«Ο θησαυρός της Βαγίας» είναι το πρώτο έργο της Ζωρζ Σαρή, είναι ένα κλασικό και διαχρονικό μυθιστόρημα με πολλά κοινωνικά μηνύματα. Η επιλογή του έργου δεν έγινε τυχαία, η περιπέτεια, ο ρεαλισμός σε συνδυασμό με τον κοινωνικό χαρακτήρα του συνθέτουν ένα δυναμικό, ιδιαίτερο και μοναδικό ανάγνωσμα για τη νεανική ηλικία και όχι μόνο. Η υπέροχη πλοκή του, η οποία ξετυλίγεται υπό μορφή παιχνιδιού για την εύρεση του θησαυρού, μας μεταφέρει στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού γίνεται αναφορά στο παρελθόν και σε σημαντικές ιστορικές στιγμές. Παράλληλα ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας αλλά και οι αξίες που πρεσβεύει, όπως η φιλία, η συμφιλίωση, η ειρήνη, το καθιστούν μοναδικό και πρωτοπόρο.

Το επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η εισαγωγή της πολιτικής ευαισθητοποίησης και σκέψης στα παιδιά και αποτελεί μια τομή στην παιδική λογοτεχνία. Η Ζωρζ Σαρή εστίασε στην αυτονομία και την ανεξαρτησία των παιδιών όπως και στη δυναμική της πραγματικότητας και όλων των πτυχών της.

Τη δεκαετία του 1980 «Ο θησαυρός της Βαγίας» είχε γίνει τηλεοπτική σειρά από την ΕΡΤ με σημαντική επιτυχία.
Η επέτειος των εκατό χρόνων από τη γέννηση της συγγραφέως συμπίπτει με το πρώτο ανέβασμα του έργου στη θεατρική σκηνή. Συγχρόνως θα γίνουν και μια σειρά από εκδηλώσεις από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το βιβλίο είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και ξεκίνησε ως παιχνίδι της συγγραφέως με τα παιδιά της, ένα καλοκαίρι στην Αίγινα. Είναι το αγαπημένο βιβλίο των παιδικών μου χρόνων και σημαίνει πολλά για μένα διότι με έφερε σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.

Η Ζωρζ Σαρή με απλό και λιτό λόγο μας ταξιδεύει στο χρόνο και μας κάνει να βιώνουμε την ιστορία της. Αγαπώ αυτό το βιβλίο και την Ζωρζ Σαρή. Νομίζω ότι δεν θα ήμουν το ίδιο άτομο αν δεν είχα διαβάσει το Θησαυρό της Βαγίας στην α’ δημοτικού.

Το βιβλίο πήρε τη θέση του στη βιβλιοθήκη του σπιτιού δίπλα στα υπόλοιπα βιβλία όμως ήξερα ότι πάντα θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Και όταν έφτασε αυτή η στιγμή με συγκίνηση άγγιξα πάλι τις κίτρινες σελίδες του.
Θεωρώ ότι παρότι χαρακτηρίζεται ως παιδικό βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αυτό οφείλεται στη συγγραφική μαεστρία της δημιουργού. Ένα παιδί του δημοτικού θα σταθεί στο κυνήγι του θησαυρού και ένας ενήλικας στο ιστορικό πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Το γεγονός ότι θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο θέατρο μας γεμίζει χαρά αλλά και μεγάλη ευθύνη ώστε να σταθούμε αντάξιοι αυτού του εγχειρήματος. Τη θεατρική διασκευή της παράστασης έχει κάνει η Μαρία Σούμπερτ και τη μουσική η συνθέτης – σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια. Τις ενορχηστρώσεις και τα ηχητικά εφέ ο Στέλιος Γεναράλης, Β’ σκηνοθέτης ο Γιάννης Παναγόπουλος. Ενδυματολόγος η Ευγενία Βησσαρίου και στις χορογραφίες ο Βαγγέλης Πιτσιλός.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κων/νος Ρόδης και ο Γιάννης Φιλίππου.

Η συγγραφέας μας άφησε το 2012 όμως τα έργα της θα είναι πάντα εδώ και θα κρατούν συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους. Εύχομαι να μην σταματήσουν ποτέ να εκδίδονται ώστε και οι μελλοντικές γενιές να γίνουν κοινωνοί αυτής της πολύτιμης πνευματικής κληρονομιάς όπως και οι προηγούμενες.

Διαβάστε επίσης:

Ο θησαυρός της Βαγίας, της Ζωρζ Σαρή στο θέατρο Αλάμπρα