Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας παρουσιάζει τον David Adler σε μία ομιλία στη Διπλάρειο Σχολή με τίτλο «Οι κρίσεις: Στις τέχνες, την οικονομία, 

και την φυλακή» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις  18:30.

Η ομιλία θα επικεντρωθεί στην απουσία δημιουργικών προτάσεων αντιμετώπισης της κρίσης από τις mainstream τέχνες και την οικονομία, με αναφορές στα έργα από το αρχείο του David Adler που αφορούν στο σύστημα φωτογραφικών πορτρέτων που έχει αναπτυχθεί στις φυλακές των ΗΠΑ και παρουσιάζονται στην 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Οι κρατούμενοι έχουν δημιουργήσει μια μοναδική υποκουλτούρα φωτογραφίας: αποτελείται από φωτογραφίες από κρατουμένους – για κρατούμενους, και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα σκηνικά που δημιουργούν οι ίδιοι. Η διαδικασία είναι συλλογική και πολύ διαδεδομένη. Αν και άγνωστο στον «Ελεύθερο Κόσμο» (όρος που χρησιμοποιείται στις φυλακές για να χαρακτηρίσει την ζωή εκτός), το φωτογραφικό αυτό κίνημα μπορεί να είναι το μεγαλύτερο στην Αμερική.

Ενώ οι κρατούμενοι είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην προσωπική τους κρίση διαμορφώνοντας ένα παράλληλο σύστημα τέχνης, ο David Adler υποστηρίζει ότι έχει υπάρξει μια περίεργα μειωμένη αντίδραση από τους θεωρητικούς των οικονομικών και ίσως και της τέχνης, όπως και από το σύστημα γκαλερί, απέναντι στις επισφαλείς συνθήκες που βιώνουμε όλοι. Θα επιχειρήσει κατά συνέπεια να συνδέσει αυτά τα φαινομενικά ανόμοια ζητήματα, παρουσιάζοντας την τέχνη που παράγεται στην φυλακή ως ένα παράδειγμα δημιουργικής απάντησης από πληθυσμούς χωρίς οικονομικούς πόρους.

Ο David Adler είναι παραγωγός ντοκιμαντέρ και συγγραφέας και ειδικεύεται στις τέχνες και τα οικονομικά.  Ζει στην Νέα Υόρκη και διδάσκει ντοκιμαντέρ σε φυλακή γυναικών στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Εκπονεί έρευνα για το σύστημα φωτογραφίας στις φυλακές των ΗΠΑ από το 2006. Έχει γράψει το βιβλίο «Snap Judgment» (Financial Times Press, 2009) για τα συμπεριφοριστικά οικονομικά και είναι συν-εκδότης της ανθολογίας «Understanding American Economic Decline» (Cambridge University Press, 1994). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου εκπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά.

Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τα εξής ντοκιμαντέρ: «The People\’s Painting»  (BBC2, σχετικά με τους Ρώσους εννοιολογικούς καλλιτέχνες KOMAR και Melamid), «The Burger and the King» (BBC2, βασισμένο στο βιβλίο του για την κουζίνα του Elvis Presley) και «Mafia NY: lifestyles of the rich and dangerous», που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Arte Theme.

Επί του παρόντος, σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες Alexander Melamid και Art Spiegelman, δημιουργεί το βραβείο τέχνης «Old Master’s Prize» που εστιάζεται αποκλειστικά σε μεγαλύτερης ηλικίας καλλιτέχνες.