Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BoWB), στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της, παρουσιάζει το Art Pluriverse, μια ετήσια σειρά δράσεων με βάση τις κοινότητες, η οποία συνδέει την άυλη πολιτισμική κληρονομιά με την τέχνη και την ανοικτή γνώση. Η 2η έκδοση του Art Pluriverse στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής γνώσης που συνδέεται με θεραπευτικές παραδόσεις και πρακτικές άυλης κληρονομιάς σχετικές με την παραδοσιακή ιατρική και τη φυτογεωγραφία, προάγοντας την καταγραφή, την ανοικτή πρόσβαση και την αναγνώρισή τους μέσα από την καλλιτεχνική έρευνα και τη δημιουργία κοινοτικών αρχείων. Το πρόγραμμα επιδιώκει την ενδυνάμωση των κοινοτήτων που διαφυλάσσουν πρακτικές άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων, μαζί με καλλιτέχνες και ερευνητές, εμπνέοντας τη δημιουργία ανοικτής γνώσης μέσα από διαδικασίες συνεργατικής έρευνας και μάθησης.

Έπειτα από μια σειρά ανοιχτών καλεσμάτων, η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων ανακοινώνει τις κοινότητες, τους/τις καλλιτέχνες/ιδες και τις ερευνήτριες που επιλέχθηκαν.

Κοινότητες:

Πελίτι, Πολιτιστικός Σύλλογος Πέρα Μελανών, The Green Ark (Bostanie – Community Garden), Παλαιοημερολογίτες του Πειραιά, Green Team Bulgaria

Καλλιτέχνες/ιδες:

Νίκος Βογιατζής & Αντιγόνη Χειλάρη, Chiara Dellerba, Zorica Zafirovska, Ειρήνη Βλαβιανού & Λαμπρινή Ριζάκη, Θοδωρής Προδρομίδης

Ερευνήτριες:

Baiba Pruse, Jelena Mićić, Βερονίκη Κορακίδου, Nina Vurdelja, Δήμητρα Τσιαούσκογλου

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τα μέλη της διεθνούς επιτροπής Steve Bisson, Ksenija Orelj, Δρ. Βασίλη Ψαρρά, Dr Milena Dobreva, Παύλο Γεωργιάδη, και Dr Manvi Seth για την υποστήριξή τους και την ανεκτίμητη συμβολή τους στη διαδικασία επιλογής.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα του οργανισμού bowb.org. Το Art Pluriverse II πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού υπεύθυνου Δρ. Χρήστου Δερμεντζόπουλου και την επιμέλεια της Μαριάνας Ζήκου, Έλλης Λεβεντάκη και Κατερίνας Ζάχου.

Κεντρική εικόνα θέματος: Christos Kotsinis, Art Pluriverse, Biennale of Western Balkans