Μια διοργάνωση που λειτουργεί ως θεσμός επιτυχημένα εδώ και δεκαετίες σε μεγάλες πόλεις σ’ όλον τον κόσμο. Μία μεγάλη καλλιτεχνική δράση όπου συμμετέχουν ενεργά μικροί και μεγάλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί πολιτιστικοί φορείς και καλλιτέχνες.

Η ανταπόκριση των πολιτιστικών οργανισμών στο κάλεσμα των atenistas να ανοίξουν τις πόρτες τους το βράδυ, πέρα από το συνηθισμένο πρόγραμμα λειτουργίας και να υποδεχθούν τους Αθηναίους με εικαστικά, μουσική, χορό, θέατρο, φωτογραφία, βίντεο, συλλογές αρχείων και τεκμηρίων, τέχνη του δρόμου, προφορική αφήγηση, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς τους χώρους.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που απαίτησε από τους πολιτιστικούς οργανισμούς να ξεπεράσουν τεχνικά και οικονομικά εμπόδια, να συνεργαστούν με καινούριο τρόπο και με καινούρια σχήματα, διοργανώνοντας ακόμη και ειδικές παραγωγές και να αφιερώσουν, σ’ αυτήν την εποχή οικονομικής δυσχέρειας, τους πόρους τους για τη δωρεάν προσφορά στο κοινό της Αθήνας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συστρατεύθηκαν χωρίς υλική ανταμοιβή μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, αφηγητές, εικαστικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές που μας εκπλήσσουν με την παρουσία τους σε ασυνήθιστα περιβάλλοντα και καινούρια οπτική.

Το Art Night Athens είναι μια διοργάνωση που έχει στόχο να δημιουργήσει αισιοδοξία, να τροφοδοτήσει την ελπίδα και να μας φέρει όλους πιο κοντά με όχημα την τέχνη και τη μοναδική της επίδραση στον ανθρώπινο νου. Να δείξει πόσα πολλά μπορούμε να επιτύχουμε όταν δουλεύουμε μαζί και με κοινούς στόχους. Να χαρούμε την Αθήνα ως πόλη θελκτική, ζωντανή και ενδιαφέρουσα, μια σύγχρονη και σημαντική μητρόπολη.

Πως λειτουργεί;

Απλό! Το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, οι Αθηναίοι θα μπορούν να περιηγηθούν στα σημεία του Art Night Athens, ανάλογα με τις ώρες επίσκεψης και τα δρώμενα που θα φιλοξενούν. Χάρτης με όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος θα έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αλλά επιπλέον, οι περιηγητές θα μπορούν να προμηθευτούν έντυπο οδηγό-χάρτη από όποιο σημείο ξεκινήσουν την περιήγησή τους, ώστε να χαράξουν ελεύθερα την πορεία επίσκεψης των σημείων. Πρακτικές λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις, τους φορείς που θα φιλοξενούν και τους συντελεστές θα προσφέρει και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Clio Muse. Από τις 2 έως τις 4 το πρωί, η δράση θα κορυφωθεί με after event partying σε μπαρ της Αθήνας που θα προσφέρουν κοκτέηλ με το όνομα “Art Night Athens” ή ποτό, σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή, και το παραδοσιακό πρωϊνό εργαζομένων και ξενύχτηδων, το σιμίτικο κουλούρι.

ΤΑ 23 ΣΗΜΕΙΑ TOY ART NIGHT ATHENS

1. Aegean College
Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «PsyToGraphy: Άνθρωποι και Συναισθήματα», η οποία διοργανώνεται από τον Τομέα Ψυχολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Aegean College.

2. Booze Cooperativa
Έκθεση φωτογραφίας των σπουδαστών της σχολής Focus.

3. British Council σε συνεργασία με το 7ο Athens Open Air Film Festival
Προβολή ταινίας «Ο Φίλος μου και Εγώ, (Withnail & I)» στα πλαίσια του 7ου Athens Open Air Film Festival στον κινηματογράφο Τριανόν.

