2ος Χρόνος Λειτουργίας…Κάνε την τέχνη σου επάγγελμα, μια εναλλακτική καριέρα που θα φέρει τη δική σου σφραγίδα

 

Ασκαρδαμυκτί σημαίνει κοιτάζω κάτι ατενώς χωρίς να βλεφαρίζω, άρα κάτι που μου κινεί τόσο πολύ το ενδιαφέρον που δε θέλω να χάσω οπτική επαφή.

Ένας πολυχώρος τεχνών και τεχνικών στην καρδιά των Εξαρχείων γεμάτος εργαλεία, μεζούρες και τεχνικά σχέδια που περιμένουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους μαζί σας!

Το εργαστήρι ελευθέρων σπουδών ασκαρδαμυκτί ανοίγει τις πόρτες του για δεύτερη χρονιά, με  σκοπό να προωθήσει την  τέχνη του χειροποίητου και να αναδείξει επαγγέλματα που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνική και τείνουν να αφανιστούν. Ξύλο, δέρμα, μέταλλο, χαρτί τα υλικά που χρησιμοποιούμε… σέγες, καλαπόδια, καλέμια τα εργαλεία μας….

Σε ένα όμορφο νεοκλασικό στην καρδιά των Εξαρχείων, λειτουργούν οι παρακάτω κατευθύνσεις με τα τμήματά τους:

Σχέδιο & κατασκευή δερμάτινων ειδών

  Σχέδιο & κατασκευή χειροποίητων υποδημάτων

  Σχέδιο & κατασκευή δερμάτινης τσάντας

Οργανοποιία: κατασκευή παραδοσιακών εγχόρδων

  Κατασκευή λαϊκής κιθάρας

  Κατασκευή παραδοσιακού τζουρά

  Κατασκευή μπουζουκιού

Σχέδιο, κατασκευή & εμψύχωση θεατρικής μαριονέτας & σκηνικών

  Κατασκευή & εμψύχωση παραδοσιακής μαριονέτας (νήματα)

  Κατασκευή & εμψύχωση κούκλας φυσικού μεγέθους (άμεσου χειρισμού)

“Θέλαμε να φτιάξουμε ένα χώρο όπου οι σπουδαστές θα νιώθουν σαν το σπίτι τους. Να διασκεδάζουν δημιουργώντας και φεύγοντας από εδώ να έχουν εφόδια που θα τους βοηθήσουν να κάνουν μια εναλλακτική καριέρα που θα φέρει τη δική τους σφραγίδα”

Λίγα λόγια για τα τμήματα σπουδών

Τμήμα σχεδίου & κατασκευής χειροποίητου υποδήματος.

Το τμήμα  σχεδίου & κατασκευής χειροποίητου υποδήματος έχει σκοπό να  προετοιμάσει επαγγελματίες σχεδιαστές αλλά και ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν τις βασικές αρχές σχεδίου και κατασκευής χειροποίητων υποδημάτων. Στη διάρκεια του έτους ο σπουδαστής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις πρώτες ύλες, να μάθει για την ανατομία του ποδιού και να παίρνει μετρήσεις, να σχεδιάζει ποικίλες φόρμες ξεκινώντας από την απλή γόβα  και συνεχίζοντας σε πιο σύνθετες μορφές. Συνεχίζοντας στο δεύτερο έτος οι φόρμες γίνονται πιο σύνθετες και περνώντας στη μπότα και τα δετά πλέον ο σπουδαστής εξοικειώνεται με τον πιο απαιτητικό σχεδιασμό και εξειδικεύεται στην κατασκευή χειροποίητου παπουτσιού.

“Είναι ανεκτίμητο να μπορεί κανείς να φτιάξει τα παπούτσια των ονείρων του. Κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και δικό σου δημιούργημα”

Γιώργος Μαλλής, Σχεδιαστής Υποδημάτων

Τμήμα οργανοποιίας – Κατασκευή παραδοσιακών εγχόρδων

Σκοπός του τμήματος είναι η γνωριμία με το ξύλο και  τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και το πως αυτό μέσα από μία σειρά κατεργασιών μετατρέπεται σε πηγή ήχου. Ο κάθε σπουδαστής στη διαδρομή του για το ταξίδι της οργανοποιίας θα ξεκινήσει από την επιλογή του κατάλληλου ξύλου, θα περάσει από όλα τα στάδια κατασκευής του οργάνου και στο τέλος του έτους θα έχει φτιάξει το πρώτο του έγχορδο το οποίο και θα πάρει μαζί του στο τέλος των μαθημάτων.

“Καπάκι, σκάφος, μπράτσο, καράολο, ταστιέρα, καβαλάρη, λούστρο… άραγε από αυτά αποτελείται ένα έγχορδο; Όχι μόνο! Θέλει μεράκι, αγάπη, υπομονή και επιμονή. Τότε μόνο θα καταφέρεις να ακούσεις μουσικές να βγαίνουν μέσα από ένα κομμάτι ξύλο…” Γιώργος Μπασιάς, Οργανοποιός

Εναλλακτικές θεατρικές σπουδές – κατασκευή & εμψύχωση  μαριονέτας

Ένα ταξίδι στη μαγική χώρα του κουκλοθεάτρου…κατά τη διάρκεια του ταξιδιού  θα γνωρίσουμε  τεχνικές και υλικά κατασκευής και χειρισμού θεατρικής κούκλας και πως αυτή θα πάρει ζωή επάνω στη σκηνή. Κατασκευές που καταλήγουν σε σύνθετες προσωπικότητες. Το τεχνικό σχέδιο, η γλυπτική και η μηχανική έχουν κυρίαρχη θέση στη σπουδή. Συνδυάζοντας τον ορθολογισμό της τεχνικής με την ευαισθησία της θεατρικής τέχνης, θα δημιουργήσουμε μια performance όπου κάθε πλάσμα θα διηγηθεί την ιστορία του.

“Μια φορά κι έναν καιρό γεννήθηκε ένα πλάσμα. Γεννήθηκε σε μια ιδέα όταν ο δημιουργός του άκουσε ένα τραγούδι και θυμήθηκε κάτι από τα παλιά. Αφού πήρε μορφή, ντύθηκε και έμαθε να περπατά και να εκφράζεται, είπε τη δική του ιστορία μέσα από μια παράσταση κουκλοθεάτρου.”

∆έσποινα Μαλλή, Κουκλοπαίκτρια