Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης και το βιεννέζικο κουαρτέτο Artis ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια συναυλία που

μας ταξιδεύει από τη μουσική του 19ου αιώνα έως το σήμερα, στις 20 Φεβρουαρίου 2012 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Το βιεννέζικο κουαρτέτο Artis εντυπωσιάζει με την πολύπλευρη και πληθωρική δράση του, που περιλαμβάνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο, παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων που του έχουν αφιερώσει σύγχρονοι συνθέτες, συνεχείς διακρίσεις και μια δισκογραφία που αριθμεί 30 άλμπουμ. Μέσα από τις ερμηνείες τους έχουν προβάλει κάθε πτυχή της αυστριακής μουσικής δημιουργίας, από το 18ο αιώνα και τον Pleyel μέχρι τον 20ό αιώνα και τον Egon Wellesz, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στους μείζονες εκπροσώπους της, όπως ο Franz Schubert και η Δεύτερη Σχολή της Βιέννης.

Ο Δημήτρης Τερζάκης είναι μια χαρακτηριστική μορφή στη δημιουργία του 20ού αιώνα, που ενέταξε στη μουσική του όλες τις σύγχρονες τάσεις και ταυτόχρονα τις συγκέρασε με πολλά στοιχεία της βυζαντινής μουσικής. Το τρίτο Κουαρτέτο για έγχορδα ανατέθηκε στο συνθέτη από την πόλη του Witten και ερμηνεύτηκε, στην παγκόσμια «πρώτη» του, από το Leonardo Quartet στις 23 Απριλίου του 1983 στα πλαίσια της «Ημέρας για Νέους Μουσικούς Δωματίου» της ίδιας πόλης. Στις 20 Φεβρουαρίου 2012 ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σχήμα θα ερμηνεύσει το έργο επί ελληνικού εδάφους – υπενθυμίζοντας την τεράστια μουσική του δύναμη.

Ο διεθνής Έλληνας δεξιοτέχνης πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης συνεργάζεται με το κουαρτέτο Artis τα τελευταία 10 χρόνια, σε συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην κεντρική Ευρώπη. Το Κουιντέτο του Μπραμς αποτελεί την τελευταία τους συνεργασία, με πρώτη παρουσίαση στη Musikverein της Βιέννης, στα πλαίσια του μόνιμου κύκλου που διατηρεί το Artis από το 1988, σε μια ερμηνεία που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Γιάννης Βακαρέλης: πιάνο

Artis – Quartet Wien
Peter Schuhmayer: 1o βιολί
Johannes Meissl: 2ο βιολί
Herbert Kefer: βιόλα
Othmar Müller: βιολοντσέλο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δημήτρης Τερζάκης [γενν. 1938]
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 3

Johannes Brahms [1833-1897]
Κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα, έρ. 34