Η Σταματία Δημητρακοπούλου ανέλαβε καθήκοντα καλλιτεχνικής διευθύντριας το 2017 στο πλαίσιο της ριζικής ανανέωσης των στελεχών του μεγαλύτερου ετήσιου εικαστικού θεσμού στην Ελλάδα. Μέσα στα επόμενα έξι χρόνια που ακολούθησαν η φουάρ απέκτησε νέα ταυτότητα και νέα έδρα στην καρδιά της Αθήνας, υποδέχτηκε αριθμό ρεκόρ συμμετοχών με 81 αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τεράστια αποδοχή από κοινό.

Η Art Athina απέκτησε πολυσυλλεκτικό παράλληλο πρόγραμμα με διεθνείς θεσμικές συνέργειες, συνεργασίες με ανεξάρτητους επιμελητές, συμπεριέλαβε στους κόλπους της ανεξάρτητους χώρους τέχνης, αγκάλιασε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και το design, έκανε άνοιγμα στις επόμενες γενιές εικαστικών δημιουργών μέσα από τα εκπαιδευτικά της προγράμματα με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, καθιέρωσε βραβείο νέων Ελλήνων καλλιτεχνών και υπήρξε παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με ποικίλες διαδικτυακές και δια ζώσης δράσεις. 

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της συνεργασίας της με την Art Athina η Σταματία Δημητρακοπούλου αποχαιρετά τον θεσμό σημειώνοντας τα εξής: 

Έξι χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσω τον θεσμό γεμάτη περηφάνια και ευγνωμοσύνη. 

Ελπίζω η ομάδα μου και εγώ να ανταποκριθήκαμε στις υψηλές απαιτήσεις των αιθουσών τέχνης, των καλλιτεχνών και του κοινού για μια έκθεση σύγχρονης τέχνης-γέφυρα με στόχο τον ουσιαστικό και διεθνή καλλιτεχνικό διάλογο και να φέραμε εις πέρας τη μετάβαση της φουάρ σε μια νέα εποχή. 

Ευχαριστώ την πρόεδρο του ΠΣΑΤ Γιάννα Γραμματοπούλου, το ΔΣ και τα μέλη του Συνδέσμου για την αγαστή συνεργασία

Ξεκινώντας αυτό το ταξίδι σε ηλικία 25 ετών, η εμπιστοσύνη και η ενθάρρυνση που δέχτηκα σε όλη αυτή τη διαδρομή θα αποτελέσουν σταθμό στην επαγγελματική μου πορεία”.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης από την πλευρά του ευχαριστεί τη Σταματία Δημητρακοπούλου για την προσφορά της στην ανανέωση του θεσμού  και της εύχεται κάθε επιτυχία. 

Η νέα επιμελητική ομάδα της Art Athina θα ανακοινωθεί σύντομα. Η Art Athina 2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Photo Credit: Constantinos Caravatellis