Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010 το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την ομαδική έκθεση 25 Χρόνια Μετά. Τα έργα της έκθεσης συνθέτουν δέκα διαφορετικές ενότητες κοινός τόπος των οποίων είναι οι σπουδές των δημιουργών τους στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας.

Είκοσι, δέκα ή πέντε χρόνια μετά τις σπουδές τους, ζουν στην Ελλάδα, στο εξωτερικό ή ταξιδεύουν. Ανήκουν στην πρώτη γενιά ελλήνων φωτογράφων που σπούδασαν φωτογραφία και έζησαν σε μια χρονική περίοδο όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις φάνηκε πως θα ανέτρεπαν τις εγγενείς αξίες του φωτογραφικού μέσου.

Έζησαν την εποχή όπου η ευκολία της ψηφιακής τεχνολογίας και ο πληθωρισμός των φωτογραφικών εικόνων φάνηκε πως θα οδηγούσαν στην ευτέλεια και την απαξίωση της φωτογραφίας. Με τα έργα τους καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης δημιουργικής φωτογραφίας αναδεικνύουν ποιότητες που καμιά τεχνολογική ανατροπή δεν μπορεί στερήσει από την καλή φωτογραφία.

Η τέχνη της φωτογραφίας γι αυτούς, δεν περιορίζεται σε κάποιο καθιερωμένο είδος, αλλά αντίθετα δείχνει τις κατευθύνσεις που το ίδιο το φωτογραφικό μέσο ορίζει. Το τοπίο, το πορτραίτο και η νεκρή φύση, η μόδα και το φωτογραφικό ρεπορτάζ εμπλέκονται σε ένα διάλογο όπου η αισθητική και η τεχνική αρτιότητα μαρτυρούν την ωριμότητα των δημιουργών τους.

Η επιλογή των φωτογράφων, αναγκαστικά προσαρμοσμένη στον περιορισμένο χώρο μιας έκθεσης, αποσκοπεί στην παρουσίαση ενός μόνο δείγματος του φωτογραφικού έργου που χαρακτηρίζει τη γενιά τους.

Επιμέλεια: Κωστής Αντωνιάδης. Συμμετέχουν: Χαρά Βαρσαμίδου, Γιώργης Γερόλυμπος, Θωμάς Γερασόπουλος, Αγγελική Δούβερη, Πάνος Κοκκινιάς, Γιάννης Κόντος, Χρήστος Κουκέλης, Γιάννης Κουκουράκης, Νατάσσα Μαρκίδου, Νίκος Παπαδόπουλος, Ανδρονίκη Χριστοδούλου

Photo credits:
Εξωτερική photo: Χαρά Βαρσαμίδου
Εσωτερική photo 1: Ανδρονίκη Χριστοδούλου
Εσωτερική photo 2: Νατάσα Μαρκίδου
Εσωτερική photo 3: Νίκος Παπαδόπουλος
Εσωτερική photo 4: Θωμάς Γερασσόπουλος
Εσωτερική photo 5: Γιάννης Κουλουράκης