Το Πειραϊκό Θέατρο – Δημήτρης Ροντήρης παρουσιάζει στο Θέατρο Βράχων τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2016 τη θεατρική παράσταση Ασπίς, Μένανδρου – Συμπόσιο, Λουκιανού.

Η «Ασπίς» του Μένανδρου είναι ένα έργο το οποίο δεν έχει παιχτεί ποτέ. Πρόκειται για κωμωδία και εξελίσσεται την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Η σπασμένη Ασπίδα του Κλεόστρατου, μαρτυρά τον απρόσμενο χαμό του στην μάχη. Ο γέρος Σμικρίνης θέλει να παντρευτεί την νεαρή αδερφή του Κλεόστρατου…

Η «Ασπίς» του Μένανδρου είναι ένα έργο το οποίο δεν έχει παιχτεί ποτέ. Πρόκειται για κωμωδία και εξελίσσεται την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Η σπασμένη Ασπίδα του Κλεόστρατου, μαρτυρά τον απρόσμενο χαμό του στην μάχη. Ο γέρος Σμικρίνης θέλει να παντρευτεί την νεαρή αδερφή του Κλεόστρατου για να πάρει την κληρονομιά που της ανήκει μετά το θάνατο του αδερφού της. Ο αγαθός υπηρέτης Δάος θα σκηνοθετήσει το θάνατο του Χαιρέστρατου, αδερφού του γέρο Σμικρίνη, ώστε να ξεσκεπάσει το σχέδιο του. Αποκαλύπτεται ότι ο Κλεόστρατος δεν είναι τελικά νεκρός, το σχέδιο του Σμικρίνη ανατρέπεται, η κόρη θα παντρευτεί τον αγαπημένο της και ο Κλεόστρατος την κόρη του Χαιρέστρατου.

Το «Συμπόσιο» (Λάπιθαι) του Λουκιανού εξελίσσεται σε ένα γαμήλιο συμπόσιο που είναι καλεσμένοι εκπρόσωποι των φιλοσοφικών σχολών της εποχής, ένας επικούρειος, ένας στωικός, ένας πλατωνιστής και ένας περιπατητικός. Έπειτα από λίγο έρχεται απρόσκλητος ο κυνικός, ο οποίος αρχίζει να συμπεριφέρεται άπρεπα στον οικοδεσπότη και τους συνδαιτυμόνες, προκαλώντας ακόμη και σε αγώνα πυγμαχίας τον γελωτοποιό του συμποσίου. Πολλά ευτράπελα θα συμβούν στο συμπόσιο μέχρι που οι φιλόσοφοι ξεχνώντας την ιδιότητα τους θα πιαστούν στα χέρια. Το έργο αποτελεί την οξύτερη διακωμώδηση για τη συμπεριφορά των φιλοσόφων που μοιάζει να είναι μακριά από αυτό του αντιπροσωπεύουν.

Η Ασπίς του Μένανδρου τελειώνει με δύο γάμους και γίνεται έτσι μια ιδανική σύνδεση με το έργο του Λουκιανού που ακολουθεί και διαδραματίζεται σε ένα γαμήλιο συμπόσιο.

Η παράσταση θα έχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα και υποστηρίζει και ακουστική περιγραφή για τυφλούς.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαθεοδώρου, Χριστόφορος Χριστοφής
Μετάφραση – απόδοση στη νέα Ελληνική: Χριστόφορος Χριστοφής, Παναγιώτης Δημητρόπουλος
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Κίνηση – χορός: Έρση Πίττα
Σκηνικά – Κοστούμια: Art Stage

Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Σιαμσιάρης και 14 ακόμη ηθοποιοί

Διερμηνεία νοηματικής: Στράτος Πατρινός, Γιάννης Γιαλλούρος

Παραγωγή: Ανθός – Πειραϊκό Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης»

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Στη σκιά τω Βράχων 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.