Επισκεφθήκαμε την εικαστικό Μαρία Γιαννακάκη στο ατελιέ της, όπου μας μίλησε για την καθημερινότητα και τις συνήθειες της.

Watch.
Για την τέχνη και την τέχνη της: Μαρία Γιαννακάκη

Δείτε τη συνέντευξη της Μαρίας Γιαννακάκη, όπου μιλά για την τέχνη σαν φως και σαν ένα μονοπάτι που ακολουθεί ο κάθε καλλιτέχνης χωριστά. Υπογραμμίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ανθρώπινης παρουσίας στις δικές της εικόνες και αναφέρεται στις επιρροές της από την κινέζικη ζωγραφική και φιλοσοφία, αναλύοντας τον ρόλο του σχεδίου και της γραφής στα έργα της, καθώς και επισημαίνοντας τα βασικά ζητήματα που την απασχολούν, όπως η μνήμη, το κενό και η σχέση τυχαίου και συνειδητού.

Μαρία Γιαννακάκη, Υπό το βλέμμα των χωρικών, 2013, μελάνι και παστέλ σε μετάξι, 40 x 50 εκ.

Read.
Ελισάβετ Πλέσσα: Η σχεδία της ζωγραφικής, 2016

Διαβάστε ψηφιακά το κείμενο της Ελισάβετ Πλέσσα, ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας, από τον κατάλογο της έκθεσης της Μαρίας Γιαννακάκη «Mare Monstrum», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Γκαλερί Σκουφά το 2016. Στο κείμενο της, η Ελισάβετ Πλέσσα γράφει: «η Γιαννακάκη ζωγραφίζει διχασμένη ανάμεσα στην αυτάρκεια του σχεδίου και την εκφραστικότητα του χρώματος που τη μαγεύει. Επιφυλάσσει την ακρίβεια του ρεαλισμού για τα πρόσωπα των μορφών της, που προβάλλουν μέσα από αύρες ανεικονικής ζωγραφικότητας, ενώ, κάποιες φορές, διάφανες φιγούρες από αέρινες γραμμές δίπλα σε γεμάτες μορφές μοιάζουν με αλλόκοσμους παραστάτες τους».

Listen.
Max Richter: Written On The Sky

Η Μαρία Γιαννακάκη προτείνει το κομμάτι Written On The Sky του Max Richter από το άλμπουμ «The Blue Notebooks». Μας εκμυστηρεύτηκε πως το συγκεκριμένο άλμπουμ αποτελεί ένα από τα βασικά της ακούσματα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της στο ατελιέ και πως ειδικότερα την περίοδο που φιλοτέχνησε το έργο Η ζήλια (2020) άκουγε το τραγούδι Written On The Sky.

Draw.
Ζωγραφίστε σαν την Μαρία Γιαννακάκη τη δική σας σύνθεση από λουλούδια

Μία καλλιτεχνική δραστηριότητα για εσάς και τα παιδιά σας. Εμπνεόμενοι από το έργο της Μαρίας Γιαννακάκη, Η ζήλια (2020), ζωγραφίστε τη δική σας σύνθεση από λουλούδια, σκεπτόμενοι τους διαφορετικούς συμβολισμούς που φέρει ένα λουλούδι ανάλογα με το χρώμα και το μέρος προέλευσής του. Βρείτε κάποιους από αυτούς τους συνδυασμούς στο φυλλάδιο δραστηριότητας και δημιουργήστε τη δική σας σύνθεση!

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το φυλλάδιο δραστηριότητας.

Μαρία Γιαννακάκη, Η ζήλια, 2020, ακρυλικό και κάρβουνο σε μετάξι, 120 x 80 εκ.

Η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου παραμένει κοντά σας διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας μας και της ψηφιακής μας παρουσίας στην πλατφόρμα Google Arts & Culture.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μαρία Γιαννακάκη, Η αμυγδαλιά, 2013, μελάνι και ακρυλικό σε μετάξι κολλημένο σε μουσαμά, 70 x 100 εκ.