Στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ένας από τους άξονες του οποίου είναι τα ζητήματα της διαχείρισης του καλλιτεχνικού έργου και οι νομικές και επαγγελματικές του διαστάσεις, το Μουσείο οργανώνει ημερίδα με τίτλο Artists’ Estates, Η μετά-ζωή του καλλιτεχνικού έργου.

Οι όψεις της διαχείρισης της υλικής και άυλης κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα/ένας καλλιτέχνης αφορούν τα μουσεία, την ιστορία της τέχνης αλλά και την αγορά της τέχνης. Ειδικότερα, ως προς την κληρονομιά των σύγχρονων καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνών, κεντρική σημασία έχουν ζητήματα διαχείρισης, επιλογής και ένταξης του έργου τέχνης όπως και ανάδειξης παραγνωρισμένων πτυχών του.

Πώς παραμένει «ζωντανό» το καλλιτεχνικό έργο; Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης έργων δημιουργών που έχουν φύγει από την ζωή; Τι σημαίνει “καλλιτεχνικό” κληροδότημα και ποιος ο ρόλος του μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας; Ποιες οι διαχειριστικές, ερευνητικές, και επιμελητικές προκλήσεις στην διατήρηση του καλλιτεχνικού έργου;

Φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα ενεργό πεδίο διαλόγου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) προσκαλεί επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και άλλων επιστημονικών πεδίων σε μια ημερίδα γύρω από τις νομικές, θεσμικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές προεκτάσεις της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα/ ένας καλλιτέχνης. Η ημερίδα θα επικεντρωθεί στο νομικό πλαίσιο προστασίας του έργου καλλιτεχνών που δεν είναι πια εν ζωή, καθώς και σε εργαλεία και πρακτικές διαχείρισης και ανάδειξής του. Θα εστιάσει στον ρόλο και την πολυδιάστατη αποστολή σημαντικών πρωτοβουλιών για τη διάσωση έργων σύγχρονων καλλιτεχνών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς. Θα διερευνηθούν ζητήματα επιμελητικής ανάδειξης, καλλιτεχνικής χρήσης και επανάχρησης καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Πώς επανακαθορίζεται η έννοια της φροντίδας στο πλαίσιο διαχείρισης και ανάδειξης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, ειδικότερα σε σχέση με λιγότερο προβεβλημένες -ή ακόμη και περιθωριοποιημένες- καλλιτεχνικές περιπτώσεις; Ποιος ο ρόλος καλλιτεχνικών και επιμελητικών πρακτικών στην κατεύθυνση της επανοικειοποίησης, επαναδιαπραγμάτευσης και ενεργοποίησης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς;

Οργάνωση: Τίνα Πανδή, Επιμελήτρια ΕΜΣΤ, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα 3 137 (Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου).

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ως βασικοί ομιλητές o Robert Beavers, κινηματογραφιστής και συνδημιουργός μαζί με τον Gregory Markopoulos, του Temenos Archive, η Κατερίνα Θωμαδάκη, κινηματογραφίστρια, πολυμεσική καλλιτέχνιδα και θεωρητικός, συνδημιουργός έργων μαζί με τη Μαρία Κλωνάρη, και η Anna Schäffler, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια.

Συμμετέχουν επίσης οι: Χλόη Ακριθάκη, Πόπη Αλεξίου, Γιώργος Αρμάος, Ειρήνη Βουρλούμη, Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Αναστασία Δούκα, Πιερρίνα Κοριατοπούλου, Πηγή Κωνσταντίνου, Νεφέλη Παπαδημητρίου, Γιώργος Σαπουντζής, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Κλέα Χαρίτου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

13.00
Χαιρετισμός Κατερίνας Γρέγου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΕΜΣΤ
Εισαγωγή από Τίνα Πανδή, επιμελήτρια ΕΜΣΤ

13.15
Keynote Speaker: Robert Beavers, κινηματογραφιστής, 20′
A Temenos for Film: the material and the event.
How the archive developed from Gregory Markopoulos’s initial idea to its present reality.
Συζήτηση 15′

14.00
Καλλιτεχνική κληρονομιά: Νομικό πλαίσιο, ζητήματα διαχείρισης και ανάδειξης του καλλιτεχνικού έργου
Πηγή Κωνσταντίνου, δικηγόρος, 10′
Πιερρίνα Κοριατοπούλου, δικηγόρος, 10′
Γιώργος Αρμάος, διευθυντής Gagosian Gallery, Λονδίνο, διευθύνων σύμβουλος του Nordic Art Intelligence, 10′
Γεράσιμος Γιαννόπουλος, δικηγόρος, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Ζέπος & Γιαννόπουλος, 10′
Συζήτηση 15′

Διάλειμμα 15′

15.10
Keynote Speaker: Κατερίνα Θωμαδάκη, κινηματογραφίστρια, πολυμεσική καλλιτέχνιδα και θεωρητικός, συνδημιουργός έργων μαζί με τη Μαρία Κλωνάρη,
Εν ζωή εμπειρίες μετά ζωής έργων. Η εμπειρία Κλωνάρη-Θωμαδάκη.
Συζήτηση 15’

15.50
Διασώζοντας το καλλιτεχνικό έργο. Περιπτώσεις στο ελληνικό πεδίο.
Νεφέλη Παπαδημητρίου, Αρχιτέκτονας μηχανικός, ιδρυτικό μέλος Cities In Balance, 10′
Χλόη Ακριθάκη, καλλιτέχνιδα, κληρονόμος Αλέξη Ακριθάκη, 10′
Πόπη Αλεξίου, εκπρόσωπος «Μεγάλος Κήπος Αρχεία Νίκου Αλεξίου», 10′
Συζήτηση 15΄

Διάλειμμα 15′

16.50
Keynote Speaker: Anna Schäffler, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια, 20’
Caring for Artistic Legacies as Creative Practice
Συζήτηση 15′

17.30
Καλλιτεχνικές και επιμελητικές χρήσεις και επαναχρήσεις καλλιτεχνικών κληροδοτημάτων
Δημήτρης Τσουμπλέκας, καλλιτέχνης 10′
Ειρήνη Βουρλούμη, σκηνοθέτρια, καλλιτέχνιδα 10′
Αναστασία Δούκα, καλλιτέχνιδα 10′
Κλέα Χαρίτου, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια 10′
Γιώργος Σαπουντζής, καλλιτέχνης 10′
Συζήτηση 15′

Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Διαβάστε επίσης:

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα