Η «Αστέρω», ποιμενικό ειδύλλιο γυρισμένο στις κορυφές των Καλαβρύτων τo 1929, είναι η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου και αποτελεί μια βουκολική ματιά της Ελλάδας στην αρχή του 20ου αιώνα μέσα από το φακό των αδελφών Γαζιάδη. Το αισθηματικό βουκολικό δράμα, γνώριμο είδος στο ελληνικό κοινό, γαλουχημένο με τα ειδύλλια του Περεσιάδη και του Κορομηλά, συνέβαλε στη μεγάλη επιτυχία της ταινίας. Σύμφωνα και με την αφίσα της εποχής, τους ρόλους απέδωσαν οι «διαπρεπέστεροι Έλληνες καλλιτέχνες»: Αλίκη Θεοδωρίδου, Αιμίλιος Βεάκης, Κώστας Μουσούρης, Δημήτρης Τσακίρης. Το σενάριο είχε την υπογραφή του Παύλου Νιρβάνα.

Η ζωντανή συνοδεία του βωβού κινηματογράφου με πιάνο, που για δεκαετίες αποτελούσε τη μόνη πρακτική, προσδίδει δραματικότητα και έντονο συναισθηματισμό ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολη και κοπιαστική εργασία για τον πιανίστα λόγω της μεγάλης διάρκειας των φιλμ. Δυσκολότερο, όμως, είναι η παρακολούθηση της ταινίας με προσοχή, προκειμένου να υπάρξει σωστός ρυθμικός και δραματουργικός συγχρονισμός.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, που θα συνοδεύσει ζωντανά το φιλμ στο πιάνο αναβιώνοντας την πρακτική των προβολών στην αρχή της κινηματογραφικής ιστορίας, συνέθεσε την μουσική έπειτα από παραγγελία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Έχει παρουσιάσει την «Αστέρω» σε πολλά Φεστιβάλ και χώρους στην Ελλάδα αλλά και στο Λονδίνο. Ξεχωρίζει η προβολή, με την δική του συνοδεία στο πιάνο, στο Ηρώδειο τον Ιούλιο του 2018 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.