Το Athens Palestine Film Festival (APFF) επιστρέφει για 4η χρονιά, από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου!
Ετοιμαστείτε για ένα δυναμικό πρόγραμμα με ταινίες και ιστορίες που συγκινούν, στην καρδιά της Αθήνας.
Ελάτε να τιμήσουμε μαζί το σινεμά, την κουλτούρα και τις φωνές της Παλαιστίνης, μέσα από μια σειρά προβολών, συζητήσεων και special events.
Μια διοργάνωση της Dounias, το Φεστιβάλ δίνει και φέτος την ευκαιρία στο κοινό να κάνει ένα μοναδικό ταξίδι στην καρδιά του Παλαιστινιακού κινηματογράφου, μέσα από ένα προσεκτικά επιμελημένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 15 μεγάλου μήκους ταινίες, περισσότερα από 15 μικρού μήκους φιλμ και 7 ξεχωριστές εκδηλώσεις.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μέσα από προβολές, συζητήσεις και καλλιτεχνικές συναντήσεις, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όμορφο σινεμά και δυνατές ιστορίες που υπερβαίνουν τα σύνορα, αλλά και να συνδεθούν νοερά και συναισθηματικά με την Παλαιστίνη και τον παλαιστινιακό λαό.
Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με την ταινία The voice of Hind Rajab που συντάραξε το Φεστιβάλ Βενετίας και όλο τον κόσμο, ενώ στις κορυφαίες στιγμές του προγράμματος βρίσκουμε διεθνώς καταξιωμένα φιλμ όπως το All that’s left of you της Cherien Dabis, το βραβευμένο στις Κάννες Once upon a time in Gaza των αδερφών Nasser, το To a Land Unknown του Mahdi Fleifel με φόντο την Αθήνα και το ντοκιμαντέρ Put Your Soul on Your Hand and Walk του Sepideh Farsi.
Σημαντική στιγμή για τη φετινή διοργάνωση είναι και η συμμετοχή του Φεστιβάλ στις Ημέρες Παλαιστινιακού Κινηματογράφου με την προβολή της ταινίας A State of Passion σε 20 σημεία σε όλη την Ελλάδα (2 Νοεμβρίου). Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στις μικρές μήκους ταινίες, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν 17 δυνατές ιστορίες ανερχόμενων Παλαιστίνιων δημιουργών.
Οι προβολές θα φιλοξενηθούν στους κινηματογράφους Τριανόν (16-19/10), Studio New Star Art Cinema (24-26/10) και Newman (13-16/11) ενώ οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της Αθήνας σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, μεταξύ των οποίων: Onassis Air, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Baumstrasse και Noucmas Exhibition Space.

Δύο λέξεις από τη Διευθύντρια της Dounias, Carol Sansour
«Στο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθήνας, η αποστολή μας είναι απλή: να προσφέρουμε καλό σινεμά. Μέσα από τις δυνατές ιστορίες που προβάλλουμε, δίνουμε στο κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυθεντικές παλαιστινιακές φωνές που μας προβληματίζουν, μας εμπνέουν και μας φέρνουν πιο κοντά», αναφέρει η Διευθύντρια της Dounias, Carol Sansour.
«Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, καθώς εγκαινιάζουμε το Palescope: Vital Shorts, ένα ειδικό αφιέρωμα που εντάσσεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και στοχεύει να ρίξει φως σε ανερχόμενους δημιουργούς και νέες προοπτικές. Επιπλέον, η συμμετοχή μας στις Ημέρες Παλαιστινιακού Κινηματογράφου με την ταυτόχρονη προβολή της ταινίας A state of Passion σε είκοσι σημεία σε όλη την Ελλάδα, μας επιτρέπει να διευρύνουμε τον αντίκτυπό μας και πέρα από την Αθήνα, φέρνοντας ολοένα και περισσότερες ομάδες και κοινότητες σε αυτόν το κρίσιμο καλλιτεχνικό διάλογο», τονίζει η Sansour.
«Τα ξεχωριστά event που συμπληρώνουν το πρόγραμμα, προσφέρουν ένα ακόμα επίπεδο κατανόησης του μηνύματος του φετινού Φεστιβάλ, καθώς δημιουργούν τόπους και ευκαιρίες για τη βαθύτερη εμπλοκή του κοινού μέσα από συζητήσεις, ποίηση και workshops. Αυτές οι στιγμές είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια ενός ζωντανού διαλόγου μεταξύ αυτών των κοινών και των καλλιτεχνών και διανοούμενων από την Παλαιστίνη», επισημαίνει η Διευθύντρια της Dounias.
Μια κινηματογραφική περιπλάνηση σε ιστορίες από την Παλαιστίνη – Πρόγραμμα Προβολών
Κινηματογράφος Trianon
16 – 19 Οκτωβρίου
Πέμπτη 16/10: 19:30 Τελετή Έναρξης
The Voice of Hind Rajab (89′) της Kaouther Ben Hania
Παγιδευμένη σε αυτοκίνητο που δέχεται πυρά του IDF, η 6χρονη Hind Rajab καλεί για βοήθεια.