4. concept βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone – Οίκος Ανοχής Σκέψης
i) Εγκαινιάζουμε την έκθεση ζωγραφικής του Βεροιώτη ζωγράφου Γιάννη Ναζλίδη,
ii) Φτιάχνουμε μαζί το «Booktravel_pursuit», ένα παιχνίδι γνώσης για τους βιβλιόφιλους. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και απλή. Όποιος/α μας φέρει τουλάχιστον 2 ερωτήσεις σχετικές με βιβλία, με τις απαντήσεις τους, θα συμπεριληφθεί στη συντακτική ομάδα της έκδοσης.

5. Αγγλικανική Εκκλησία Αθηνών – Ανοιξιάτικος Κύκλος Οργάνου
« Από τον Mozart στην jazz και από τον Bach στον …! »
Μία αναπάντεχη παρουσίαση του εκκλησιαστικού οργάνου από την οργανίστα Χριστίνα Αντωνιάδου.

6. Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – ΑΣΚΣΑ
i. Προβολή φιλμ Αμερικανικής Σχολής «Triumph over time». Προβολή δύο μικρών φιλμ για τη Γεννάδειο και την Αμερικανική Σχολή.
ii. Διαδραστική παρουσίαση βιβλίων και τεκμηρίων σε οθόνες αφής.
iii. Έκθεση τεκμηρίων από τις σπάνιες συλλογές της Γενναδείου σε 4 προθήκες με θεματική: α) λόρδος Βύρων, β) σπάνιες εκδόσεις της Ιλιάδας, γ) ελληνική χλωρίδα, και δ) βιβλία περιηγητών.
iv. Συναυλία της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στον κήπο με μουσική από την ελληνική και την παγκόσμια παράδοση.

7. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με θέμα «Μουσική από τον κινηματογράφο», στον Κήπο του Μουσείου.

8. Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Επίσκεψη στο τηλεσκόπιο Δωρίδη και παρατήρηση του ουρανού με το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

9. Εθνικό Θέατρο
Θεατρικό έργο Παιδικής Σκηνής, “ανοικτή πρόβα” της κεντρικής παιδικής παράστασης “Μόμο”.

10. Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη
i. Performance «Μαρία – Τζάκυ Κάλλας» -Μεταθανάτια Συνάντηση Avenue Georges Mandel , στους εκθεσιακούς χώρους από την ηθοποιό Μάγδα Μαυρογιάννη, ως Jackie Καλογεροπούλου – αδερφή της Μαρίας Κάλλας.
ii. Ανοιχτή έκθεση για το κοινό και ξενάγηση από τον συλλέκτη, Νίκο Χαραλαμπόπουλο.

11. Ινστιτούτο Θερβάντες
Προβολή ντοκιμαντέρ «Σακρομόντε, οι σοφοί της φυλής (Sacromonte, los sabios de la tribu)», σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Μικρόκοσμος.

12. Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών
Παρουσίαση 8λεπτου βίντεο με θέμα το μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας σε επαναληπτικές προβολές.

13. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει καθημερινά το ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν είτε τις «Marina Satti & Fonέs» στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, μέρος της ενότητας συναυλιών του ΚΠΙΣΝ Parklife, είτε την προβολή της ταινίας του Disney «Μαλλιά Κουβάρια», στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, μέρος της εμπειρίας υπαίθριου σινεμά του ΚΠΙΣΝ, Park your Cinema.

14. Λύκειο του Αριστοτέλη
Προφορική αφήγηση από την ψυχοπαιδαγωγό και αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη.

15. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Oλονύχτια Συμμετοχική Ανάγνωση “Οδύσσειας” (A Nightlong Participatory Reading of “Odyssey”) στον Κήπο του Μεγάρου.

16. Μουσείο Ακρόπολης
«Μια νύχτα γεμάτη εmotions» Μέρος Α’: Το Μουσείο Ακρόπολης και το Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχουν στο Art Night Athens με μία κοινή δράση και δημιουργούν «Μια νύχτα γεμάτη εmotions».

