Το ART INSTEAD II είναι η δεύτερη έκθεση του ART INSTEAD, ένα διαδικτυακό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Μάρτιο στην αρχή της καραντίνας Covid 19.

Αυτή η 2η έκδοση περιλαμβάνει μια συλλογή έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν από διεθνείς καλλιτέχνες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εφαρμογή των μέτρων καραντίνας Covid 19.

Η έκθεση καταδεικνύει τη συνεχή υποστήριξη των καλλιτεχνών και την ανάπτυξή τους σε μια εποχή που τόσα πολλά ιδρύματα έχουν ακυρώσει εκθέσεις και προγράμματα.

Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει έργα των: Jason Coe, Lydia Denno, Ioustini Drakoulakou, Warren Garland, Eleonora Geortsiaki, Marie Hervé, Karl Heinz Jeron, Gwen MacGregor, Stathis Kalatzis και Nicole Zaaroura.

Τα έργα υποδηλώνουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν οι καλλιτέχνες και επηρεάστηκαν από την κατάσταση αυτοσυγκράτησης και φόβου που βίωσαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας COVID 19.

Ο τίτλος «Art Αντί» λειτουργεί ως σχολιασμός της κατάστασης Covid 19 και καλεί τους ανθρώπους να δώσουν την προσοχή τους στην τέχνη και τις προσπάθειες των καλλιτεχνών, αντί να επικεντρωθούν στην υπερανάλυση κακών ειδήσεων.

Είναι σημαντικό ότι η έκθεση δείχνει πώς οι καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της καραντίνας στράφηκαν στη δημιουργικότητα προκειμένου να διατηρήσουν την καλλιτεχνική πρακτική, κάτι το οποίο τονίζεται στην πρακτική της Gwen MacGregor, της Marie Hervé και του Jason Coe. Οι έννοιες της «κανονικότητας» και της «οικειότητας» ενέπνευσαν τόσο τη Δρακουλάκου όσο και τον Garland να δημιουργήσουν νέα εικαστική δουλειά. Η σχέση του σώματος με το χώρο φαίνεται στην πρακτική των Geortsiaki, Denno και Zaaroura. Αυτοί οι καλλιτέχνες επικεντρώνονται κυρίως στην ύπαρξη του σώματος σε σχέση με το χώρο κατά τη διάρκεια της απομόνωσης αλλά μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Το στοιχείο της τεχνολογίας φαίνεται τόσο στην πρακτική του Jeron όσο και στου Kalatzi. Ο Karl Heinz Jeron χρησιμοποιεί το AI και μέσα από τα βίντεό του, διερευνά την ικανότητα του ήχου να διαμορφώσει την αντίληψή μας για τον χώρο. Ο Στάθης Καλατζής, μίλια μακριά από το φυσικό του στούντιο στο Βερολίνο δημιουργεί ψηφιακούς πίνακες με τη χρήση ψηφιακών λογισμικών, αποδεικνύοντας ότι η δημιουργικότητα μπορεί να εκφραστεί ακόμα και με τις ελάχιστες πηγές.

Μέσω αυτής της έκθεσης, οι καλλιτέχνες μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε έξυπνα και δημιουργικά σε μια κατάσταση που έχει δημιουργήσει σύγχυση, αβεβαιότητα και οικονομικές δυσκολίες. Το ART INSTEAD θέτει το κοινό στην ερώτηση του πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με ανθεκτικότητα, κοινό σκοπό και ενότητα;