Tο docudrama της πολυβραβευμένης Kaouther Ben Hania που συγκλόνισε το Φεστιβάλ Βενετίας, αποσπώντας Αργυρό Λέοντα και 9 ακόμα βραβεία.
Παρασκευή 17/10: 19:00
Palescope Vital Shorts 1 | Mother is a Homeland (83’)
Η συλλογή «Mother is a Homeland» εξερευνά πώς η οικογένεια γίνεται ένα εσωτερικό καταφύγιο, χτισμένο μέσα από δύσκολες επιλογές. Αυτές οι ιστορίες δεν είναι απλώς προσωπικές αφηγήσεις, αλλά οικογενειακές συνταγές επιβίωσης — τα ίδια τα συστατικά που συγκροτούν μια πατρίδα.
- Mar Mama (15’) by Majdi El Omari
- The Miracle of Life (8’) by Sabrine Khoury
- Blood Like Water (15’) by Dima Hamdan
- Born A Celebrity (13’) by Luay Awwad
- Between The Sea And Dreams(10’) by Nadim Dabdoub
- The Deer’s Tooth (16’) by Saif Hammash
Παρασκευή 17/10: 21:00
Ambulance (78′) του Mohamed Jabaly
Το καλοκαίρι του 2014, και ενώ ο πόλεμος πλησιάζει, o ταλαντούχος νεαρός κινηματογραφιστής Mohamed Jabaly ακολουθεί το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου στην πόλη της Γάζας, αναζητώντας τη θέση του σε μια χώρα υπό πολιορκία.
Σάββατο 18/10: 19:00
Palescope Vital Shorts 2: To Map a Memory (97’)
Η συλλογή «To Map a Memory» επιχειρεί την επείγουσα χαρτογράφηση της παλαιστινιακής εμπειρίας, εκεί όπου η μνήμη δεν είναι παθητική ενθύμηση, αλλά ενεργή μορφή αντίστασης. Καθεμία από τις ταινίες του προγράμματος είναι μια συντεταγμένη σε μια συνεχή γεωγραφία, καθεμιά τους μια ζωτική πράξη ενάντια στη λήθη.
- Hamza: Chasing the Ghost Chasing Me (18′) by Ward Kayyal
- The Flowers Stand Silently Witnessing (17′) by Theo Panagopoulos
- 10 minutes Younger (10′) by Nisreen Yaseen
- 31°42’49.5″N 35°10’13.9″E (10′) by Francisca Khamis Giacoman
- In The Waiting Room (15′) by Moatasem Taha
- PalCoreCore (6′) by Dana Dawud
- The Poem We Sang (20′) by Annie Sakkab
Σάββατο 18/10: 21:00
Passing Dreams (79′) του Rashid Masharawi
Ένα γλυκόπικρο road movie του πολυβραβευμένου Rashid Masharawi, όπου ο 12χρονος Σάμι, μαζί με την ξαδέρφη και τον θείο του, διασχίζουν παλαιστινιακές πόλεις αναζητώντας ένα χαμένο πουλί.
Κυριακή 19/10: 19:00
Palescope Vital Shorts 3: Future is Present (93’)
Το «Future is Present» παρακολουθεί πώς το μέλλον της Παλαιστίνης χτίζεται τώρα, από τις καθημερινές αρνήσεις που αψηφούν την πολιορκία. Τέσσερις μικρού μήκους που εξερευνούν το μέλλον σαν ένα πεδίο μάχης του παρόντος, όπου ο μηχανισμός της κατοχής συγκρούεται με την ακλόνητη θέληση για ζωή και ελευθερία.
- An Orange from Jaffa (27’) by Mohammed Almughanni
- Post Trauma (15’) by Nidal Badarny
- Vibrations From Gaza (16’) by Rehab Nazzal
- Upshot (34’) by Maha Haj
Κυριακή 19/10: 21:00
To a Land Unknown (105′) του Mahdi Fleifel
Δύο φίλοι καταστρώνουν ένα παράτολμο σχέδιο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από την δύσκολη κατάστασή τους. Μία δυνατή ιστορία με φόντο την Αθήνα που απέσπασε δεκάδες βραβεία και διθυραμβικές κριτικές.

Κινηματογράφος Studio New Star Art
24 – 26 Οκτωβρίου
Παρασκευή 24/10: 20:00
The Phoenix of Gaza (51′) του Yousef Al Helou
Τον Ιούλιο του 2023, ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Yousef Alhelou, επιστρέφει στη Γάζα. Χωρίς καν να το υποψιάζεται, το υλικό που τράβηξε λίγες μόνο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η γενοκτονία τον Οκτώβριο του 2023, αποτελεί πλέον τεκμήριο μιας άλλοτε πολύβουης πόλης που δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.
Σάββατο 25/10: 20:00
Gaza Calling (63′) της Nahed Awwad
Γονείς που μιλούν με τους γιους τους μόνο μέσω τηλεφώνου. Αδελφές που βλέπουν τους αδελφούς τους μόνο μέσα από μια οθόνη. Οικογένειες που ζουν χωριστά, για χρόνια. Το μόνο «έγκλημά» τους; Στις ταυτότητές τους αναγράφεται μια διεύθυνση στη Γάζα.
