Τα Βραβεία ΔΟΜΕΣ, ο ετήσιος θεσμός που εγκαινίασαν οι ΔΟΜΕΣ το 2010 στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, συμπληρώνουν τη δέκατη συνεχή χρονιά διεξαγωγής τους και προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν συμμετοχή, έως την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου.

Στην επετειακή διοργάνωση των Βραβείων μπορούν να συμμετέχουν αρχιτέκτονες και άλλοι επαγγελματίες του σχεδιασμού (αρχιτέκτονες τοπίου, σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και Έλληνες αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, και τα έργα τους αφορούν στη χρονική περίοδο 2014 – 2018. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν υποψηφιότητα υποβάλλοντας το έργο τους ηλεκτρονικά διεκδικώντας ένα από τα έξι (6) βραβεία του θεσμού. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην επετειακή εκδήλωση, στις 23 Φεβρουαρίου 2019 στο Μουσείο Μπενάκη.

Κατηγορίες Βραβείων

-Βραβείο καλύτερου πραγματοποιημένο έργου
-Βραβείο καλύτερου πρώτου έργου νέου αρχιτέκτονα
-Βραβείο καλύτερης μελέτης
-Βραβείο καλύτερου πραγματοποιημένου έργου νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο (ανακαίνιση, αποκατάσταση, προσθήκη, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων)

Για τις παραπάνω κατηγορίες θα απονεμηθούν και δύο (2) έπαινοι ανά κατηγορία.

Κριτική επιτροπή

Stefano Boeri, αρχιτέκτων, διευθυντής, Stefano Boeri Architetti, Μιλάνο – Ιταλία, καθηγητής αστικού σχεδιασμού, Πολυτεχνείο του Μιλάνου, πρόεδρος, Τριενάλε του Μιλάνου
Mauricio Pezo & Sofia von Ellrichshausen, αρχιτέκτονες, διευθυντές, Pezo von Ellrichshausen, Concepcion – Χιλή
Toyo Ito, αρχιτέκτων, διευθυντής, Toyo Ito & Associates, Τόκιο – Ιαπωνία, κάτοχος του Βραβείου Pritzker

Επιπλέον, για δεύτερη συνεχή χρονιά και με σκοπό την ενθάρρυνση της κρίσης της ελληνικής αρχιτεκτονικής από τους ίδιους τους δημιουργούς θα απονεμηθούν και τα «Βραβεία Συναδέλφων» για τις δύο παρακάτω κατηγορίες:
-Βραβείο Συναδέλφων καλύτερου πραγματοποιημένου έργου
-Βραβείο Συναδέλφων καλύτερης μελέτης

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί συνολικά 1.463 συμμετοχές για τις οποίες εργάστηκαν περισσότεροι από 5.200 συντελεστές. Έχουν απονεμηθεί 39 βραβεία και 76 έπαινοι και έχουν δημοσιευθεί 141 έργα στις ομώνυμες εκδόσεις.

Επιπλέον, διεθνώς αναγνωρισμένοι αρχιτέκτονες, από όλο τον κόσμο, έχουν υπάρξει μέλη της κριτικής επιτροπής, τιμώντας τόσο τη διοργάνωση όσο και την ελληνική δημιουργία. Ενδεικτικά να αναφερθούν ο κάτοχος του βραβείου Pritzker, Richard Meier (USA), ο Juhani Pallasmaa (FIN), όπως και ο David Chipperfield (UK), ο Steven Holl (USA), ο Enrique Walker (CL), κ.ά.

Τα βραβευμένα έργα κάθε έτους παρουσιάζονται στα αντίστοιχα τεύχη καθώς και στην ετήσια ειδική έκδοση Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής των εκδόσεων ΔΟΜΕΣ.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο 2010, Συγκρότημα κατοικιών, Μεταξουργείο, Αθήνα. Αρχιτέκτονες: Γεωργία Δασκαλάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος (Φωτογραφία: Μπάμπης Λουϊζίδης)