Τα αρχεία και οι αποθήκες των μουσείων κρύβουν λησμονημένες ιστορίες. Συχνά προσφέρουν την άκρη του νήματος για να στοιχειοθετηθούν αφηγήσεις γύρω από αντικείμενα και ανθρώπους, που έζησαν γεγονότα της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας και οι μοίρες τους συναντήθηκαν με αναπάντεχο και μερικές φορές βίαιο τρόπο. Τέτοιες αναπάντεχες συναντήσεις θα μοιραστούμε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου και ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προκειμένου να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων που προηγείται (9 Ιουνίου).

Επίκεντρο της εκδήλωσης είναι το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» σε παραγωγή και σκηνοθεσία Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη. Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε στο φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Γάλλου αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ (Félix Sartiaux), που πραγματοποιούσε ανασκαφές στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας στη Μικρά Ασία, αναζητώντας τα ίχνη των αρχαίων Φωκαέων, ιδρυτών της πόλης της Μασσαλίας τον 6ο αιώνα π.Χ., και υπήρξε μάρτυρας του διωγμού του ελληνικού πληθυσμού από τις πατρογονικές τους εστίες τον Ιούνιο του 1914. Το φωτογραφικό αρχείο ανακαλύφθηκε το 2005 στο Παρίσι από τον ιστορικό φωτογραφίας Δρ Χάρη Γιακουμή, ο οποίος μετά από συστηματική έρευνα στα αρχεία του Λούβρου, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και της Βιβλιοθήκης της Μασσαλίας, ένωσε τα κομμάτια της ιστορίας, προκειμένου να παρουσιαστεί αυτός ο άγνωστος για πολλούς διωγμός μέσα από τις μαρτυρίες του Φελίξ Σαρτιώ.

Η αρχαιολόγος και υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ Μαρία Χιδίρογλου θα μας ταξιδέψει λίγα χρόνια αργότερα, στα γεγονότα του 1922 και τις μνήμες που μεταφέρουν οι σχετικές συλλογές του μουσείου με προέλευση τη Μικρά Ασία και τις ανασκαφές Κουρουνιώτη.

Για ένα από τα αντικείμενα που ήρθαν από την άλλη όχθη του Αιγαίου, το «Προσφυγάκι», γλυπτό του 1ου αι. π.Χ. που βαφτίστηκε έτσι λόγω της νεότερης ιστορίας του, θα μας μιλήσει από μια άλλη σκοπιά ο Δρ Χρήστος Μπουλώτης, ο συγγραφέας του τρυφερού και πολυαγαπημένου παραμυθιού «Το άγαλμα που κρύωνε».

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ Μαρία Λαγογιάννη, ενώ στο τέλος των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ Ανιές Σκλάβου, Στέλιο Τατάκη και Χάρη Γιακουμή.

Γεγονότα στη Φώκαια 2014
Διάρκεια: 50’ | Έτος Παραγωγής: 2014

Παραγωγή- Σκηνοθεσία: Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης
Μουσική: Μάριος Γληγόρης

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και Βραβείο μοντάζ 9ου φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ «Χαλκίδα 2015», Βραβείο «Μνήμες της Μεσογείου» (Memoires de Méditerranée) – Φεστιβάλ Primed, Μασσαλία 2015

Η ταινία προβάλλεται στα ελληνικά και στα γαλλικά με ελληνικούς και γαλλικούς υποτίτλους.