Κυριακή 26/10: 20:00
My Love Awaits you by the Sea (80′) της Mais Darwazeh
Ένα φιλμ ποιητικό που ακολουθεί τη σκηνοθέτρια Mais Darwazah καθώς ξεκινά, για πρώτη φορά, ένα ταξίδι πίσω στην πατρίδα της, Παλαιστίνη. Εκεί, σε μια χώρα εξαντλημένη από έναν πόλεμο δίχως τέλος θα συναντήσει ανθρώπους που πιστεύουν ακόμα στα όνειρά τους

Κινηματογράφος Newman
13 – 16 Νοεμβρίου
Πέμπτη 13/11: 20:00
All That’s Left of You (145′) της Cherien Dabis
Ένα βαθιά συγκινητικό, πολυγενεακό δράμα που ακολουθεί έναν Παλαιστίνιο έφηβο, ο οποίος παρασύρεται σε μια διαδήλωση στη Δυτική Όχθη υπό Κατοχή — και αποκαλύπτει την αλυσίδα γεγονότων που τον οδήγησε σε εκείνη τη μοιραία στιγμή, ξεκινώντας από τον βίαιο εκτοπισμό του παππού του.
Παρασκευή 14/11: 19:00
Thank You for Banking with Us (90′) της Laila Abbas
Δύο αδερφές έρχονται αντιμέτωπες με την αδικία του Ισλαμικού νόμου όταν αναγκάζονται να μοιραστούν την περιουσία του πατέρα τους με τον αποξενωμένο αδερφό τους.
Παρασκευή 14/11: 21:00
Ghost Hunting (94′) του Raed Andoni
Για να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα που τον στοιχειώνουν, ο σκηνοθέτης Raed Andoni προσκαλεί μία ομάδα πρώην κρατουμένων να ανα-κατασκευάσουν το διαβόητο κέντρο ανακρίσεων Al-Moskobiya βασισμένοι στις αναμνήσεις τους.
Σάββατο 15/11: 19:00
Naila and the Uprising (76′) της Julia Bacha
Ένα δυνατό ντοκιμαντέρ για τη συγκλονιστική πορεία της γενναίας ακτιβίστριας Naila Ayesh, που η ζωή της συνδέθηκε άρρηκτα με την Πρώτη Ιντιφάντα στα τέλη του ‘80 – την πιο ζωντανή, μη βίαιη κινητοποίηση στην ιστορία της Παλαιστίνης.
Σάββατο 15/11: 21:00
Once Upon a Time in Gaza (90′) των Tarzan&Arab Nasser
Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες για την ιστορία δύο φίλων που, με φόντο τη Γάζα του 2007, παραδίδουν φαλάφελ και… ναρκωτικά, μέχρι που έρχονται αντιμέτωποι με έναν διεφθαρμένο αστυνομικό.
Κυριακή 16/11: 19:00
Τελετή Λήξης
Κυριακή 16/11: 19:30
A Fidai Film (78′) του Kamal Jafari
Το πολυβραβευμένο ‘κινηματογραφικό σαμποτάζ’ του Kamal Aljafari που επιχειρεί να ανακτήσει και να αποκαταστήσει τις λεηλατημένες μνήμες της παλαιστινιακής ιστορίας από τον Ισραηλινό στρατό.

In Frame – Special Events
29 Οκτωβρίου – Onassis AiR
Interrupted Futures: Artists in the Shadow of Suspended States | 120’
Προβολές & συζήτηση
Σε συνεργασία με το Onassis AiR
30 Οκτωβρίου – Baumstrasse
The Last Butterfly | 90’
Βραδιά ποίησης αφιερωμένη στους ποιητές και τις ποιήτριες της Γάζας. Συμμετέχουν: Hend Joudeh, Ντίνος Σιώτης, Μάρθα Φριντζήλα, Σοφία Χιλλ, Ελένη Κοκκίδου και Νατάσα Σιδέρη
Σε συνεργασία με το Shaeirat project και το Baumstrasse
2 Νοεμβρίου – Kινηματογράφος Studio New Star Art
A State of Passion (90′) των Carol Mansour & Muna Khalidi
Ειδική προβολή σε σημεία σε όλη την Ελλάδα
Σε συνεργασία με το φεστιβάλ Palestine Cinema Days
5 Νοεμβρίου – Ταινιοθήκη
Put Your Soul on Your Hand and Walk (112′) της Sepideh Farsi
Ειδική προβολή & συζήτηση
Σε συνεργασία με το WIFT GR
10 Νοεμβρίου – Noucmas exbibition space
Waves of Remembrance and Powerful Suns
Workshop με την Eliana Otta
Σε συνεργασία με το Noucmas exhibition space
12 Νοεμβρίου – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Gaza: How did we get there and where are we going!
Μια βραδιά – συνάντηση με τον Norman Finkelstein
Σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο
16 Νοεμβρίου – Κινηματογράφος Newman
In the East there is No Homeland without War | 30’
Ποιητική Performance με την Carol Sansour και τα Καλογεράκια