Η έκθεση εmotions, η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, θα μυήσει μία ομάδα επισκεπτών στα συναισθήματα του αρχαίου κόσμου, μέσα από δύο διαδοχικούς σταθμούς. Στο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης -που αποτελεί τον πρώτο σταθμό της δράσης- οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν από δύο αρχαιολόγους στην περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων».

Το Μέρος Β΄ Θα πραγματοποιηθεί στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη αμέσως μετά (βλ. αρ. 23).

Πληροφορίες για την έναρξη και τις λεπτομέρειες της διαδικασίας για συμμετοχή θα ανακοινωθούν σύντομα στη σελίδα του Ιδρύματος Ωνάση στο facebook (https://www.facebook.com/OnassisFoundation).

17. Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Κουμπάρη
i. Προβολή ταινίας «The Benaki Museum», σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη και αφήγηση Willem Dafoe.
ii. Συναυλία περιηγητική «Walking Bach-words» με την βιολίστρια Ίριδα Λουκά.

18. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)
«Γυάλινα Γιάννενα», μια μουσική συνάντηση του Νίκου Ξυδάκη με τον Μιχάλη Γκανά.

19. ΝΕΟΝ Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης
Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας, τον Adrián Villar Rojas στην in-situ εικαστική εγκατάσταση The Theater of Disappearance. Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν το απρόβλεπτο σύμπαν του Αργεντινού καλλιτέχνη που μετασχηματίζεται, ωριμάζει και ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο.

20. Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)
Κυνήγι βιβλιοθησαυρών για τους μικρούς αναγνώστες.

21. Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου (Δήμου Αθηναίων)
Καλλιτεχνικά δρώμενα από το Athens Circus Festival.

22. ΣΤΑΣΥ Σταθμός Κεραμεικού (Χρήστος Ευσταθίου)
i. Έκθεση με 5 φωτογραφίες από πρωτότυπα έργα πίνακες του εικαστικού Χρήστου Ευσταθίου στο εσωτερικό του σταθμού.
ii. Installation με έργο από τη σειρά ‘Κινούμενα Προφίλ’ του εικαστικού Χρήστου Ευσταθίου.

23. Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
«Μια νύχτα γεμάτη εmotions» Μέρος Β’: Το Μουσείο Ακρόπολης και το Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχουν στο Art Night Athens με μία κοινή δράση και δημιουργούν «Μια νύχτα γεμάτη εmotions».

Η έκθεση εmotions, η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, θα μυήσει μία ομάδα επισκεπτών στα συναισθήματα του αρχαίου κόσμου, μέσα από δύο διαδοχικούς σταθμούς. Στο χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης -που αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της δράσης- οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν ένα ρεσιτάλ μουσικής με επιλογή έργων, εμπνευσμένη από την έκθεση εmotions, από δύο διακεκριμένες σολίστ με εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες τους, τη Μυρσίνη Μαργαρίτη και τη Ζωή Ζενιώδη.

Πληροφορίες για την έναρξη και τις λεπτομέρειες της διαδικασίας για συμμετοχή θα ανακοινωθούν σύντομα στη σελίδα του Ιδρύματος Ωνάση στο facebook (https://www.facebook.com/OnassisFoundation).

ΤΟ Art Night Athens ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

Κατέβασε την Clio Muse και ανακάλυψε την Art Night Athens στο κινητό σου: bit.ly/cliomuse

Η συμμετοχή για το κοινό δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος.

AFTER EVENT PARTYING

1. Booze Cooperativa ώρες ο2.00-ο4.00, τιμή πρώτου κοκτέηλ 4€ .
2. Chez Michel, ώρες 02.00-04.00, τιμή πρώτου κοκτέηλ 4€.
3. concept βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone – Οίκος Ανοχής Σκέψης, ώρες έως τις 03.00 πάρτυ και το δεύτερο ποτό δωρεάν.
4. Trap, ώρες ο2.00-ο4.00, τιμή πρώτου κοκτέηλ 4€ .
* ειδικές τιμές με την επίδειξη του χάρτη