Από το σχολείο μαθαίνουμε για τους προγόνους μας. Αρχαίοι μύθοι, ιστορίες ηρώων, σημαντικές μάχες, διδάγματα φιλοσόφων είναι πράγματα που όλοι μας διδασκόμαστε σε πολύ νεαρή  ηλικία. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για τους αρχαίους Έλληνες;

Από την Κατερίνα Ηλιάκη


Αν θέλεις να καλύψεις τα κενά σου και να μάθεις σε βάθος την ιστορία της πατρίδας μας, σου προτείνουμε το βιβλίο της Edith Hall, μίας από τις μεγαλύτερες σύγχρονες ιστορικούς με εξειδίκευση στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.

Με απλή και κατανοητή γραφή, η Edith Hall θα σε μυήσει στον αρχαίο κόσμο από την άνοδο των μυκηναϊκών βασιλείων κατά τον 16ο αιώνα π.Χ. ως την τελική επικράτηση του χριστιανισμού επί του παγανισμού, το 391 μ.Χ. Για την προσφορά της αυτή, μάλιστα, θα τιμηθεί τον Φεβρουάριο του 2017 ως επίτιμη διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πώς κατάφεραν να ξεχωρίσουν οι Έλληνες;

Η διακεκριμένη ερευνήτρια της κλασικής Ελλάδας χωρίζει το βιβλίο της σε δέκα κεφάλαια. Το κάθε ένα από αυτά αφορά στην επίσκεψή της σε μία διαφορετική ελληνική κοινότητα, μια ξεχωριστή στιγμή, μέσα στους είκοσι αιώνες της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το βιβλίο διατυπώνει και στηρίζει ένα ισχυρό, πρωτότυπο επιχείρημα: Ένα σύνολο μοναδικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων κατέστησε τους Έλληνες τόσο ιδιαίτερους, και τους έκανε επίσης να είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι την κατάλληλη στιγμή ώστε να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη της ανθρώπινης προόδου.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον πατέρα της ιστορίας, αυτά που έκαναν τους Έλληνες να είναι τόσο αναγνωρίσιμοι και με μοναδικό τρόπο ξεχωριστοί, ήταν η κοινή καταγωγή τους από τους ίδιους ήρωες, ο τρόπος που θυσίαζαν στους θεούς τους, οι κανόνες που είχαν σχετικά με την αξιοπρεπή στάση ζωής, και η όμορφη γλώσσα τους.

Η Edith Hall σε αυτό το σημείο αναφέρεται στην ιδιοσυγκρασία τους τονίζοντας ότι ήταν εξίσου σημαντική με τα επιτεύγματά τους, τα οποία σήμερα προκαλούν ένα αίσθημα δέους στον καθένα μας. Ήταν επαναστατικοί, θαύμαζαν την τελειότητα, χειρίζονταν εξαιρετικά τη γλώσσα και αγαπούσαν με πάθος τις απολαύσεις. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα στάθηκε η συνεχής στον χρόνο ταυτότητά τους ως θαλασσοπόρων, το ότι τα θαλάσσια ταξίδια ήταν για εκείνους τρόπος ζωής.

Λίγα λόγια για τη διακεκριμένη ερευνήτρια της κλασικής Ελλάδας

Η Edith Hall είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Κέντρο Ελληνικών Μελετών του King’s College, στο Λονδίνο. Ειδικεύεται στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, όμως της αρέσει να συνδυάζει την αυστηρότητα της δουλειάς της με την ευχαρίστηση σε όλους τους τομείς της αρχαίας ελληνικής και της ρωμαϊκής ιστορίας, κοινωνίας και σκέψης.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε τη συνεργασία της με το King’s College, δίδαξε μαθήματα σχετικά με την Αλεξανδρινή Λογοτεχνία, το Ελληνικό Θέατρο και πιο συγκεκριμένα τον Αισχύλο, και τώρα εργάζεται επάνω σε μια εισαγωγή στην κατανόηση της Κλασικής Εποχής, σε έναν κύκλο δεκαέξι παραδόσεων.