οργανικών) του καλλιτέχνη συνδέεται και με τις θεματικές του που σχεδόν πάντα ανάγονται στην ανθρώπινη κατάσταση, στις ιστορικές και προσωπικές ενέργειες. Τα καθημερινά, χρηστικά ή μη, αντικείμενα κάθε είδους και η ενσωμάτωσή τους στο πεδίο των εικαστικών τεχνών δεν είναι μια καινούρια υπόθεση, ίσα ίσα έχει ήδη σχεδόν έναν αιώνα ιστορία. Ο Ανδρέας Βούσουρας γνωρίζοντας εξολοκλήρου την ιστορία του μέσου που χρησιμοποιεί, δημιουργεί περιβάλλοντα και εγκαταστάσεις μέσα από τα οποία ανακατασκευάζει συνεχώς τα πεδία της εμπειρίας, της θέασης και της μνήμης τόσο του καλλιτέχνη-πομπού όσο και του θεατή-δέκτη”.

Σύντομo Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Ανδρέας Βούουρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Παρακολούθησε μαθήματα κοινωνιολογίας (1979-82) στο Πανεπιστήμιο της Nanterre, στο Παρίσι. Παράλληλα με τη δραστηριότητά του ως εικαστικός έχει συνεργαστεί ως σκηνογράφος και μουσικός επιμελητής με ομάδες χορού και θεάτρου. Είναι μέλος των εικαστικών ομάδων Provo Principles και Horror Vacui. Έχει πραγματοποιήσει 20 ατομικές εκθέσεις και έχει συμματάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Έργα του υπάρχουν στις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.