“Ο δυτικός πολιτισμός δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπλύνει

Το άγος και όνειδος του ναζισμού” (G.Steiner, «Ο πύργος του Κυανοπώγωνα»)

Τέσσερα χρόνια μετά το Βunker Improvisations (Artwall), ο Ανδρέας Βούσουρας, συνεχίζει την ενασχόλησή του με την ευρωπαϊκή ιστορία, παρουσιάζοντας μια εγκατάσταση διάσπαρτη σε μικρά επεισόδια, στο χώρο της CHEAPART, με τίτλο «Αθωότητα».

Αφετηρία του έργου, το ομώνυμο ποίημα της Πολωνής ποιήτριας Βισουάβα Συμπόρσκα (Νόμπελ 1996) και μία φωτογραφία του Αδόλφου Χίτλερ που κοιμάται.

Ο χειρισμός και η ανάπτυξη του εικαστικού υλικού, σχολιάζεται από έναν σκεπτικισμό, όπου υφέρπει η επώδυνη συνείδηση της ανθρώπινης συνθήκης και περιπέτειας.

Η παρουσία του εκλεπτυσμένου σχεδιαστικά επίπλου, που συνδιαλέγεται με το αστικό παρκέ, παραπέμποντας στην αισθητική του αιώνα των φώτων, αντιδιαστέλλεται με αντικείμενα και υλικά που αναφέρονται ευθέως στη βιομηχανική αντίληψη του θανάτου, όπως εκφράστηκε από τους ναζί στον τελευταίο μεγάλο πόλεμο.

Σ΄ αυτό το αδιανόητο πέρασμα, από την ακμή του ευρωπαϊκού πολιτισμού ως τον εκφυλισμό του, την ελληνική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, επανέρχεται ο Ανδρέας Βούσουρας, με έναν υπόγειο φιλοσοφικό στοχασμό, προσδίδοντας ένα αιφνιδιαστικά μεγάλο υπαρξιακό βάθος.

Κείμενο-επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης