Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον ΟΠΑΝΔΑ (οργανισμός πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων), τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, την διεύθυνση πρασίνου του Δήμου Αθηναίων και την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος  «Κήποι της Αθήνας» πραγματοποιεί το ”Athens Gardens Festival” από τις 15 ως τις 18 Ιουνίου 2013 από τις 18.00 ως την δύση του ηλίου στον Εθνικό κήπο.

Ακουστικές μουσικές των πόλεων (κλασσική και άλλες Ευρωπαϊκές αποχρώσεις, έντεχνη Ελληνική και άλλα Μεσογειακά είδη, soundtrack, jazz κ.α.), και σε διάδραση παραστατικές τέχνες, παντομίμα και εικαστικές performances θα μετατρέψουν για τέσσερις μέρες τον Εθνικό κήπο στον κήπο των τεχνών.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενες καλλιτεχνικές ομάδες  ή μεμονωμένοι καλλιτέχνες να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 15 Μαΐου στο athensartnetwork@gmail.com

ή με φάκελο στον Εμπορικό σύλλογο Αθηνών Μητροπόλεως 52.

Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από την ΕΡΤ, τον ΡΣ 984, την ΕΑΤΑ και την 1η διαμερισματική κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής και άλλους φορείς.

Περί Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου

Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο δημιουργήθηκε μέσα στο 2012 από πολλές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης με στόχο την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του καλλιτεχνικού εθελοντισμού, την ανάδειξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό του καλλιτεχνικού μας δυναμικού, την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού και την στήριξη των πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών. Το δίκτυο συνδικτυώνεται με άλλους φορείς και εγγυάται την επιτυχία των δράσεων όπου συμμετέχει, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία και διανέμει στα μέλη του, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα σύνθετης ανταλλακτικής μη νομισματικής οικονομίας.

Για πρώτη φορά συμπράττει στο πρόγραμμα ”Παρασκευή στην Αθήνα” που έτρεξε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων.

Το καλοκαίρι του 2012 υποστηρίζει το ”Athens world music festival”  που έλαβε χώρα στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και  στο κέντρο της Αθήνας στον άξονα της οδού Ερμού.

Στη συνέχεια το δίκτυο σχεδίασε και προχώρησε στην πραγματοποίηση των παρακάτω τριών  ετήσιων πολιτιστικών προγραμμάτων.

1o ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα: Kήποι της Αθήνας

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη κήπων της πόλης ως σημεία συνάντησης του κόσμου των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα (συμπεριλαμβανομένης και της οικολογίας) με τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους και τα παιδιά. Άλλοι στόχοι είναι η ανάδειξη νέων δημιουργών και καλλιτεχνών, η γνωριμία και κατόπιν συνεργασία καλλιτεχνών, η διάδραση διαφορετικών τεχνών, η στήριξη φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, η ποιοτική αναβάθμιση των ίδιων των κήπων, η ένταξη περιθωριακών ατόμων σε καλλιτεχνικές ομάδες του δικτύου και πιθανά μακροπρόθεσμα η δημιουργία πολιτιστικής υπεραξίας που μπορεί να προσδώσει στους κήπους τουριστικό ενδιαφέρον.

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο «κήποι της Αθήνας»  έχουν ήδη γίνει στον Εθνικό κήπο στις 16/9 , 14/10 και 30/10 στο Πεδίον του Άρεως στις 30/9 και στο πάρκο Φιξ-Κλωναρίδη στις 25/11. Οι «κήποι της Αθήνας» θα συνεχίζονται όλη τη χρονιά με μια συχνότητα 1 ως 2 φορές τον μήνα. Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί για το 2013 με φεστιβαλικό 4ήμερο στον Εθνικό κήπο από τις 15 ως 18 Ιουνίου. Ο στόχος του προγράμματος είναι η θεσμική του καθιέρωση στην κοινωνική συνείδηση, ώστε να γίνει μέρος της ζωής των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης.

2ο ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα : «η Πατησίων μας» 

Ξεκίνησε στην πλατεία Καλλιγά (Καραμανλάκη) το πρωί της Κυριακής 16 Δεκεμβρίου.

Συνεχίζεται με το «μια φωτογραφία για την Πατησίων» που είναι μια ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας στις βιτρίνες άδειων καταστημάτων του ιστορικού δρόμου. Ο στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη εκ νέου του πάλαι ποτέ εμπορικού δρόμου  με τους πολλούς κινηματογράφους, τα πολλά θέατρα και την έντονη κοινωνική συνοχή που όλα αυτά μαζί σημάδεψαν τον αστικό Αθηναϊκό πολιτισμό.  Ακολουθεί η θεματική ενότητα «Ανακαλύπτω την Πατησίων» με τακτικές ελεύθερες για το κοινό καλλιτεχνικές δράσεις σε ανοιχτούς  και κλειστούς χώρους πολιτισμού.

Η ανάδειξη των θεάτρων, των κινηματογράφων και των πολυχώρων τέχνης και πολιτισμού που βρίσκονται στην Πατησίων, στις παρόδους και τους πέριξ αυτών δρόμους είναι βασικός  στόχος.

Μέσα από δυο ή και περισσότερες εκδηλώσεις κάθε μήνα (προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκυμανταίρ ή animation, συναυλίες, θεατρικές, χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές ή φιλοσοφικά forum κ.α) θα οδηγηθούμε στα τέλη Ιανουαρίου του 2014 στο ”Patision Cinemart Technology Festival”, σε συνεργασία με σημαντικούς θεσμικούς φορείς, που θα εξελιχθεί στους ιστορικούς κινηματογράφους της Πατησίων αλλά και νεώτερους πολυχώρους. Ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, video art και animation θα επιλεγούν για το πανόραμα και το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Τέλος μια σειρά από σταθερές πολιτιστικές δράσεις διεθνούς απήχησης στοχεύουν στην εκ νέου ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Δράσεις που αφορούν στο μουσείο προβλέπονται και στα τρία  ετήσια προγράμματα (”Κήποι της Αθήνας” και ”η Πατησίων μας”)

3o ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα : «το μικρό Παρίσι»

9-16  Οκτωβρίου 2013

Το πρώτο «μικρό Παρίσι 2013» αφιερώνεται στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από την γέννησή του.

Το μικρό Παρίσι είναι η περιοχή της Αθήνας η οποία περιλαμβάνει δρόμους με γαλλικά ονόματα όπως Σατωβριάνδου, Βερανζέρου, Φαβιέρου, Β. Ουγκώ, Μαιζώνος, Πουκεβίλ, Μολιέρου, Σονιέρου, Μάγερ. Εκτείνεται κάτω από την πλατεία Ομονοίας ως την πλατεία Καραϊσκάκη και την πλατεία Βάθη που είναι ίσως και το κεντρικότερο σημείο της, αφού από αυτήν περνά η οδός Μάρνη (Marne εκ του παραποτάμου Σηκουάνα στο Παρίσι). Εκεί θα βρισκόταν ένα από τα τέσσερα βουλεβάρτα των Αθηνών, η σημερινή οδός Φαβιέρου, σύμφωνα με το σχέδιο του 1833 των Κλεάνθη και Σούμπερτ.

Το θέατρο στο επίκεντρο

Στα τέλη του 19oυ αιώνα, ένα καινούριο θεατρικό είδος εμφανίζεται στην Αθήνα, φέρνοντας περισσότερο χρώμα και μια νέα θεατρική ατμόσφαιρα: το Αθηναϊκό Καμπαρέ – Επιθεώρηση που εμπνέεται από τα καμπαρέ του Παρισιού και προσαρμόζεται στο ελληνικό κοινό.  Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου τα γαλλικά έργα θριαμβεύουν στις αθηναϊκές σκηνές και επηρεάζουν την αστική τάξη στις ιδεολογίες, στις συνήθειες ακόμα και στη γλώσσα.  Αυτήν την περίοδο θα γεννηθούν νέοι δραματουργοί που θα ανοίξουν το δρόμο σε μια νέα εποχή, εισάγοντας νέα θεατρικά μοτίβα και αντιλήψεις. 

Προβλεπόμενες εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές δράσεις

Θέατρα, σχολές θεάτρου, ωδεία, πολυχώροι, πινακοθήκες, μουσεία, σχολεία, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης  αλλά και δημόσιοι χώροι είναι τα σημεία μιας σειράς σταθερών εκδηλώσεων και δράσεων που θα οδηγήσουν από τις 9 έως τις 16 Οκτωβρίου σε μια γεμάτη πολιτιστική εβδομάδα με διεθνή αντίκτυπο.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα προβλέπεται το οποίο θα περιλαμβάνει παραστάσεις σε θέατρα κλειστά,  χοροθέατρα, μουσικά θέατρα, καμπαρέ, μουσικές παραστάσεις και συναυλίες τζαζ, παραστάσεις δρόμου, τσίρκο, ακροβατικά, παντομίμα, μαριονέτα, ακορντεόν, ζωγράφους του δρόμου, εικαστικές εκθέσεις και εκθέσεις φωτογραφίας καθώς και μια σειρά από διαλέξεις με θέμα τον Καμύ, τον ιμπρεσιονισμό, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ γαλλικής και ελληνικής γραμματείας, των τεχνών με έμφαση στο θέατρο, καθώς και διαλέξεις για το πολιτιστικό παρελθόν, παρόν και μέλλον της συνοικίας.  Θα γίνει παρουσίαση του λευκώματος «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών», και προβολή Video Art  – Animation με Έλληνες και Ξένους δημιουργούς που θα εμπνευστούν από τον Καμύ και τον  Ιμπρεσιονισμό.

Μετά το πέρας του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται τακτικές εκδηλώσεις κάθε μήνα σε επιλεγμένους κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους για όλο τον χρόνο που θα προετοιμάζουν το επόμενο φεστιβάλ.

Καλλιτεχνικές ομάδες ή και μεμονωμένοι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του ”Athens art network” μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο athensartnetwork@gmail.com ή και στη σελίδα μας στο facebook.