Επισκεφτήκαμε την εικαστικό στο ατελιέ της, όπου μας μίλησε για την καθημερινότητα και τις συνήθειες της. Ακολουθήστε μας στο Facebook και Instagram για να παρακολουθήσετε τη συνάντηση μας! Η Συλλογή συνεχίζει να είναι κοντά σας διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας μας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ARTIST SPOTLIGHT: ΜΑΡΙΛΙΤΣΑ ΒΛΑΧΑΚΗ

Watch.

Για την τέχνη και την τέχνη της: Μαριλίτσα Βλαχάκη

Δείτε τη συνέντευξη της Μαριλίτσας Βλαχάκη, η οποία μιλά για την ανάγκη της να αφηγείται στα πρώιμα έργα της ιστορίες της ανθρώπινης κατάστασης και αναφέρεται στο στοιχείο του παραμυθιού σαν το έναυσμα για τη γέννηση μιας εικόνας. Επίσης, εξομολογείται ότι για τα ερωτικά έργα της, καθώς και για τα προσχέδιά τους, τα οποία χρονολογούνται στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου λειτουργεί για εκείνη σαν μια κιβωτό που διασώζει την προσωπική και ζωγραφική της ιστορία.

Read.

Κείμενο του Σωτήρη Δημητρίου

Διαβάστε ψηφιακά το κείμενο του Σωτήρη Δημητρίου, συγγραφέα και λογοτέχνη, ο οποίος δίνει τη δική του ερμηνεία στο εικαστικό έργο της Μαριλίτσας Βλαχάκη. Στο τέλος του κειμένου, ο Σωτήρης Δημητρίου παραθέτει το εξής ερώτημα: «Μου αρέσει να σκέφτομαι τα έργα αυτά σε δημόσιους χώρους –όχι κατ’ ανάγκη σε πινακοθήκες–, προσφερόμενα στο βλέμμα του διαβάτη. Ποιο θα είναι άραγε το πρόσωπο του διαβάτη στο βαθύ μέλλον;»

Listen.

Kronos Quartet with Eddie Gomez & Jim Hall: Music of Bill Evans

Η Μαριλίτσα Βλαχάκη προτείνει το άλμπουμ Music of Bill Evans του αμερικάνικου κουαρτέτου εγχόρδων Kronos Quartet, το οποίο ηχογραφήθηκε σε συνεργασία με τον κιθαρίστα Eddie Gomez και τον μπασίστα Jim Hall. Το συγκρότημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών με επιρροές από την μεξικάνικη λαϊκη μουσική, τη jazz και το tango. Επίσης έχει κάνει διασκευές άλμπουμ μεγάλων μουσικών όπως ο Jimi Hendrix, ο Bob Dylan και ο Raymond Scott.

Draw.

Δημιουργήστε σαν την Μαριλίτσα Βλαχάκη

Απευθυνθήκαμε στην Μαριλίτσα Βλαχάκη για να μας προτείνει μία καλλιτεχνική δραστηριότητα για εσάς και τα παιδιά σας. Εμπνεόμενη από το έργο της, Χωρίς τίτλο, 1996, όπου δύο νέα παιδιά σχεδιάζουν το αποτύπωμα του χεριού τους με κιμωλία πάνω σε έναν πίνακα, η εικαστικός μας παροτρύνει να κάνουμε το ίδιο σκεπτόμενοι τη μακριά ιστορία που πλαισιώνει αυτήν την πράξη, από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα. Διαβάστε παρακάτω το καθοδηγητικό κείμενο της εικαστικού και φτιάξτε το δικό σας αποτύπωμα! Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας το αποτελέσμα, μέσω του Facebook και Instagram.

Δημιουργήστε το δικό σας αποτύπωμα.

«Με διασκεδάζει πολύ να σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι από την πολύ-πολύ παλιά εκείνη εποχή, που ονομάζουμε προϊστορική, αρέσκονταν να αφήνουν τα σημάδια του σώματος τους, τα αποτυπώματα των χεριών τους πάνω σε επιφάνειες, στις σπηλιές που ζωγράφιζαν. Από την μια άκρη ως την άλλη στον κόσμο μας, ανακαλύπτουμε συνεχώς, από τον 19ο αιώνα και μετά, σπήλαια με τις λεγόμενες βραχογραφίες, τις ζωγραφιές του προϊστορικού ανθρώπου.

Από τότε μέχρι το επίσης μακρινό 1971, που εγώ ήμουν δέκα χρονών, η μεγαλύτερη μας διασκέδαση, στη τάξη του αυστηρού σχολείου που φοιτούσα ήταν να αποτυπώνουμε στον πίνακα τα περιγράμματα των χεριών μας με κιμωλίες. Φαντάζομαι παρόμοιες μνήμες έχουμε λίγο πολύ όλοι μας από εκείνες τις εποχές της ξεγνοιασιάς.

Γονείς! Μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας, ενθυμούμενοι εκείνο τον όχι και τόσο παλιό εαυτό των σχολικών σας χρόνων.

Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη για το τι θα μπρούσατε να κάνατε με τα αποτυπώματα των χεριών σας! ! Ήλιους, δέντρα, ελεφαντάκια, πουλιά ή απλώς όμορφα αναμνηστικά ενός υπέροχου απογεύματος που περάσατε όλοι μαζί!». – Μαριλίτσα Βλαχάκη