Από τις εκδόσεις Σαββάλας κυκλοφορεί το βιβλίο, Αθήνα, η αλήθεια. Αναζητώντας τον Μάνο Χατζιδάκι λίγο πριν «σκάσει η φούσκα» του Ντέιβιντ Κέιντ σε μετάφραση Βεατρίκης Κάντζολα-Σαμπατάκου.

Το «ταξίδι» του Ντέιβιντ Κέιντ στην Αθήνα ξεκίνησε δεκαετίες πριν στη Νέα Ζηλανδία, όπου, έφηβος ακόμα, μαγεύτηκε από τη μουσική του τόπου μας. Ήταν όμως η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, όπως αναδύθηκε μέσα από τις παρτιτούρες που ο συγγραφέας ανακάλυψε τυχαία σε ένα μικρό ελληνικό βιβλιοπωλείο του Λονδίνου χρόνια αργότερα, εκείνη που στοίχειωσε τη φαντασία του και τον έκανε να ονειρεύεται να επισκεφτεί τον τόπο στον οποίο έζησε και δημιούργησε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

Το όνειρο αυτό γίνεται πραγματικότητα στις αρχές του 2010. Καθώς τα δελτία ειδήσεων σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για την επερχόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Κέιντ συνομιλεί με κατοίκους της Αθήνας, εξερευνά τα αξιοθέατά της, μελετά σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας και αποκαλύπτει μιαν Αθήνα άγνωστη ακόμα και σε πολλούς από όσους τη ζουν από κοντά για χρόνια. Χωρίς τουριστική διάθεση και χωρίς τη διάθεση να χαϊδέψει αυτιά, αφηγείται πώς βλέπει τη χώρα μας και τους Έλληνες ένας «ξένος», τι αίσθηση αφήνει στους επισκέπτες της η Αθήνα, τι είναι αυτό που κάνει την πόλη αυτή και τους ανθρώπους της να ξεχωρίζουν.

Το βιβλίο του Ντέιβιντ Κέιντ Αθήνα – Η αλήθεια ξαφνιάζει, γοητεύει, προβληματίζει. Είναι μια τολμηρή, διεισδυτική ματιά σε μια πόλη σαγηνευτική και συνάμα εξουθενωτική, τη σύγχρονη Αθήνα των αντιθέσεων, στους ανθρώπους της, τον παλμό και τα μυστικά της, αλλά και στην πολυκύμαντη ιστορία του τόπου μας και στις αιτίες που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση.

Ο συγγραφέας, μέσα από την πληθωρική, καλοπροαίρετη κριτική του, καταθέτει τη δική του αλήθεια, μια αλήθεια που αφορά όχι μόνο την Αθήνα και τους κατοίκους της, αλλά όλη την Ελλάδα και κάθε Έλληνα. Έχουμε το θάρρος να την ακούσουμε;

Ο Ντέιβιντ Κέιντ γεννήθηκε το 1954 στο «Εδιμβούργο του Νότου», το Ντανίντιν της Νέας Ζηλανδίας, από Άγγλο προτεστάντη πατέρα και Ιρλανδή καθολική μητέρα. Ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο της γνώσης στον τροπικό παράδεισο των νησιών Φίτζι και, αργότερα, σπουδάζοντας φιλοσοφία, ψυχολογία και τραγούδι, γνώρισε και ερωτεύτηκε τη μουσική των κοινοτήτων της ελληνικής διασποράς του Ουέλινγκτον, της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ. Στο Λονδίνο, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, εργάστηκε ως βοηθός παραγωγής δίσκων στη δισκογραφική εταιρεία Decca Records. Ακολούθησαν θεατρικές και παιδαγωγικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ και στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ αντίστοιχα και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Στη συνέχεια δίδαξε για σειρά ετών σε σχολεία και πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Μέσης Ανατολής. Σήμερα ζει στο Σρούσμπερι, μια από τις ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Αγγλίας, και επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα, για την οποία τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία.