Υπό τον τίτλο ΑΝΤΙ, η AB6 χαρτογραφεί τη σύγχρονη πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική δυναμική κοιτάζοντας συγχρόνως προς το μέλλον.

Στους τέσσερις εκθεσιακούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, η 6η Μπιενάλε της Αθήνας παρουσιάζει περισσότερα από 100 έργα από 100 διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες και κολεκτίβες, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές πτυχές του ΑΝΤΙ. Καθώς θα περιηγείστε στις καλλιτεχνικούς μηχανισμούς που συνθέτουν την έκθεση, θα βιώσετε την απόλαυση και τη δυσφορία που ενσαρκώνει η εναντίωση και θα αναρωτηθείτε σχετικά με εκείνα που κινητοποιούν αντιδραστικές φαντασιώσεις και εκείνα που εν δυνάμει στεγάζουν προοδευτικές απολαύσεις.

Στη διάρκεια αυτών των πέντε εβδομάδων, οι επισκέπτες του ΑΝΤΙ έχουν βιώσει την έκθεση ως μία άμεση, έντονη και αμφιλεγόμενη εμπειρία, μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις.

Καθώς μετράμε αντίστροφα για το τέλος της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε αυτή την εβδομάδα σε αυτό το «περίπλοκο» θέαμα και να απολαύσετε την επίσκεψή σας στο έπακρο.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ

Καθήστε αναπαυτικά στις μεγάλες κόκκινες πολυθρόνες του ΚΙΝΟ, της pop up κινηματογραφικής αίθουσας του Esperia Palace, και απολαύστε μια διαφορετική κινηματογραφική εμπειρία. Το KINO του ΑΝΤΙ υποστηρίζεται από την LG.

Ο Έλληνας Γείτονας (Katzelmacher), 1969 του Reiner Werner Fassbinder, φιλμ, 85′

Παραγωγή: Peer Raben
Σενάριο: Rainer Werner Fassbinder
Πρωταγωνιστούν: Hanna Schygulla, Lilith Ungerer, Rudolf Waldemar Brem, Elga Sorbas, Rainer Werner Fassbinder
Μουσική: Peer Raben
Κινηματογράφηση: Dietrich Lohmann
Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen
Τετ. 5.12, 8 μ.μ. > Esperia Palace, KINO, 1ος όροφος

Ο Rainer Werner Fassbinder ήταν κινηματογραφιστής, ηθοποιός και αρθρογράφος από την Δυτική Γερμανία. Είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως σημαντικός καταλύτης στο κίνημα του Νέου Γερμανικού Σινεμά. Αλλά, πρωτίστως, ήταν ένας επαναστάτης, η ζωή και η τέχνη του οποίου στιγματίστηκε από μικτές αντιφάσεις. Στη δεύτερη ταινία του Katzelmacher, όταν ο Γιώργος (Raine Werner Fassbinder), ένας Έλληνας εργάτης μετανάστης, μετακομίζει στο Μόναχο, οι ζωές μιας παρέας οικονομικά και σεξουαλικά απογοητευμένων φίλων διαταράσσονται. Το Katzelmacher αντανακλά την προσωπική αποξένωση του ίδιου του σκηνοθέτη και συγχρόνως σχολιάζει την ξενοφοβία στη γερμανική κοινωνία.
*Στα γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους

Dominion, 2018 του Chris Delforce ντοκιμαντέρ, 120′

Παρ. 7.12, 5 μ.μ. > Esperia Palace, KINO, 1ος όροφος

Πώς η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κοινωνικής αφύπνισης. Ο ακτιβισμός μέσω της τέχνης είναι ένας τρόπος σκέψης και λειτουργίας που πυροδοτεί ενέργειες οι οποίες υπερβαίνουν την συμβατική κοινωνική νόρμα. Έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της δουλείας, στην εναντίωση σε πολεμικές κοινωνικοπολιτικές τακτικές, στην προάσπιση δικαιωμάτων ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων, στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος, στην προώθηση της ισότητας των φύλων, στην αντίθεση σε κάθε είδους διάκριση όπως είναι ο σπισισμός, ο ρατσισμός και ο σεξισμός.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που διερευνά την ηθική και την εγκυρότητα της κυριαρχίας μας πάνω στον πλανήτη και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε Μπιενάλε παγκοσμίως. Ακτιβιστές με drones, κρυφές και χειροκίνητες κάμερες έχουν καταφέρει να ξεσκεπάσουν την βαρβαρότητα που επικρατεί στις βιομηχανίες εκμετάλλευσης ζώων.
*Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Συμμετέχουν: Γιώργος Τσάμης (artist educator, eco-activist) και Τίνα Πετριτσοπούλου (fashion designer, μεταφράστρια, ακτιβίστρια) από το μη κερδοσκοπικό εγχείρημα Ethos & Empathy.

Liberation Day: A documentary musical, 2016 by Ugis Olte & Morten Traavik φιλμ, 100′

Παραγωγή: Traavik.Info (Νορβηγία), VFSFilms (Λετονία)
Συμπαραγωγή: MuteRecords (Μεγάλη Βρετανία), Norsk Fjernsyn (Νορβηγία), Staragara (Σλοβενία)
Με την υποστήριξη: National Film Centre of Latvia, Culture Capital Foundation, Arts Council Norway, Slovenian Film Center
Παραχώρηση των καλλιτεχνών
Παρ 7.12, 8 μ.μ. > Esperia Palace, KINO, 1ος όροφος

Με τους λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς του καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή Morten Traavik, η αρνητική υποδοχή των Laibach από την κυβέρνηση κατευνάζεται και το σλοβενικό συγκρότημα παίρνει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση συναυλίας στη Βόρεια Κορέα. Όμως, αυτό δεν είναι το τέλος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο Traavik και οι Laibach.  Το πρόγραμμα της συναυλίας περνά από ποικίλα στάδια λογοκρισίας. Αυτό που απομένει είναι ένας μικρός αριθμός τραγουδιών που συνοδεύονται από επεξεργασμένο οπτικό υλικό, το οποίο έχει εγκρίνει το Γραφείο Λογοκρισίας. Οι Laibach παρουσιάζουν διασκευές τραγουδιών από το μιούζικαλ του 1965 Η Μελωδία της Ευτυχίας. Η δριμεία απόρριψη του εθνικοσοσιαλισμού από τη δυτική βιομηχανία του πολιτισμού, επαναδιατυπωμένη από τους Laibach μέσα από τον παιχνιδιάρικο σφετερισμό της απολυταρχικής αισθητικής, συναντά ένα σχεδόν αδιάφορο κοινό κατά τους εορτασμούς της Ημέρας της Απελευθέρωσης της Βόρειας Κορέας. Ποιος απορρόφησε ποιον; Η ειλικρίνεια των Laibach συναντά την ευτυχία των Βορειοκορεατών και μπερδεύει την αντίληψή μας περί ελευθερίας και καταδυνάστευσης.

*Στα αγγλικά και κορεάτικα, με ελληνικούς υπότιτλους

ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

Όνειρα που μείναν όνειρα, 2018 από την Χαρά Κολαΐτη ως Άννα Γούλα

Σύλληψη, κείμενα, διασκευές, σκηνοθεσία: Χαρά Κολαΐτη
Πιάνο: Kotsos Davidoff
Περφόρμερ: Άννα Γούλα, Σμαράγδα
Σαβ 8.12, 10 μ.μ. > Esperia Palace

Η Χαρά Κολαΐτη ως Άννα Γούλα στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ, 2018
φωτογραφία Νύσος Βασιλόπουλος

Σε αυτό το έργο (performance) η εικαστικός Joy Kolaitis, προσπαθεί – διά μέσου Άννας Γούλας – να φτιάξει μια γέφυρα μεταξύ του: παρελθόντος και του παρόντος, του λαϊκού και του λόγιου, του περιθωρίου και της ελίτ. Μια μουσική περφόρμανς με άρωμα τζατζίκι.

ΠΑΡΤΥ

Anti-Androgona dj set από τους Tranny and the Bear

Σαβ 8.12, 11 μ.μ.

Το πάρτι κλεισίματος του ΑΝΤΙ είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία: underground, dark tech, minimal synth, pop, house, reggaeton και πολλά ακόμη προς απόλαυση.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Amusementorium, 2018, του Σπύρου Αγγελόπουλου

Πρωτότυπη μουσική επένδυση: Θέμος Σκανδάμης
Μουσική επιμέλεια: Θέμος Σκανδάμης, Τόνια Ράλλη
Βοηθοί: Αντώνης Γούναρης, Πασχάλης Σουμπάσης, Χρήστος Ζενέλης
Πρωτότυπα κείμενα και επιλογή κειμένων: Θάλεια Πορτοκάλογλου, Σπύρος Αγγελόπουλος
Γραφιστικός σχεδιασμός: Sugahtank Roumpanis
Σαβ 8.12, 7-8 μ.μ. & Κυρ 9.12, 6-7 μ.μ. > Κτήριο TTT, 4ος όροφος, δωμάτιο 403

Το θέατρο σκιών έχει μακρά παράδοση στην Ελλάδα και την Ανατολή. Ο Καραγκιόζης, ο λαϊκός ήρωας, ενσαρκώνει το Αρχέτυπο του Καθημερινού Ανθρώπου, κάπως αφελής, κάπως κατεργάρης, φτωχός και ταλαιπωρημένος, προσπαθεί να επιβιώσει παρά τις δυσκολίες, χρησιμοποιώντας τη λαϊκή σοφία και πολλή τύχη. Στο θέατρο σκιών του Αγγελόπουλου, ένας συμφυρμός πολιτικών, προσωπικοτήτων των ΜΜΕ, υπερηρώων και κινηματογραφικών χαρακτήρων συναγωνίζονται σε μια φανταστική αρένα: από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σλαβόι Ζίζεκ, μέχρι τον Ρόκι και την Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Στοιχηματίστε ποιος είναι ο νικητής.

ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Χτυπήστε το δικό σας τατουάζ στο Salong Flyttkartong

Τρι 4.12, Πεμ 6.12 & Σαβ 8.12, 2-6 μ.μ. > Κτήριο ΤΤΤ, 4ος όροφος

Το Salong Flyttkartong στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ φωτογραφία Νύσος Βασιλόπουλος

Είναι μόδα; Είναι μορφή τέχνης; Είναι υπερβολή; Είναι μια δήλωση; Ό,τι και να είναι, και όπως και να τα αντιλαμβάνεται καθένας, τα τατουάζ είναι η προσωπική άποψη για το πώς βλέπει κάποιος τον εαυτό του και το σώμα του. Είναι με έναν τρόπο μια προσωπική περφόρμανς. Για λίγες ημέρες, μπορείτε να εμπιστευτείτε το σώμα σας στο Salong Flyttkartong και να κάνετε την εμπειρία του ΑΝΤΙ και σωματική.

Το ανορθόδοξο στούντιο που ενεργοποίησε η Linnea Sjoberg στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας, δεν δημιουργεί «όμορφα» τατουάζ, αλλά γρήγορα μοτίβα που εμπνέονται από προσωπικές στιγμές. Άλλες αφήνουν σημάδια στη μνήμη, μερικές μπορούν να αφήσουν σημάδια και στο σώμα. Αυτή την εβδομάδα δύο εγχώριοι tattoo artists, οι filomila και isto mike, ενεργοποιούν το Salong Flyttkartong και σας περιμένουν για να αποτυπώσετε δωρεάν μια ανάμνηση και να δημιουργήσετε μια εμπειρία που θα θυμόσαστε για χρόνια.

Πού πήγε η σύνταξή μου;
Πάρτε την απάντηση στο Γραφείο Πολιτών για την Χρηματοπιστωτική Ρύθμιση

Καθημερινές, 2-8 μ.μ. > Κτήριο TTT, 2ος όροφος

Το Γραφείο Πολιτών για την Χρηματοπιστωτική Ρύθμιση (CFRO) με έδρα την 6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ, καλεί τις καθημερινές, εκπροσώπους οργανισμών όπως η ΕΚΤ και οι Εθνικές Εποπτικές Αρχές στην Ευρώπη και υποβάλλει τις δικές σας ερωτήσεις. Τι θα θέλατε να ρωτήσουμε; Καταθέστε την δική σας ερώτηση στο CFRO και σύντομα θα λάβετε απάντηση. Πώς είναι δυνατόν να έχουν αλλάξει τόσα λίγα από την τελευταία οικονομική κρίση του 2008/09; Ο χρηματοπιστωτικός τομέας κρύβεται πίσω από την πολυπλοκότητά του. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε. Το Γραφείο Πολιτών για την Χρηματοπιστωτική Ρύθμιση (CFRO) ιδρύθηκε από τους The Peng! Collective για να αμφισβητήσει αυτή την ανισορροπία εξουσίας και γνώσης.

Αποκτήστε τα περιορισμένης έκδοσης Κρυπτο-πιστοποιητικά από το Ed Fornieles Studios
Βρείτε τα στο Κτήριο ΤΤΤ, ισόγειο

Αποκτήστε τα περιορισμένα Κρυπτο-πιστοποιητικά (Crypto Certificates) από το Studio του Ed Fornieles, που εκδόθηκαν ειδικά για την 6η Μπιενάλε της Αθήνας. Τα πιστοποιητικά είναι μια προσπάθεια να επανεξεταστεί το πώς η κουλτούρα της χρηματοδότησης στην τέχνη μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Ένα υβρίδιο ανάμεσα σε ένα οικονομικό προϊόν και ένα καλλιτεχνικό έργο, το πιστοποιητικό επισημοποιεί και αποστάζει τα πιο εμπορικά και κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά σε μια γραμμή αντικειμένων, με την ελπίδα ότι κάπου αλλού θα υπάρξει περισσότερος χώρος. Το Certificate Program στοχεύει στο να επιτρέψει στους καλλιτέχνες να ελέγχουν οι ίδιοι την μοίρα των οικονομικών τους, με ένα προϊόν που μπορεί να υπάρχει έξω ή παράλληλα με την κοινή οικονομία της καλλιτεχνικής αγοράς.

Σε άρθρο αναφορικά με τη χρήση των κρυπτοπιστοποιητικών στην τέχνη, ο καλλιτέχνης Hito Steyerl, αναρωτιέται “Αν η τέχνη είναι ένα εναλλακτικό νόμισμα, μπορεί να επανακτηθεί για να λειτουργήσει διαφορετικά;” Τα Crypto Certificate στοχεύουν να κάνουν ακριβώς αυτό.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Περιηγήσου στην έκθεση με τους επιμελητές της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας και μάθε περισσότερα για το ΑΝΤΙ, την επιμελητική ιδέα, τα ερωτήματα και τις προβληματικές που διερευνούν τα έργα.

Προγραμματισμένες ξεναγήσεις
Σάβ 8.12, 4 μ.μ. και 6:30 μ.μ.
Κυρ 9.12, 4 μ.μ. και 6:30 μ.μ.
Σημείο συνάντησης: Κτήριο ΤΤΤ, Σταδίου 15 (κεντρικός εκθεσιακός χώρος)


Διαβάστε επίσης:

6η Μπιενάλε της Αθήνας: ΑΝΤΙ-θέσεις και πολυάριθμα έναντι

Athens Biennale: Στήνοντας την αντ-Επανάσταση της Τέχνης

6η Μπιενάλε της Αθήνας: Τι σημαίνει να είσαι ΑΝΤΙ

6η Μπιενάλε της Αθήνας – ΑΝΤΙ: Οι καλλιτέχνες και οι εκθεσιακοί χώροι

ΑΝΤΙ: Η 6η Μπιενάλε της Αθήνας ξεκίνησε με εκρηκτικούς ρυθμούς!