Το Ρόδο είναι ένας κόσμος συναισθημάτων, είναι το σύμπαν που μας συνοδεύει. Σαν ένα σύμπαν απεικονίζεται η διάσταση του τόπου και του χρόνου στο έργο της Αθηνάς Ιωάννου. Το Ρόδο είναι αιτία, λόγος, σύμβολο. H ανάγνωση του επεκτείνεται και εντείνεται διαχρονικά.

Tο έργο εκφράζει ποιητικά αυτό το σύμβολο μέσω της ζωγραφικής.

Αυτή την είσοδο, αυτό το ερώτημα αυτή τη συγκομιδή ομορφιάς και πόνου. Αυτή τη διαδρομή κάθαρσης που είναι για την Αθηνά Ιωάννου αναγέννηση και αποκάλυψη.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σε χαρτί, φυσικές χρωστικές, σινική μελάνι και χρυσό.

Τα πρώτα έργα της έκθεσης γεννήθηκαν το 2020 κατά τη διάρκεια της επί τόπου εγκατάστασης του έργου της καλλιτέχνιδας, στη μόνιμη συλλογή του ξενοδοχείου Perianth hotel S.A. στην Αθήνα.

Tο κείμενο που θα συνοδεύει την έκθεση είναι του ιστορικού τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου.

Αθηνά Ιωάννου

Η Αθηνά Ιωάννου (γενν. 1968 Αθήνα, Ελλάδα) σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και στην Ακαδημία Τέχνης του Ντίσελντορφ.

Η Αθήνα Ιωάννου ζει στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και έχει δημιουργήσει μια δεύτερη βάση εργασίας στην Αθήνα, όπου εκτίθεται το έργο της στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών, σε παραγωγή της Στέγης του ιδρύματος Ωνάση και επιμέλεια locus Athens. Επίσης, το 2020 ολοκλήρωσε το έργο της “A Rose is a Rose is a Rose ” σε όλο το ύψος του κτηρίου της μόνιμης συλλογής του Perianth Hotel, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Διεθνές είναι το έργο της, καθώς μόλις ολοκλήρωσε ένα καινούργιο έργο στο κτήριο του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα REM Koolhaas στην Ιαπωνία• έργο σε συνεργασία με την Art Front gallery, στο Τόκιο και την γκαλερί Hilario Galguera, στο Μεξικό. Επιπλέον, δημιούργησε την επετειακή σημαία για το Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, όπου στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το πολιτιστικό εγχείρημα Κι-νήματα προσκάλεσε οκτώ γυναίκες καλλιτέχνες να σχεδιάσουν τη δική τους σημαία, αντλώντας έμπνευση από την προσωπική σημαία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις:

Floating gestures, ARCH ATHENS 2019, Athens (GR) Μυθολογίες, Γκαλερί Irène Laub, Βρυξέλλες (2018); Polifonías, Galería Hilario Galguera, Mexico City (2017); Athina Ioannou, Rose is a Rose is a Rose, Hopstreet Gallery, Βρυξέλλες (2016).

Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις:

KI-NHMATA, 26.08.2021 – 26.09.2021, Bouboulina’s Museum, Spetses, (GR); Biennale P(ART)cours 2021, 25/04/2021 >27/06/2021, Brussels (BE); Accepting the human; 29 March–29 May 2021, GaleriaHGalguera México city (MX); THE INTIMATE CONSCIOUSNESS OF TIME 08/01/2021 >20/02/2021; Irène Laub Gallery, Brussels (BE); Gigantisme – Art & Industrie, FRAC Grand Large, Hauts-de-France και LAAC, Ντάνκιρκ (2019); L’Art Chemin Faisant … Paysages des Formes, Κέντρο τέχνης L’Atelier d’Estienne, Βρετάνη (2019), 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2019/2020).

Έργα της βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές των:

Bouboulina’s Museum, Spetses (GR); Galerie des Petits Carreaux (FR); MRAC, Musée Régional d’Art Contemporain Occitanie (FR), Lieu d’Art Contemporain Sigean, (FR), Deutsche Bank AG and Daniel Buren, Γαλλία; Μουσείου Μπενάκη, Aθήνα. Έχει βραβευτεί από το Jubiläumsstiftung der Sparkasse Neuss (2013), το Stiftung Insel Hombroich, Ντίσελντορφ / Neuss (2013) και το Kunststiftung NRW, Ντίσελντορφ (2012), μεταξύ άλλων.